

INDIE ROBUSTA PARCHMENT PB
Jest inna. Okrągła, twarda, charakterystyczna, drobna. Kawa z oznaczeniem PB jest rzadko dostępna i niezwykle atrakcyjna. Ziarna tak zwanej perłowej kawy rosną w kawowej wiśni ale bez bliźniaka. Tak więc jest on bardziej okrągła, bardziej skoncentrowana, ma świetnie zbilansowany smak. Indyjska kawa peaberry robusta jest jedną z najlepszych w historii. Posmakujcie samotną kawę albo skomponujcie własną mieszankę espresso z ulubioną arabiką.
Skład
Robusta 100%PIANKA I SMAK KAWY
Kawa India Robusta Perchment PB wyróżnia się pełnym, pysznym smakiem w czekoladowych tonach. Chodzi o wyjątkową kawę o charakterystycznym kształcie. Jest odpowiednia do przygotowywania zarówno indywidualnie, jak i w kompozycji z dobrej jakości arabiką. Ta kawa robusta wytwarza solidny, wysoki i gęsty krem.
POCHODZENIE KAWY
W Indiach zajmują się kawą od końca XVII wieku, kiedy to w rejonie Babab Budan Giri zasadzili pierwsze plantacje kawy gatunku arabika. Obecnie lokalni rolnicy uprawiają również wysokiej jakości kawę robusta a kawowe krzaki pokrywają dużą część górzystych obszarów najbardziej wysuniętych na południe regionów. Każdego roku to Karnataki przypisuje się największą produkcję, a kolejne to Kerala i Tamil Nadu. Eksperci twierdzą, że kawa indyjska jest jedną z najlepszych, uprawnych w cieniu, kaw na świecie. Jej produkcja zatrudnia około 250 000 tamtejszych ludzi. Prawie trzy czwarte zbiorów eksportuje się do Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Belgii i do innych krajów.
Co sprawia, że kawa Indie Robusta Parchment PB jest tak wyjątkowa? To właśnie dwie ostatnie litery. Za skrótem "PB" jest ukryte słowo "peaberry". Oznacza ono takie ziarna kawy, które rozwinęły się w kawowych wiśniach ale bez ich bliźniaków. Owoce kawy, swoim kolorem i kształtem przypominające wiśnie, zwykle zawierają 2 nasiona. Rozwijają się płaską strona do siebie. Czasami zdarza się (i naukowcy przyznają, że wciąż nie wiedzą kiedy i dlaczego), że tylko jedno z nasion rozwija się w owocu. Czasem jest mniejsze, twardsze i bardziej aromatyczne. Taka mutacja występuje bardzo rzadko i oznaczana jest jako kawowe ziarna PB, stanowią one około 5 procent całego zbioru.
Wyjątkowa peaberry lub też perłowa kawa jest bardzo ceniona ze względu na jej wyjątkowy, niezwykle intensywny smak i aromat. Jej niedobór wynika również z faktu, że sortowaniem ziaren w zależności od tego, czy są one "klasyczne", czy też „perłowe”, zajmuje się minimum producentów. Indyjscy rolnicy na szczęście dobrze wiedzą, jaka jest ich oryginalność i potencjał. Robusta peaberry jest doskonała zaparzana w ekspresie przelewowym, dźwigniowym czy też frenchpress.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
- Na jedną kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
- Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

6. 5.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
