

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB BIO - kawa ziarnista
Piękna robusta w organicznej jakości z indyjskiego regionu Wayanad urzeka pełnym, czekoladowym, ziemistym smakiem i wysoką zawartością kofeiny. Możecie spróbować jej samodzielnie lub zmieszać z ulubioną arabiką. Otrzymacie niepowtarzalną mieszankę espresso według własnej wyobraźni. Bawcie się kwasowością, posmakiem i cremą. Połączcie zbiory z różnych plantacji. Pokochacie tę robustę.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Kawa India Robusta Parchment AB BIO ma wspaniały czekoladowy smak i bardzo gęstą cremę. Kawa ta cieszy się dużym popytem na całym świecie, a wielu popularnych producentów kawy stosuje indyjską Robustę w swoich mieszankach przeznaczonych do użytku domowego, jak również do restauracji i kawiarni.
Pochodzenie kawy
Wayanad to dzielnica położona w północno-wschodniej części indyjskiego stanu Kerala. Szczyci się licznymi źródłami wody, wysokimi wzgórzami i licznymi atrakcjami turystycznymi. Przyroda jest tam zróżnicowana, dzikie zwierzęta, takie jak słonie i niedźwiedzie, zamieszkują lasy okolicznych Karnataki i Tamil Nadu. Rolnictwo jest podstawą lokalnej gospodarki i większość gruntów jest wykorzystywana do tego celu. Najczęściej miejscowi uprawiają drzewa kawowe i herbaciane, a istotną częścią ich produkcji są kakao, pieprz, wanilia, ryż, kokos, kardamon czy imbir. Kolejnym źródłem dochodu jest hodowla bydła. Typowe dla indyjskich plantacji kawy, otoczone są drzewami owocowymi i ogrodami przypraw. Ich aromat przekłada się na smak i zapach kawy. W przypadku tej kawy robusta należy wspomnieć o jej ekologicznych cechach. Jest uprawiana i zbierana bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów, oprysków i innych związków, które mogłyby pozostawić szkodliwe pozostałości w produkcie końcowym. Kawa została poddana obróbce tzw. metodą mokrą, czyli myciu. Woda służy do oddzielenia łusek i miąższu, które zwykle zawierają dwa ziarna. Rolnicy najpierw wkładają czereśnie kawy do pojemników z wodą i przeciskają je przez płyty kruszące. Następnie kawa jest przelewana do zbiorników fermentacyjnych, gdzie fermentuje, całkowicie rozpuszczając pozostały miąższ otulający ziarna. Na koniec zielona kawa musi zostać wysuszona, w suszarkach bębnowych lub w bezpośrednim świetle słonecznym. Uprawa kawy ma w Indiach bardzo długą historię.
Po raz pierwszy zasadzono ją prawdopodobnie w 1670 r., pierwszą prawdziwą plantację założono około 1840 r. Początkowo miejscowi rolnicy uprawiali głównie arabikę, jednak ze względu na epidemię rdzy kawowej, która dotknęła zdecydowaną większość krzewów, skupili się na uprawa bardziej odpornych roślin robusty. W 1942 r. nadzór nad plantacjami i jakością eksportowanej kawy przejęła Coffee Board of India, organizacja kontrolowana przez Ministerstwo Handlu i Przemysłu. Obecnie uprawą kawy zajmuje się około 250 000 rolników, 98% to drobni rolnicy. Na rynku światowym kawa indyjska stanowi około 4,5 proc., z czego większość eksportowana jest do Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Włoch i Belgii.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO- kawa ziarnista

ROBUSTA MEXICO CHIAPAS BIO – kawa ziarnista
