Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDIE ROBUSTA PARCHMENT AB BIO - kawa ziarnista

Kod: 1413

Piękna robusta w organicznej jakości z indyjskiego regionu Wayanad urzeka pełnym, czekoladowym, ziemistym smakiem i wysoką zawartością kofeiny. Możecie spróbować jej samodzielnie lub zmieszać z ulubioną arabiką. Otrzymacie niepowtarzalną mieszankę espresso według własnej wyobraźni. Bawcie się kwasowością, posmakiem i cremą. Połączcie zbiory z różnych plantacji. Pokochacie tę robustę. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
161,5 zł /1000 g 16,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Różnorodność
Różnorodność:
Robusta
Region
Region:
Wayanaad
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
600 - 900m
Smak
Smak:
Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Kawa India Robusta Parchment AB BIO ma wspaniały czekoladowy smak i bardzo gęstą cremę. Kawa ta cieszy się dużym popytem na całym świecie, a wielu popularnych producentów kawy stosuje indyjską Robustę w swoich mieszankach przeznaczonych do użytku domowego, jak również do restauracji i kawiarni.

Pochodzenie kawy 

Wayanad to dzielnica położona w północno-wschodniej części indyjskiego stanu Kerala. Szczyci się licznymi źródłami wody, wysokimi wzgórzami i licznymi atrakcjami turystycznymi. Przyroda jest tam zróżnicowana, dzikie zwierzęta, takie jak słonie i niedźwiedzie, zamieszkują lasy okolicznych Karnataki i Tamil Nadu. Rolnictwo jest podstawą lokalnej gospodarki i większość gruntów jest wykorzystywana do tego celu.  Najczęściej miejscowi uprawiają drzewa kawowe i herbaciane, a istotną częścią ich produkcji są kakao, pieprz, wanilia, ryż, kokos, kardamon czy imbir. Kolejnym źródłem dochodu jest hodowla bydła. Typowe dla indyjskich plantacji kawy, otoczone są drzewami owocowymi i ogrodami przypraw. Ich aromat przekłada się na smak i zapach kawy. W przypadku tej kawy robusta należy wspomnieć o jej ekologicznych cechach. Jest uprawiana i zbierana bez użycia przemysłowo produkowanych nawozów, oprysków i innych związków, które mogłyby pozostawić szkodliwe pozostałości w produkcie końcowym. Kawa została poddana obróbce tzw. metodą mokrą, czyli myciu. Woda służy do oddzielenia łusek i miąższu, które zwykle zawierają dwa ziarna. Rolnicy najpierw wkładają czereśnie kawy do pojemników z wodą i przeciskają je przez płyty kruszące. Następnie kawa jest przelewana do zbiorników fermentacyjnych, gdzie fermentuje, całkowicie rozpuszczając pozostały miąższ otulający ziarna. Na koniec zielona kawa musi zostać wysuszona, w suszarkach bębnowych lub w bezpośrednim świetle słonecznym. Uprawa kawy ma w Indiach bardzo długą historię.

Po raz pierwszy zasadzono ją prawdopodobnie w 1670 r., pierwszą prawdziwą plantację założono około 1840 r. Początkowo miejscowi rolnicy uprawiali głównie arabikę, jednak ze względu na epidemię rdzy kawowej, która dotknęła zdecydowaną większość krzewów, skupili się na uprawa bardziej odpornych roślin robusty. W 1942 r. nadzór nad plantacjami i jakością eksportowanej kawy przejęła Coffee Board of India, organizacja kontrolowana przez Ministerstwo Handlu i Przemysłu. Obecnie uprawą kawy zajmuje się około 250 000 rolników, 98% to drobni rolnicy. Na rynku światowym kawa indyjska stanowi około 4,5 proc., z czego większość eksportowana jest do Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Włoch i Belgii.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO- kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDONESIE FLORE BIO- kawa ziarnista

Powinniście spróbować tej kawy przede wszystkim ze względu na miejsce jej pochodzenia. Sprowadziliśmy ją z wyspy Flores, która ma nie tylko kwiatowe imię, ale również rodzi kawę słodką i pachnącą. Lokalna robusta dojrzewa w cieniu wysokich drzew, plantatorzy uprawiają ją zgodnie z zasadami BIO i obrabiają w procesie tradycyjnego przemywania. Skosztujcie miodu, jabłek i daktyli w jednej filiżance. Otrzymacie również porządną dawkę kofeiny. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
178,3 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

ROBUSTA MEXICO CHIAPAS BIO – kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA MEXICO CHIAPAS BIO – kawa ziarnista

Plantacyjna robusta o jakości BIO jest odpowiednia na chwile, kiedy potrzebujecie porządnej dawki pobudzenia lub wtedy, gdy macie zamiar trochę poeksperymentować. W pierwszym przypadku zaparzcie ją sobie osobno, w drugim zmieszajcie z którąś z arabik. W filiżance zawsze zetkniecie się z napojem słodkawo karmelowym, lekko czekoladowym i przyjemnie owocowym. Meksykańska robusta jest zbalansowana i bogata smakowo. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
169,6 zł /1000 g 17,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

ROBUSTA TANZANIA BUKOBA BIO – kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA TANZANIA BUKOBA BIO – kawa ziarnista

O robuście mówi się, że jest bardziej szorstka i mniej warstwowa. Po skosztowaniu tej z tanzańskiego regionu Kagera, zmienicie zdanie. Prawdą jest, że zawiera więcej kofeiny niż arabika, jednak na łagodności i subtelności w żaden sposób się to nie odbija. Posiadająca certyfikat ekologiczny Robusta Tanzania Bukoba BIO wyróżnia się smakiem orzeszków i czekolady, jest przyjemnie kremowa i średnio słodka. Gorąco polecamy spróbować. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »