Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDIA ARABICA PLANTATION AA LITTLE FLOWER - MICRO LOT

Kod: 1635

Niekonwencjonalna arabika z regionu z tradycjami. W tym przypadku jest to wyjątkowy mikrolot spółki Sangameshwar, która gospodaruje w Karnataka spełniając trzy cele: produkować kawę wyjątkowej jakości, nie szkodzić naturze i pomagać okolicznej ludności. Rezultatem jest na przykład ta doskonałość. Delikatna z lekką kwaskowatością, słodyczą owoców i muśnięciem czekolady. Skosztujcie!

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
168,5 zł /1000 g 16,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Różnorodność
Różnorodność:
S-795
Region
Region:
Kernataka
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
900 - 1650m
Smak
Smak:
Pikantny, Owocowa, Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Kawę ziarnistą India Arabica Plantation AA Little Flower Sangameshwar Estate charakteryzuje średnia baza, łagodna do średniej kwasowość, dystyngowana owocowa słodycz oraz czekoladowe zwieńczenie z niepozorną pikantnością.

Ponieważ jest to mikrolot z zaskakującą wielowarstwowością smaków, zalecamy przygotowywanie jej w zaparzaczu przelewowym, aeropressie lub kawiarce.

Pochodzenie kawy 

Indie są zaliczane do krajów, które produkują najlepszą kawę rosnącą w cieniu. Zdecydowana większość lokalnych rolników zarządza małymi plantacjami, można się tutaj doliczyć około ćwierć miliona plantatorów kawy. Prawie 80 procent produkcji Hindusi eksportują na cały świat, zazwyczaj do Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Belgii...

Region Karnataka, skąd pochodzi India Arabica Plantation AA Little Flower Sangameshwar Estate, jest „najbardziej wydajnym” pod względem produkcji kawy. Oprócz niego krzewy kawowca rosną również w stanach Kerala i Tamil Nadu. Skoncentrujmy się jednak na Karnatace. Znajduje się w południowo-zachodniej części Indii, a przed 1973 r. nosił nazwę Mysore. Obecna nazwa wywodzi się z połączenia słów „karu” i „nadu”, które można interpretować jako „kraina na wysokościach”. Nic w tym dziwnego, nie brakuje tutaj wzniesień - najwyższe ma 1 925 m n.p.m. Jeśli chodzi o klimat, w którym rosną kawowce, to wspomnijmy, że w całych Indiach występują cztery pory roku, w trakcie których pojawia się pora monsunowa (między czerwcem a wrześniem).

Spółka Sangameshwar dysponuje 810 hektarami ziemi na wysokościach od 900 do 1 650 metrów nad poziomem morza. Kawowce rosną w otoczeniu drzew pomarańczowych, dzikich figowców, pieprzu i innych upraw, ale w pobliżu znajduje się również wiele rodzimych roślin. Dzięki temu rosną w cieniu, czyli mają więcej czasu na absorbowanie okolicznych substancji nadających aromat ich owocom. Rolnicy wzbogacają glebę organicznym nawozem, miąższem owoców kawowca, plewami i mulczem.

Ręczny zbiór i staranne przetwarzanie są istotnym elementem procesu, na którym w spółce Sangameshwar koncentrują maksymalna uwagę. Doświadczeni pracownicy farmy wyszukują dojrzałe jagody kawowca bezpośrednio na krzewach, dostarczają je do stanowiska przemywania i przekazują pracującym tam osobom. Ci wsypują zbiory do zbiorników z wodą i przepuszczają przez tarki, które pozbawiają jagody czerwonej skórki i częściowo miąższu.  W kolejnym kroku kawa jest przesypywana do stalowych beczek z czystą wodą, w których pozostaje przez kilka godzin. Dzięki procesom fermentacji dochodzi do rozpuszczenia się pozostałości miąższu i oswobodzenia ziarenek kawy. Na zakończenie do słowa dochodzi suszenie. Dla tego regionu typowym jest suszenie w bezpośrednim słońcu. Kawa jest rozsypywana na betonowych płytach i suszy się często przegrzebywana (żeby nie zapleśniała). A później? Później już wystarczy poddać selekcji, zapakować i wysłać.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista

Najbardziej popularna, najbardziej ciekawa i najbardziej jakościowa. Kawa plantacyjna Monsoon Malabar AA zasłużyła na pierwsze miejsce wśród wszystkich kaw indyjskich. Unikatowy proces obróbki, którego wynikiem są piękne żółte ziarenka w smaku, w których możemy rozpoznać dym i ziemie, dodaje jej oryginalności. Zachęcamy do skosztowania kawy, która poddawana była wpływom wiatrów i deszczy monsunowych.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot

Jaka będzie kawa pochodząca z surowych gór Kolumbii? Wypróbujcie microlot Narino. Poczujecie ekskluzywną piankę, bogactwo czekolady, trzcinową słodycz a na zakończenie owocową świeżość. Wyjątkowy smak i aromat są dziełem surowych warunków połączonych z glebą wulkaniczną i troskliwym obchodzeniem się z kawowymi jagodami. Drobni plantatorzy potrafią zadbać o swoją kawę po mistrzowsku. Przekonajcie się o tym sami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
176,4 zł /1000 g 17,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMO DURATO BOMBE - MICRO LOT

Etiopia i kawa stanowią jedno. Ten mikrolot ze słynnego regionu Sidamo sprawi, że w Waszej filiżance pojawi się wyrazista świeżość, na której tle uwidocznią się słodkie jagody, egzotyczny ananas i soczyste śliwki. Arabice braci Asef i Mulugeta Dukamo nie brakuje równowagi i wielowarstwowości, profil smakowy jest doskonały, kompleksowy. Krótko mówiąc, wyjątkowe ziarno na dzień, którym chcesz delektować się pełnymi łykami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
275,1 zł /1000 g 27,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 29. 9. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »