

INDIA ARABICA PLANTATION AA LITTLE FLOWER - MICRO LOT
Niekonwencjonalna arabika z regionu z tradycjami. W tym przypadku jest to wyjątkowy mikrolot spółki Sangameshwar, która gospodaruje w Karnataka spełniając trzy cele: produkować kawę wyjątkowej jakości, nie szkodzić naturze i pomagać okolicznej ludności. Rezultatem jest na przykład ta doskonałość. Delikatna z lekką kwaskowatością, słodyczą owoców i muśnięciem czekolady. Skosztujcie!
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawę ziarnistą India Arabica Plantation AA Little Flower Sangameshwar Estate charakteryzuje średnia baza, łagodna do średniej kwasowość, dystyngowana owocowa słodycz oraz czekoladowe zwieńczenie z niepozorną pikantnością.
Ponieważ jest to mikrolot z zaskakującą wielowarstwowością smaków, zalecamy przygotowywanie jej w zaparzaczu przelewowym, aeropressie lub kawiarce.
Pochodzenie kawy
Indie są zaliczane do krajów, które produkują najlepszą kawę rosnącą w cieniu. Zdecydowana większość lokalnych rolników zarządza małymi plantacjami, można się tutaj doliczyć około ćwierć miliona plantatorów kawy. Prawie 80 procent produkcji Hindusi eksportują na cały świat, zazwyczaj do Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Belgii...
Region Karnataka, skąd pochodzi India Arabica Plantation AA Little Flower Sangameshwar Estate, jest „najbardziej wydajnym” pod względem produkcji kawy. Oprócz niego krzewy kawowca rosną również w stanach Kerala i Tamil Nadu. Skoncentrujmy się jednak na Karnatace. Znajduje się w południowo-zachodniej części Indii, a przed 1973 r. nosił nazwę Mysore. Obecna nazwa wywodzi się z połączenia słów „karu” i „nadu”, które można interpretować jako „kraina na wysokościach”. Nic w tym dziwnego, nie brakuje tutaj wzniesień - najwyższe ma 1 925 m n.p.m. Jeśli chodzi o klimat, w którym rosną kawowce, to wspomnijmy, że w całych Indiach występują cztery pory roku, w trakcie których pojawia się pora monsunowa (między czerwcem a wrześniem).
Spółka Sangameshwar dysponuje 810 hektarami ziemi na wysokościach od 900 do 1 650 metrów nad poziomem morza. Kawowce rosną w otoczeniu drzew pomarańczowych, dzikich figowców, pieprzu i innych upraw, ale w pobliżu znajduje się również wiele rodzimych roślin. Dzięki temu rosną w cieniu, czyli mają więcej czasu na absorbowanie okolicznych substancji nadających aromat ich owocom. Rolnicy wzbogacają glebę organicznym nawozem, miąższem owoców kawowca, plewami i mulczem.
Ręczny zbiór i staranne przetwarzanie są istotnym elementem procesu, na którym w spółce Sangameshwar koncentrują maksymalna uwagę. Doświadczeni pracownicy farmy wyszukują dojrzałe jagody kawowca bezpośrednio na krzewach, dostarczają je do stanowiska przemywania i przekazują pracującym tam osobom. Ci wsypują zbiory do zbiorników z wodą i przepuszczają przez tarki, które pozbawiają jagody czerwonej skórki i częściowo miąższu. W kolejnym kroku kawa jest przesypywana do stalowych beczek z czystą wodą, w których pozostaje przez kilka godzin. Dzięki procesom fermentacji dochodzi do rozpuszczenia się pozostałości miąższu i oswobodzenia ziarenek kawy. Na zakończenie do słowa dochodzi suszenie. Dla tego regionu typowym jest suszenie w bezpośrednim słońcu. Kawa jest rozsypywana na betonowych płytach i suszy się często przegrzebywana (żeby nie zapleśniała). A później? Później już wystarczy poddać selekcji, zapakować i wysłać.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.
Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

























Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
