Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

INDIA ARABICA PLANTATION AA LITTLE FLOWER - MICRO LOT

Kod: 1635

Niekonwencjonalna arabika z regionu z tradycjami. W tym przypadku jest to wyjątkowy mikrolot spółki Sangameshwar, która gospodaruje w Karnataka spełniając trzy cele: produkować kawę wyjątkowej jakości, nie szkodzić naturze i pomagać okolicznej ludności. Rezultatem jest na przykład ta doskonałość. Delikatna z lekką kwaskowatością, słodyczą owoców i muśnięciem czekolady. Skosztujcie!

 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
168,5 zł /1000 g 16,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Indie
Różnorodność
Różnorodność:
S-795
Region
Region:
Kernataka
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
900 - 1650m
Smak
Smak:
Pikantny, Owocowa, Czekolada
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Kawę ziarnistą India Arabica Plantation AA Little Flower Sangameshwar Estate charakteryzuje średnia baza, łagodna do średniej kwasowość, dystyngowana owocowa słodycz oraz czekoladowe zwieńczenie z niepozorną pikantnością.

Ponieważ jest to mikrolot z zaskakującą wielowarstwowością smaków, zalecamy przygotowywanie jej w zaparzaczu przelewowym, aeropressie lub kawiarce.

Pochodzenie kawy 

Indie są zaliczane do krajów, które produkują najlepszą kawę rosnącą w cieniu. Zdecydowana większość lokalnych rolników zarządza małymi plantacjami, można się tutaj doliczyć około ćwierć miliona plantatorów kawy. Prawie 80 procent produkcji Hindusi eksportują na cały świat, zazwyczaj do Niemiec, Rosji, Hiszpanii, Belgii...

Region Karnataka, skąd pochodzi India Arabica Plantation AA Little Flower Sangameshwar Estate, jest „najbardziej wydajnym” pod względem produkcji kawy. Oprócz niego krzewy kawowca rosną również w stanach Kerala i Tamil Nadu. Skoncentrujmy się jednak na Karnatace. Znajduje się w południowo-zachodniej części Indii, a przed 1973 r. nosił nazwę Mysore. Obecna nazwa wywodzi się z połączenia słów „karu” i „nadu”, które można interpretować jako „kraina na wysokościach”. Nic w tym dziwnego, nie brakuje tutaj wzniesień - najwyższe ma 1 925 m n.p.m. Jeśli chodzi o klimat, w którym rosną kawowce, to wspomnijmy, że w całych Indiach występują cztery pory roku, w trakcie których pojawia się pora monsunowa (między czerwcem a wrześniem).

Spółka Sangameshwar dysponuje 810 hektarami ziemi na wysokościach od 900 do 1 650 metrów nad poziomem morza. Kawowce rosną w otoczeniu drzew pomarańczowych, dzikich figowców, pieprzu i innych upraw, ale w pobliżu znajduje się również wiele rodzimych roślin. Dzięki temu rosną w cieniu, czyli mają więcej czasu na absorbowanie okolicznych substancji nadających aromat ich owocom. Rolnicy wzbogacają glebę organicznym nawozem, miąższem owoców kawowca, plewami i mulczem.

Ręczny zbiór i staranne przetwarzanie są istotnym elementem procesu, na którym w spółce Sangameshwar koncentrują maksymalna uwagę. Doświadczeni pracownicy farmy wyszukują dojrzałe jagody kawowca bezpośrednio na krzewach, dostarczają je do stanowiska przemywania i przekazują pracującym tam osobom. Ci wsypują zbiory do zbiorników z wodą i przepuszczają przez tarki, które pozbawiają jagody czerwonej skórki i częściowo miąższu.  W kolejnym kroku kawa jest przesypywana do stalowych beczek z czystą wodą, w których pozostaje przez kilka godzin. Dzięki procesom fermentacji dochodzi do rozpuszczenia się pozostałości miąższu i oswobodzenia ziarenek kawy. Na zakończenie do słowa dochodzi suszenie. Dla tego regionu typowym jest suszenie w bezpośrednim słońcu. Kawa jest rozsypywana na betonowych płytach i suszy się często przegrzebywana (żeby nie zapleśniała). A później? Później już wystarczy poddać selekcji, zapakować i wysłać.

 

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Ziarna mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy.

Do zaparzenia 1 filiżanki używamy, co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

Kawę zalewamy wodą o temperaturze około 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDIA MONSOONED kawa ziarnista

Dużo kofeiny, dużo cierpkości. Indyjska robusta to kawa dla dorosłych chłopców i dziewczyn. Docenicie ją podczas długich podróży, męczących narad lub nocnych zmian. Pod ostrym smakiem kryje się czekolada, a pianka jest wystawna. Robustę można użyć jako podstawę dla espresso. Dobrana w odpowiednim stosunku do Arabici tworzy przepyszną mieszankę.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
151,9 zł /1000 g 15,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »