

Honduras SHG EP BIO - kawa ziarnista jasno palona
Zanurzcie się w kawie Honduras SHG EP BIO i dajcie się przenieść do kraju, w którym kawa jest tradycją trwającą od dziesięcioleci. W szczególności do południowo-zachodniej części Hondurasu, gdzie panują idealne warunki do uprawy drzew kawowych. Dzięki sprzyjającym czynnikom naturalnym i jasnemu paleniu, na pierwszy plan wysuwa się jej profil smakowy z wyższą kwasowością, co docenią zwłaszcza miłośnicy mocnych kaw.
Skład
Arabika BIO 100%Pianka i aromat kawy
Honduras SHG EP BIO to kawa z delikatną, ale bogatą cremą o jasnym kolorze i satynowej konsystencji. W smaku wyczuwalne są nuty świeżych owoców, w tym cytrusów i owoców tropikalnych, a subtelne nuty kwiatowe dodają głębi całemu doznaniu. Kawa ma wyższą kwasowość, dzięki czemu jest orzeźwiająca i stanowi doskonały wybór dla osób poszukujących intensywnych i aromatycznych ziaren kawy.
Pochodzenie kawy
Honduras SHG EP BIO to kawa wyjątkowej jakości, jak sugerują skróty w jej nazwie. SHG (Strictly High Grown) odnosi się do kawy uprawianej na większych wysokościach, gdzie niższe temperatury spowalniają dojrzewanie wiśni. Dzięki temu owoce mają bogatszy smak i wyjątkową jakość. Skrót EP (European Preparation) oznacza, że ziarna są starannie ręcznie sortowane, co zapewnia czystość i jakość zbiorów.
Honduras, choć jest mniejszym krajem, jest piątym co do wielkości producentem kawy na świecie. Pomimo wyzwań, z jakimi kawowce borykały się w przeszłości, staje się on coraz ważniejszym graczem na rynku wysokiej jakości ziaren. Drzewa kawowe uprawiane są w Hondurasie od końca XIX wieku. Obecnie w produkcję zaangażowanych jest ponad 100 000 rodzin, głównie drobnych rolników posiadających gospodarstwa o powierzchni mniejszej niż 2 ha. Co ciekawe, średnia wieku plantatorów w Hondurasie spada, ponieważ młodzi ludzie postrzegają uprawę kawy jako szansę i z powodzeniem penetrują wyspecjalizowane rynki.
Region La Paz, a konkretnie obszar Marcala-Montecillos, znajduje się na wysokości około 1300 metrów nad poziomem morza, a tutejsze drzewa kawowe rosną zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego - bez użycia nawozów chemicznych i pestycydów. Główne zbiory odbywają się między grudniem a kwietniem, a rolnicy przetwarzają wiśnie kawy przy użyciu tradycyjnej metody mycia, która pozwala zachować czystość smaku. Ziarna są suszone na słońcu, co nadaje im charakterystyczną głębię i jakość.
Zalety kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Zmielić kawę na filtr (grube mielenie).
- Wsypać 1 g kawy na 14 ml wody do filtra V60.
- Okrężnymi ruchami zalej kawę wodą o temperaturze około 93°C.

























Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

MEKSYK CHIAPAS kawa ziarnista BIO

MALINOWA kawa ziarnista
