

HONDURAS GERARDO MEJÍA - EL TONTOLO - ANAEROBIC NATURAL
Poddawana fermentacji w specjalny sposób kawa specjalnej odmiany, to Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo. Arabika ta należy do kaw, które wyróżniają się owocowym smakiem z subtelnymi nutami czekolady i karmelu. Zwróciła na siebie uwagę baristów i koneserów dobrej kawy w 2015 roku, kiedy to zdobyła tytuł Cup of Excellence. Mamy pewność, że urzeknie również Was.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo oferuje całą plejadę niesamowitych smaków. Najpierw wyczuwalne są winogrona, czekolada i owoce egzotyczne, następnie rozwiną się nuty jogurtu, wszystko to zwieńczone lekkim oddechem czekolady i karmelu. W dziedzinie kwasowości, kawa ta zajęła by zaszczytne drugie miejsce - nie jest ani zbyt kwaśna ani bardzo słodka. Krótko mówiąc, jest dokładnie akurat!
Pochodzenie kawy
Kiedy w opisie wstępnym mówimy o specjalnej metodzie fermentacji i specjalnej odmianie, musimy to wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi.
Arabika Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo przetwarzana jest w procesie tzw. fermentacji beztlenowej, która rozwija w ziarnach atrakcyjne tony (smak jagód kawy zostaje skoncentrowany w ziarnach) i jednocześnie pozwala producentowi doskonale kontrolować cały proces. Jest to proces, w trakcie którego usuwa się skórkę z owoców kawy a ziarna umieszcza się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Te są hermetycznie zamykane. Śluzowaty miąższ, który pokrywa ziarna kawy, zaczyna fermentować, zmniejszając zawartość tlenu w pojemnikach i zwiększając zawartość dwutlenku węgla. Ciśnienie w zbiornikach rośnie, do momentu, gdy cały miąższ zostanie rozpuszczony w procesie fermentacji. Nie może trwać to zbyt długo, aby nie doszło do powstania alkoholu. Właśnie dlatego bardzo ważna jest obserwacja poziomu cukru, temperatury, pH, ciśnienia i czasu.
Po 18-23 godzinach proces zwykle się kończy. Kawa po fermentacji wędruje na bezpośrednie słońce, które zatrzymuje fermentację, stabilizuje smak ziarna i doskonale je suszy.
W ten sposób plantatorzy z Finca El Tontolo przetworzyli owoce kawy stosunkowo młodej, hybrydowej odmiany Parainema. Została wyhodowana w IHCAFE (Honduran Coffee Research Institute) w 2002 roku jako „krzyżówka” odmian Caturra i Maragogype. Powstałe w ten sposób kawowce wykazują wysokie plony i odporność na choroby, szkodniki, ale także suszę. Dobrze radzą sobie na różnych wysokościach nad poziomem morza, w tym na nizinach.
Smakowo Parainema jest charakterystyczna nutami owoców s delikatnymi walorami kwaskowatości oraz pełną bazą. Jest często wykorzystywana jako baza do mieszanek i blendów, ponieważ jej charakter może dobrze wesprzeć i uzupełnić cechy smakowe innych odmian kawy.
Na zakończenie kilka słów o plantacji Finca El Tontolo. Właściciel Gerardo Mejia, gospodaruje na 21 hektarowej plantacji kawy, z czego 60 procent jest zacienionych przez bananowce i drzewa pomarańczowe. Plantacja posiada certyfikat BIO a Fair Trade, uzyskała również autoryzację na używanie marki Rainforest Alliance.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę zmielić.
Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

HONDURAS GENUINE MARCALA kawa ziarnista

WIŚNIE W CZEKOLADZIE kawa ziarnista
