Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

HONDURAS GERARDO MEJÍA - EL TONTOLO - ANAEROBIC NATURAL

Kod: 1908

Poddawana fermentacji w specjalny sposób kawa specjalnej odmiany, to Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo. Arabika ta należy do kaw, które wyróżniają się owocowym smakiem z subtelnymi nutami czekolady i karmelu. Zwróciła na siebie uwagę baristów i koneserów dobrej kawy w 2015 roku, kiedy to zdobyła tytuł Cup of Excellence. Mamy pewność, że urzeknie również Was.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Honduras
Różnorodność
Różnorodność:
Parainema
Region
Region:
San Marcos
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1150 - 1300m
Smak
Smak:
Czekolada, Karmel, Winogrona
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Anaerobní fermentace

Skład

Arabica 100%

Pianka i aromat kawy

Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo oferuje całą plejadę niesamowitych smaków. Najpierw wyczuwalne są winogrona, czekolada i owoce egzotyczne, następnie rozwiną się nuty jogurtu, wszystko to zwieńczone lekkim oddechem czekolady i karmelu. W dziedzinie kwasowości, kawa ta zajęła by zaszczytne drugie miejsce - nie jest ani zbyt kwaśna ani bardzo słodka. Krótko mówiąc, jest dokładnie akurat!

Pochodzenie kawy 

Kiedy w opisie wstępnym mówimy o specjalnej metodzie fermentacji i specjalnej odmianie, musimy to wyjaśnić o co w tym wszystkim chodzi.

Arabika Honduras Gerardo Mejía – El Tontolo przetwarzana jest w procesie tzw. fermentacji beztlenowej, która rozwija w ziarnach atrakcyjne tony (smak jagód kawy zostaje skoncentrowany w ziarnach) i jednocześnie pozwala producentowi doskonale kontrolować cały proces. Jest to proces, w trakcie którego usuwa się skórkę z owoców kawy a ziarna umieszcza się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Te są hermetycznie zamykane. Śluzowaty miąższ, który pokrywa ziarna kawy, zaczyna fermentować, zmniejszając zawartość tlenu w pojemnikach i zwiększając zawartość dwutlenku węgla. Ciśnienie w zbiornikach rośnie, do momentu, gdy cały miąższ zostanie rozpuszczony w procesie fermentacji. Nie może trwać to zbyt długo, aby nie doszło do powstania alkoholu. Właśnie dlatego bardzo ważna jest obserwacja poziomu cukru, temperatury, pH, ciśnienia i czasu.

Po 18-23 godzinach proces zwykle się kończy. Kawa po fermentacji wędruje na bezpośrednie słońce, które zatrzymuje fermentację, stabilizuje smak ziarna i doskonale je suszy.

W ten sposób plantatorzy z Finca El Tontolo przetworzyli owoce kawy stosunkowo młodej, hybrydowej odmiany Parainema. Została wyhodowana w IHCAFE (Honduran Coffee Research Institute) w 2002 roku jako „krzyżówka” odmian Caturra i Maragogype. Powstałe w ten sposób kawowce wykazują wysokie plony i odporność na choroby, szkodniki, ale także suszę. Dobrze radzą sobie na różnych wysokościach nad poziomem morza, w tym na nizinach.

Smakowo Parainema jest charakterystyczna nutami owoców s delikatnymi walorami kwaskowatości oraz pełną bazą. Jest często wykorzystywana jako baza do mieszanek i blendów, ponieważ jej charakter może dobrze wesprzeć i uzupełnić cechy smakowe innych odmian kawy.

Na zakończenie kilka słów o plantacji Finca El Tontolo. Właściciel Gerardo Mejia, gospodaruje na 21 hektarowej plantacji kawy, z czego 60 procent jest zacienionych przez bananowce i drzewa pomarańczowe. Plantacja posiada certyfikat BIO a Fair Trade, uzyskała również autoryzację na używanie marki Rainforest Alliance.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Kawę zmielić.

Na 1 kawę użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.

Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »