

HONDURAS FINCA LA HACIENDA - Micro Lot
Czym wyjątkowym może zaskoczyć kawa pochodząca z Hondurasu? Na przykład faktem, że po długim okresie nieobecności powraca na światowy rynek. Również tym, że każdy micro lot smakuje inaczej oraz, że jest uprawiana i przetwarzana z wielką miłością. Właśnie ten specjał oczaruje Was gładkim profilem, cudownie owocowym smakiem oraz delikatną nutką czekolady. Sprowadziliśmy ją z regionu produkującego kawę, która zwyciężyła w zawodach Cup of Excellence.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Honduras Finca la Hacienda wyróżnia się świeżym, owocowym aromatem i smakiem, w który także wpisują się soczyste owoce. Możliwe, że rozpoznacie w nich brzoskwinie, czy zielone jabłka, niektórzy wyczuwają także winogrona i owoce z tropików. Kwiatowa kwaskowatość podkreślona słodyczą czekolady czyni tą kawę czystym klejnotem.
Pochodzenie kawy
Region El Paraiso odnajdziecie na południu Hondurasu w pobliżu granicy z Nikaraguą. Rozpościera się przeważnie na wysokości 1000 do 1400 metrów nad poziomem morza, średnie roczne temperatury są tutaj stosunkowo wysokie 16-22°C. Lokalną kawę najbardziej wypromował Oscar Daniel Ramirez Valerio, którego produkty mają wyjątkową jakość i odnoszą sukcesy w konkursach międzynarodowych. Produkcja kawy w Hondurasie stanowi niespełna 4% rynku światowego. Krzewy kawowca są zazwyczaj sadzone na zboczach gór – „fincas”. Plantatorzy uprawiają w głównej mierze krzewy arabica odmian Bourbon, Caturra, Typica, Pacas i Catuai. Owoce zbierane są pomiędzy listopadem a kwietniem i są obrabiane w procesie przemywania. Wcześniej kawa uprawiana w Hondurasie występowała w mieszankach. Jednak w ostatnich latach jest osiągalna jako jednorodna, plantacyjna – i należy do najbardziej poszukiwanych. Plantacja w El Paraiso produkuje jednorodną kawę odmiany Catuai. Charakteryzuje się wyważonym, słodkim i cytrusowym smakiem o miękkiej bazie i przyjemnej kwasowości. Ta odmiana jest typową dla Ameryki Środkowej. Wyhodowana ja w Brazylii w 1972 roku. Wywodzi od krzewu kawowca pochodzącego z okolic Guarani i została stworzona przez skrzyżowanie Żółtych Caturry i Mundo Novo. W Hondurasie rośnie prawie połowa wszystkich krzewów kawowca arabica odmiany Catuai. Pojedyncza roślina jest niewysoka, jej owoce są koloru żółtego lub czerwonego i dobrze trzymają się na gałęziach. Co jest zaletą w rejonach z mocnymi wiatrami i rzęsistymi deszczami.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista

PAPUA NOWA GWINEA SHG PB (peaberry) - kawa ziarnista
Przeglądaliście
