

GUATEMALA SHB EP ACATENANGO - kawa ziarnista
Ostatnią erupcję odnotowano w 1972 roku. Jego zbocza porasta las, a na szczycie można spotkać skały. Od niego wywodzi się nazwa doskonałej kawy, którą u jego podnóża zbierają gwatemalscy plantatorzy kilka razy w roku. Acatenango jest dla wielu turystów nieodpartą przygodą. Podobnie jak dla miłośników kawy o zrównoważonej bazie, średniej kwasowości i czystym profilu smakowym. Ziarenka z gór wznoszących się nad Oceanem Spokojnym smakują morelami, pomarańczami i czekoladą.
Skład
Arabica 100%Crema i smak kawy
Guatemala SHB EP Acatenango jest zaliczana do kaw o średniej kwasowości, dzięki
czemu jest bardzo popularna. Posiada intensywny zapach, ma zrównoważoną bazę i
czysty profil smakowy, Ma posmak owoców cytrusowych i słodkiej moreli okraszony
delikatnym pocałunkiem czekolady. Ponieważ jest stuprocentową arabiką, daje
delikatną, spójną piankę.
Pochodzenie
Środkowoamerykański kraj otoczony Oceanem Spokojnym i Morzem Karaibskim nie
wymaga bliższego przedstawiania. Klimat tropikalny ze średniorocznymi
temperaturami około 25 °C zapewnia wspaniałe warunki dla lasów dziewiczych
pokrywających całą północ kraju. Niektóre drzewa w nich rosnące osiągają
wysokość 70 metrów. W Gwatemali spotkamy także sawannę, lasy mieszane, jeziora, plaże oraz relikty architektury Majów.
Środkiem Gwatemali wije się łańcuch górski Sierra Madre de Chiapas z szeregiem
wulkanów. Szczyty tych najwyższych są trwale pokryty śniegiem. Acatenango, od
którego wywodzi się nazwa tamtejszej doskonałej kawy, jest uważany za ciągle
czynny. Jego erupcje odnotowano w latach 1924, 1927 i 1972. Najwyższy punkt
wulkanu znajduje się na wysokości 3 976 metrów nad poziomem morza i można w jego pobliże dotrzeć po kilkudniowym marszu z przewodnikiem.
U podnóża tego wulkanu, w bardzo żyznej glebie plantatorzy hodują krzewy kawowca odmiany arabika. Ich czerwone owoce zbierają w okresie najwyższej dojrzałości kilka razy w roku. Dzięki temu uzyskują kawę pełną aromatu o najwyższej jakości. Kawa produkowana jest w wyniku zastosowania tzw. metody mokrej - owoce wsypuje się do pojemnika z wodą, przeciska się przez blachy z otworami a pozbawione wierzchniej skórki pozostawiane są na kilka dni w wodzie, aby sfermentowały. W wyniku działania tego procesu rozkładowi ulega również jasny miąższ otaczający ziarenka kawy. Te w końcowej fazie są suszone albo bezpośrednio na słońcu, albo w suszarni.
Kawę w tej okolicy uprawia się już od roku 1880. Zwiększony popyt na smakołyk
spod wulkanu Acatenango światowy rynek odnotował dopiero w ostatnich latach.
Kawa jest głównym filarem gospodarki Gwatemali. Wszyscy jej producenci są
zrzeszeni w Anacafé (Asociación Nacional del Café) już od roku 1960.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

6. 7.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

GUATEMALA SANTA ROSA LA CABANA - kawa ziarnista
