

Gorąca czekolada w proszku z cukrem kokosowym BIO
Dominikańskie organiczne kakao z cukrem kokosowym? Dlaczego nie! Przygotuj szybki, dobry i pełen antyoksydantów napój. Możecie dodać do niego bitą śmietanę, cynamon, pianki marshmallow lub syrop karmelowy, możecie pić go jako przekąskę lub po prostu dla przyjemności. Gorąca czekolada w proszku jest idealna przy pracy i podczas relaksu.
Skład
Kakao w proszku BIO, Cukier kokosowy BIOPIANKA I SMAK CZEKOLADY
Gorąca czekolada w proszku 30% z cukrem kokosowym jest niezwykle przyjemna, lekka i wystarczająco słodka.
POCHODZENIE
Historia gorącej czekolady rozpoczęła się w Ameryce prekolumbijskiej. Prażone ziarna kakaowca były używane do przygotowywania napoju przez Majów i Azteków na terenach dzisiejszego Meksyku. Nazywali ją xocolātl, czyli gorzką wodą, uważali ją za świętą i pili ją ubitą, doprawioną różnymi przyprawami. Według dostępnych informacji taką „czekoladę” słodzono miodem lub nektarem z agawy.
W XVI wieku Meksyk został podbity przez Hiszpanów, a xocolātl trafił do Europy. Niemal natychmiast stał się popularny zarówno wśród szlachty, jak i dostojników kościelnych. Ale minęło kolejne 200 lat, zanim narodziła się czekolada, jaką znamy dzisiaj.
Jeśli chodzi o gorącą czekoladę, jest to napój zrobiony z kakao, cukru i mleka, który jest podgrzewany i mieszany, aż stanie się gładkim, miękkim, gorącym napojem. Im lepszej jakości kakao w proszku i cukier, tym oczywiście smaczniejszy wynik.
Kakao z Dominikany zdecydowanie należy do czołówki. Charakteryzuje się owocowymi i kwiatowymi nutami. Uzyskuje się je dzięki wyjątkowym warunkom klimatycznym i glebowym, w jakich rosną prawdziwe drzewa kakaowe (Theobroma cacao). Drzewa o wysokości do 10 metrów mają wydłużone jagody zawierające kilka nasion - ziarna kakaowe. Usunięcie ich z jagód jest dość trudne, ponieważ są one przechowywane w mocnej i twardej miąższu. Kiedy pracownicy uwalniają nasiona, pozwalają im fermentować przez 1-6 dni, a następnie suszą je i wysyłają na rynek. Przetwórcy ziarna kakaowego wytwarzają z nich proszek kakaowy i masło kakaowe.
Wspomnijmy również, że kakao z Dominikany, jednego z największych producentów organicznego kakao na świecie, jest niezwykle cenne. Jest poszukiwane przez producentów czekolady premium, a jego cena nie należy do najniższych. Kakao zawiera szereg unikalnych substancji, w tym teobrominę, kofeinę, flawonoidy, anandamid, fenyloetyloaminę oraz minerały (magnez, żelazo, cynk).
Drugim ważnym składnikiem tej gorącej czekolady jest cukier kokosowy, naturalny słodzik wytwarzany z nektaru kwiatów palmy kokosowej. Jego zalety to niższy indeks glikemiczny, bogaty i złożony profil smakowy przypominający karmel oraz delikatny kokosowy aromat.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy 30 g czekolady w około 150 ml gorącego mleka. Jeśli chcecie, żeby napój był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak wymieszajcie czekoladę w stosunku 33 g czekolady i 66 ml gorącego mleka. Możecie oczywiście poeksperymentować z ilościami składników tak, aby uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący efekt.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1646 kj / kcal |
Tłuszcze: | 6,4 |
z tego nasycone: | 3,9 |
Sacharydy: | 71,5 |
z tego cukry: | 63,2 |
Białka: | 7,5 |
Sól: | 0,29 |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

NUGATOWA kawa ziarnista

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
