

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – KARMEL
Jeśli macie kubek, mleko i łyżeczkę to tylko gorącej czekolady brakuje Wam do szczęścia. Mieszanka najwyższej jakości kakao i wysokiej jakości cukru trzcinowego potrafi przywrócić dobry nastrój i zachęcić do pracy lub uprawiania sportu. Nie bez powodu piją kakao zakochani ludzie, małe dzieci lub seniorzy. Oni wszyscy wiedzą co to jest szczęście. Dołączcie do nich i osłodźcie sobie rano lub popołudnie zdrową gorącą czekoladą.
Skład
Organiczny cukier trzcinowy, Kakao w proszku BIO, Aromat karmelowyPIANKA I SMAK CZEKOLADY
Gorąca czekolad w proszku z 42-procentowym kakao i szczyptą trzcinowego cukru smakuje bardzo smacznie, ciepło i miękko. Aromat karmelowy nadaje jej atrakcyjny, ale nie dominujący ton ulubionego przysmaku.
Pochodzenie
Możecie znać gorącą czekoladę z automatu, albo z kolorowej torebki z sklepowej półki. Trudno powiedzieć, co zawierają te mieszanki. Gorąca czekolada w proszku 42-procentowa BIO – karmel posiada konkretny skład: kakao w proszku z Dominikany, cukier trzcinowy z Paragwaju i kropla aromatu karmelowego. To wszystko. Żadne konserwanty ani zbyteczne dodatki. Kakao i cukier pochodzą dodatkowo z rolnictwa ekologicznego, więc mogą słusznie być dumni z znaku BIO.
Kakao i jego produkty otaczają nas codziennie. Rzadko zdajemy sobie sprawę, skąd pochodzą. Być może zaciekawi cię informacja, że największym na świecie producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej, a następnie Indonezja i Ghana. Dominikana, której rolnicy uprawiali ziarna kakaowe dla tej gorącej czekolady, zajmuje dziesiąte miejsce. Rocznie produkuje około 50 000 ton kakao. To dla niej kluczowy plon. Dzięki kakao Dominikana należy do czołówki eksporterów produktów ekologicznych na świecie. Jakość tamtejszego kakao uznawana jest na poziomie międzynarodowym za jedną z najlepszych. Nawiasem mówiąc - uprawą kakaowców w reżimu gospodarstwa ekologicznego zajmuje się około 17 procent rolników z niecałych 40 tysięcy zarejestrowanych gospodarstw. Zdecydowanie nie jest to mało. Dominikańskie kakao trafia głównie do Stanów Zjednoczonych, Holandii i Belgii. Eksport w ciągu ostatnich 10 lat wzrósł o niewiarygodne 322 procent.
Prawdziwe kakaowce (Theobroma cacao) są to wysokie, wiecznie zielone drzewa, maja długie liście i duże, nawet 30 centymetrowe owoce. Miąższ skrywa 4-14 ziaren kakaowych o wielkości około 2 centymetrów. Kakaowe ziarna należy je wyjąć, pozbyć się resztek miąższu, pozostawić na kilka dni w celu fermentacji, a następnie dobrze wysuszyć. Ziarna kakaowca następnie podróżują do zakładów przetwórczych, gdzie są czyszczone, obrane i prażone. Następnie trafiają do tak zwanych młynów, gdzie powstaje masa kakaowa. Z tej masy oddziela się kakaowe masło i właściwy kakaowy proszek. Tak samo jak kakao, bardzo dobrze znamy też cukier. Ale jak to jest z trzciną cukrową, to już nie jesteśmy pewni. Masywna trawa jest pogrupowana do gatunków z rodziny roślin wiechlinowatych, pastewnych i najlepiej rośnie w tropikach. Paragwaj jest jednym z krajów, dla których trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) jest główną uprawą, nawet wspierana przez państwo. Chociaż pierwsze sadzonki zostały posadzone już w 1549 r., rolnicy dopiero od połowy XX wieku wykazują wyższe plony. Oczekuje się jednak, że produkcja cukru w Paragwaju będzie rosła. Cukier trzcinowy jest wytwarzany przez gotowanie soku z łodyg trzciny cukrowej. Jak tylko woda wyparuje, w naczyniu powstają słodkie kryształy w bursztynowych kolorach.
Wszystkie składniki gorącej czekolady w proszku 42% pochodzą z rolnictwa ekologicznego. Mieszanka jest aromatyzowana karmelowym aromatem, który nie kryje oryginalnego smaku surowców i nie powoduje zgagi ani żadnej innej reakcji na zdrowie. Tylko osoby mający alergię na laktozę powinni być jednak czujni. Gorąca czekolada może zawierać śladowe ilości mleka.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy 30 g czekolady w około 150 ml gorącego mleka. Jeśli chcecie, żeby napój był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak wymieszajcie czekoladę w stosunku 33 g czekolady i 66 ml gorącego mleka. Możecie oczywiście poeksperymentować z ilościami składników tak, aby uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący efekt.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1649 kJ / 392 kcal |
Tłuszcze: | 8,8 |
z tego nasycone: | 5,5 |
Sacharydy: | 63,7 |
z tego cukry: | 58,2 |
Białka: | 7,6 |
Sól: | 0,02 |
18. 8.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – MALINA
