

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować?
Skład
Kakao w proszku BIO, Organiczny cukier trzcinowyPIANKA I SMAK CZEKOLADY
Gorąca czekolada w proszku z 42% kakao i szczyptą cukru trzcinowego smakuje bardzo pysznie, ciepło i miękko.
POCHODZENIE
Wystarczą dwie rośliny i droga do gorącej czekolady stoi otworem. Oczywiście nie obejdzie się bez często ciężkiej pracy człowieka i maszyn. Jednak mieszanka wysokiej jakości kakao i cukru trzcinowego to ostatecznie prosta kompozycja surowców w najczystszej postaci. Co więcej, gdyż oba pochodzą z upraw ekologicznych.
Kakaowce (Theobroma cacao) to drzewa pochodzące z tropikalnych regionów obu Ameryk i Afryki. Potrzebują żyznej gleby, dużej ilości słońca i ochrony przed wiatrem. Ta wiecznie zielona roślina może dorastać do 10 metrów, ale na plantacjach utrzymuje się ją na wysokości krzewu. Ma długie liście, gałęzie pokryte włoskami i kwitnie na różowo-biało, zwykle w dwóch falach rocznie. Owocem kakaowca jest strąk o długości około 20 centymetrów wypełniony kolcami. W nim znajdują się nasiona - ziarna kakaowca. Mają one około 2 centymetrów długości i są zbierane ręcznie. Ziarna są niejadalne w stanie surowym. Dlatego pozostawia się je do fermentacji (maksymalnie przez tydzień), a następnie suszy. Wstępnie przygotowany produkt trafia do fabryki. Ziarna są prażone, kruszone, mielone i prasowane. Rezultatem jest masło kakaowe i proszek kakaowy.
Nie bez znaczenia jest fakt, że kakao odegrało znaczącą rolę w historii. Aztekowie używali tego ziarna jako waluty, a napój z niego wytwarzany był uważany za święty. Pili go wyłącznie mężczyźni i nazywali cacahuatl, czyli gorzką wodą. Dopiero w XVI wieku ziarna kakaowca dotarły do Europy, najpierw na hiszpański dwór królewski. Dopiero w XVII wieku ich użycie rozprzestrzeniło się na Francję i inne kraje.
Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) to masywna trawa przypominająca trzcinę. Może osiągać do 6 metrów wysokości. Jej łodygi są podzielone kolankami i zawierają rdzeń o wysokiej zawartości cukru. Trzcina cukrowa jest zbierana ręcznie za pomocą maczet lub maszynowo. W obu przypadkach musi zostać przetworzona w ciągu 24 godzin. Łodygi są miażdżone i wyciskane, a sok wypływa. Jest on odparowywany do momentu pojawienia się jasnobrązowych kryształków, czyli cukru trzcinowego. Ze 100 ton trzciny cukrowej można wyprodukować 9-13 ton cukru. Trzcina cukrowa rośnie w regionach subtropikalnych i tropikalnych.
Kakao w proszku w tej gorącej czekoladzie pochodzi z Dominikany, a cukier trzcinowy z Paragwaju.
Nie jest zalecana dla osób nietolerujących laktozy.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Rozpuszczamy 30 g czekolady w około 150 ml gorącego mleka. Jeśli chcecie, żeby napój był gęstszy i miał bardziej wyrazisty smak wymieszajcie czekoladę w stosunku 33 g czekolady i 66 ml gorącego mleka. Możecie oczywiście poeksperymentować z ilościami składników tak, aby uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący efekt.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1649 kJ / 392 kcal |
Tłuszcze: | 8,8 |
z tego nasycone: | 5,5 |
Sacharydy: | 63,7 |
z tego cukry: | 58,2 |
Białka: | 7,6 |
Sól: | 0,02 |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
