

Gorąca czekolada - masło orzechowe
Jeśli chcecie spróbować dobrego kakao, wybierzcie kakao z Ghany. A jeśli chcecie się rozkoszować wspaniałą gorącą czekoladą, kupcie tę. Gorąca czekolada - Masło orzechowe jest absolutnie wspaniała. Nuty średniej ciemnej czekolady są podkreślone słodką i słoną nutą orzeszków ziemnych. Wystarczy zalać ją mlekiem, a zakochacie się w niej na zawsze.
Skład
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 21%, Cukier, Odtłuszczone mleko w proszku, Sól, Zagęszczacz (E466) , Substancja wypełniająca (E341)PIANKA I SMAK CZEKOLADY
Gorąca czekolada - masło orzechowe ma średnio gorzki i naturalnie bogaty smak czekolady. Towarzyszy temu przyjemny posmak masła orzechowego, który jest zarówno słodki, jak i lekko słony. Aromat tej gorącej czekolady odpowiada zapachowi masła orzechowego.
POCHODZENIE
Jeśli szukamy źródeł pochodzenia tej gorącej czekolady, musimy udać się do Ghany. To właśnie tam rosną drzewa kakaowe (Theobroma cacao), z których nasion wytwarza się proszek kakaowy.
Ghańczycy uprawiają kakaowce od około końca XIX wieku, a w latach 1911-1976 ich kraj był czołowym producentem kakao, dostarczając do 40 procent rocznej światowej produkcji. Władze lokalne przejęły więc kontrolę nad przemysłem kakaowym, nadzorując ceny skupu, dotując instytut badawczy, zachęcając rolników do monitorowania jakości zbiorów itd. Jednak w latach 70. Ghana nie radziła sobie dobrze z eksportem tego ważnego towaru. Wielu rolników porzuciło uprawę kakao, ponieważ pożary i susze pogorszyły sytuację. Międzynarodowy Fundusz Walutowy i Bank Światowy naciskają na częściową reformę rynku kakao. Obecnie około 1,6 miliona ludzi w Ghanie zajmuje się uprawą kakao, a drzewa kakaowe są uprawiane w sześciu regionach.
Droga od drzewa kakaowego do gorącej czekolady jest niezwykle długa. Na początku należy pamiętać, że drzewa kakaowca potrzebują od 5 do 15 lat, zanim zaczną kwitnąć. Kiedy się już tak stanie, rolnicy muszą czekać na duże jagody i zbierać je ręcznie - dosłownie zrywając je z gałęzi maczetą. Z miąższu jagód (a właściwie strąków) usuwa się same ziarna, które muszą fermentować przez kilka dni, a następnie wysuszyć.
Ziarna kakaowca trafiają następnie do zakładów przetwórczych, gdzie są prażone, mielone i prasowane. Otrzymaną masę poddaje się oddzieleniu w celu uzyskania proszku kakaowego i masła kakaowego. Dopiero z tak powstałego proszku kakaowego można "zmiksować" Gorącą czekoladę - Masło orzechowe. Po dodaniu kilku kropel aromatu, cukru, odtłuszczonego mleka w proszku i kilku innych składników powstaje smakołyk, którym można się delektować na śniadanie, podwieczorek i kolację.
Spożycie nie jest zalecane dla osób z nietolerancją laktozy.
Zalety kawy
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Do kubka wsypać 3-4 łyżeczki Chocolatte (20g-26g). Zalać 200 ml gorącego mleka lub wody.
Napój czekoladowy przygotowany na bazie mleka będzie miał łagodniejszy smak i gęstszą, bardziej kremową konsystencję.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1550 kj / 370 kcal |
Tłuszcze: | 2,8 |
z tego nasycone: | 1,6 |
Sacharydy: | 70 |
z tego cukry: | 68 |
Białka: | 12 |
Sól: | 0,7 |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
