

Gorąca czekolada - Kremowe ciasteczka
Kto by nie kochał kremowych ciasteczek! Teraz możecie rozkoszować się pełnym kubkiem. Gorąca czekolada o smaku ciasteczek spodoba się zarówno dzieciom w wieku szkolnym, jak i ich rodzicom oraz dziadkom. Wymieszajcie ją z gorącym mlekiem, a otrzymacie pyszne, zdrowe śniadanie lub szybką przekąskę.
Skład
Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 21%, Cukier, Odtłuszczone mleko w proszku, Sól, Zagęszczacz (E466) , Substancja wypełniająca (E341)PIANKA I SMAK CZEKOLADY
Gorąca czekolada - kremowe ciasteczka spełnia swoją nazwę. Smak łączy w sobie wyjątkową jakość ghańskiego kakao, mleko w proszku, odrobinę cukru i aromat chrupiących ciasteczek. Jeśli nigdy nie możecie się oprzeć takim ciasteczkom, to ta czekolada jest właśnie dla Was. Wystarczy wymieszać kilka łyżek w gorącym mleku (krowim, sojowym, makowym, migdałowym...).
POCHODZENIE
Dla Ghany kakao jest jednym z jej największych skarbów. Ten zachodnioafrykański kraj zwrócił szczególną uwagę na uprawę kakaowca (Theobroma cacao), dzięki czemu zajmuje obecnie drugą pozycję wśród światowych eksporterów kakao. Należy dodać, że zwraca się uwagę nie tylko na ilość, ale także na jakość tego towaru. Kakao z Ghany cieszy się dużym popytem. Wyprodukowana z niego czekolada ma kremowy, owocowy, śmietankowy i lekko drzewny smak.
Jeśli interesuje was historia uprawy kakaowca w Ghanie, to pierwsze drzewa zasadzono w tym kraju w 1895 roku. Dokonał tego kowal Tetteh Quarshie, który przywiózł ziarna kakaowca w kieszeni z wyspy Bioko w Gwinei Równikowej. W ciągu kilku lat Ghana wyeksportowała swoje pierwsze zbiory na cały świat, dostarczając w latach 1911-1976 aż 30-40% całkowitej ilości kakao na rynek światowy.
Przemysł kakaowy zatrudnia obecnie około 1,6 miliona Ghańczyków, a plantacje kakao znajdują się w sześciu regionach (Zachodnim, Środkowym, Wschodnim, Brong Ahafo, Ashanti i Volta).
Na początku tego wszystkiego znajdują się kakaowce, wiecznie zielone drzewa pochodzące z Ameryki Południowej. Osiągają wysokość 5-8 metrów, mają ciemnozielone liście i różowobiałe kwiaty wyrastające prosto z gałęzi. Owocem drzewa kakaowego jest jagoda, najczęściej koloru żółtego, ale nie są wyjątkiem jagody czerwone lub brązowe. Jagoda jest podzielona na 5 komór, z których każda zawiera około 10 nasion - ziaren kakaowca.
Zbiór owoców kakaowca jest wymagający fizycznie. Pracownicy muszą odcinać je od gałęzi maczetami, a oddzielenie ziaren od miąższu jest równie trudne. Po wyjęciu ziaren robotnicy pozostawiają je na kilka dni do fermentacji, a następnie suszą w bezpośrednim słońcu. Czasami przed sprzedażą są one prażone.
Gdy ziarna trafiają do zakładów przetwórczych, są poddawane dalszemu prażeniu, obłuszczone i zmielone. Otrzymaną w ten sposób masę kakaową rozdziela się na proszek kakaowy i masło kakaowe. Aby przygotować gorącą czekoladę z kakao w proszku, należało dodać cukier i mleko w proszku.
Kakao jest źródłem cennych składników odżywczych, zwłaszcza żelaza, potasu i magnezu, a także zawiera teobrominę, substancję podobną do kofeiny, oraz wiele przeciwutleniaczy.
Spożycie nie jest zalecane dla osób z nietolerancją laktozy.
Zalety kawy
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Do kubka wsypać 3-4 łyżeczki czekolady (20g-26g). Zalać 200 ml gorącego mleka lub wody.
Napój czekoladowy przygotowany na bazie mleka będzie miał łagodniejszy smak i gęstszą, bardziej kremową konsystencję.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1550 kj / 370 kcal |
Tłuszcze: | 2,8 |
z tego nasycone: | 1,6 |
Sacharydy: | 70 |
z tego cukry: | 68 |
Białka: | 12 |
Sól: | 0,7 |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PERU ANDES GOLD kawa ziarnista

ZACZAROWANY PARYŻ kawa ziarnista

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – KARMEL
Przeglądaliście
