Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Gorąca czekolada - Kremowe ciasteczka

Kod: 1754

Kto by nie kochał kremowych ciasteczek! Teraz możecie rozkoszować się pełnym kubkiem. Gorąca czekolada o smaku ciasteczek spodoba się zarówno dzieciom w wieku szkolnym, jak i ich rodzicom oraz dziadkom. Wymieszajcie ją z gorącym mlekiem, a otrzymacie pyszne, zdrowe śniadanie lub szybką przekąskę.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
110,7 zł /1000 g 11,1 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ghana
Smak
Smak:
Mleczna czekolada, Herbatniki

Skład

Kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 21%, Cukier, Odtłuszczone mleko w proszku, Sól, Zagęszczacz (E466) , Substancja wypełniająca (E341)

PIANKA I SMAK CZEKOLADY

Gorąca czekolada - kremowe ciasteczka spełnia swoją nazwę. Smak łączy w sobie wyjątkową jakość ghańskiego kakao, mleko w proszku, odrobinę cukru i aromat chrupiących ciasteczek. Jeśli nigdy nie możecie się oprzeć takim ciasteczkom, to ta czekolada jest właśnie dla Was. Wystarczy wymieszać kilka łyżek w gorącym mleku (krowim, sojowym, makowym, migdałowym...). 

POCHODZENIE

Dla Ghany kakao jest jednym z jej największych skarbów. Ten zachodnioafrykański kraj zwrócił szczególną uwagę na uprawę kakaowca (Theobroma cacao), dzięki czemu zajmuje obecnie drugą pozycję wśród światowych eksporterów kakao. Należy dodać, że zwraca się uwagę nie tylko na ilość, ale także na jakość tego towaru. Kakao z Ghany cieszy się dużym popytem. Wyprodukowana z niego czekolada ma kremowy, owocowy, śmietankowy i lekko drzewny smak.

Jeśli interesuje was historia uprawy kakaowca w Ghanie, to pierwsze drzewa zasadzono w tym kraju w 1895 roku. Dokonał tego kowal Tetteh Quarshie, który przywiózł ziarna kakaowca w kieszeni z wyspy Bioko w Gwinei Równikowej. W ciągu kilku lat Ghana wyeksportowała swoje pierwsze zbiory na cały świat, dostarczając w latach 1911-1976 aż 30-40% całkowitej ilości kakao na rynek światowy.

Przemysł kakaowy zatrudnia obecnie około 1,6 miliona Ghańczyków, a plantacje kakao znajdują się w sześciu regionach (Zachodnim, Środkowym, Wschodnim, Brong Ahafo, Ashanti i Volta).

Na początku tego wszystkiego znajdują się kakaowce, wiecznie zielone drzewa pochodzące z Ameryki Południowej. Osiągają wysokość 5-8 metrów, mają ciemnozielone liście i różowobiałe kwiaty wyrastające prosto z gałęzi. Owocem drzewa kakaowego jest jagoda, najczęściej koloru żółtego, ale nie są wyjątkiem jagody czerwone lub brązowe. Jagoda jest podzielona na 5 komór, z których każda zawiera około 10 nasion - ziaren kakaowca.

Zbiór owoców kakaowca jest wymagający fizycznie. Pracownicy muszą odcinać je od gałęzi maczetami, a oddzielenie ziaren od miąższu jest równie trudne. Po wyjęciu ziaren robotnicy pozostawiają je na kilka dni do fermentacji, a następnie suszą w bezpośrednim słońcu. Czasami przed sprzedażą są one prażone.

Gdy ziarna trafiają do zakładów przetwórczych, są poddawane dalszemu prażeniu, obłuszczone i zmielone. Otrzymaną w ten sposób masę kakaową rozdziela się na proszek kakaowy i masło kakaowe. Aby przygotować gorącą czekoladę z kakao w proszku, należało dodać cukier i mleko w proszku.

Kakao jest źródłem cennych składników odżywczych, zwłaszcza żelaza, potasu i magnezu, a także zawiera teobrominę, substancję podobną do kofeiny, oraz wiele przeciwutleniaczy.

Spożycie nie jest zalecane dla osób z nietolerancją laktozy.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Do kubka wsypać 3-4 łyżeczki czekolady (20g-26g). Zalać 200 ml gorącego mleka lub wody.

Napój czekoladowy przygotowany na bazie mleka będzie miał łagodniejszy smak i gęstszą, bardziej kremową konsystencję.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1550 kj / 370 kcal
Tłuszcze: 2,8
z tego nasycone: 1,6
Sacharydy: 70
z tego cukry: 68
Białka: 12
Sól: 0,7
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – MALINA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – MALINA

Jakie wspomnienia się pojawią, kiedy poczujecie zapach malin? Letnie późne popołudnie? Dżem babci? Albo kawałek czekolady na podwieczorek, smakowany gdzieś pod lasem? To wszystko skrywa gorąca czekolada o smaku słodkich malin. Zagrzeje was po trasie biegowej, odświeży przed spotkaniem biznesowym. Kakao, jak wiadomo, zawiera hormon miłości i szczęścia. Zanurz się w malinowej przyjemności niezależnie od swoich obowiązków. Każdy dzień jest przecież stworzony do radości. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
116,4 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – KARMEL
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO – KARMEL

Jeśli macie kubek, mleko i łyżeczkę to tylko gorącej czekolady brakuje Wam do szczęścia. Mieszanka najwyższej jakości kakao i wysokiej jakości cukru trzcinowego potrafi przywrócić dobry nastrój i zachęcić do pracy lub uprawiania sportu. Nie bez powodu piją kakao zakochani ludzie, małe dzieci lub seniorzy. Oni wszyscy wiedzą co to jest szczęście. Dołączcie do nich i osłodźcie sobie rano lub popołudnie zdrową gorącą czekoladą. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
116,4 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
113,1 zł /1000 g 11,3 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »