FRAPPE KOKOS - kawa rozpuszczalna
Egzotyka, nam się podoba. Jeśli również lubicie smaki odległych tropikalnych krajów, z pewnością zakochacie się w rozpuszczalnej kawie kokosowej. Nie tylko dlatego, że bardzo szybko przygotujecie z niej filiżankę lub dzbanuszek kawy. Innym, znacznie ważniejszym powodem jest smak, który oferuje. Z pewnością docenicie mieszankę meksykańskiej arabiki i robusty o smaku kokosowym, przetwarzaną na liofilizowaną kawę w gorące lato i mroźną zimę.
Skład
Arabica 80%, Robusta 20%, Suszone mleko, Naturalny aromatPIANKA I SMAK KAWY
Rozpuszczalna kawa Frappe Kokos nie zaprzecza swojej nazwie. Przyjemna linia kokosowa pięknie nawiązuje do bazy kawowej meksykańskiej arabiki i robusty. Charakteryzuje się słodyczą i lekkimi cytrusami. Możecie podawać Frappe Kokos zmieszane z mlekiem i kostkami lodu, równie dobrze smakuje w wersji na ciepło.
POCHODZENIE KAWY
Jeśli mamy zwrócić uwagę na pochodzenie tej liofilizowanej kawy, to powiedzmy, że jej podstawy należy szukać w Meksyku. To tam rosną kawowce, z owoców których jest zrobiona. Meksykańscy rolnicy uprawiają małe plantacje w górach, większość z 711 000 hektarów, na których uprawia się kawę w kraju, znajduje się na południu. Meksyk jest dziewiątym co do wielkości producentem kawy na świecie, w ostatnich latach skupił się na uprawie krzewów w ramach rolnictwa ekologicznego. Tutejsza kawa charakteryzuje się słodkim smakiem, nutą świeżych cytrusów, ale też wanilii, jaśminu czy bergamotki.
W jaki sposób zielone meksykańskie ziarna stają się kawą, którą wystarczy wsypać do kubka i zalać gorącą wodą (lub rozmieszać w zimnym mleku)? Zasadniczo istnieją dwie metody produkcji, my (razem z miłośnikami kawy) preferujemy liofilizację. Zachowuje wyjątkowe substancje aromatyczne, które sprawiają, że tak bardzo kochamy kawę.
Arabika i robusta, zbierane z meksykańskich plantacji, trafiają do zakładów produkcyjnych. Tam kawę należy najpierw dokładnie wypalić i zmielić. Następnie przygotowuje się z niej mocny ekstrakt kawowy o konsystencji przypominającej syrop. Jest rozprowadzany w dużej komorze liofilizatora (suszarki), gdzie sublimuje pod obniżonym ciśnieniem i temperaturą (do około -40 ˚C). Tym samym - woda zamrożona w ekstrakcie przechodzi bezpośrednio w stan gazowy i wytrąca się w skraplaczu.
Suszenie sublimacyjne jest wykorzystywane w wielu dziedzinach, od przemysłu spożywczego po farmację, kosmetykę, na przykład w archeologii. Największą zaletą liofilizacji jest to, że nie uszkadza ścian komórkowych, a zatem zachowuje wszystkie struktury w ich pierwotnym stanie. Jednocześnie pozostawia liofilizat w kształcie, kolorze, zapachu i smaku surowca wejściowego.
Liofilizacja jest droższą metodą produkcji kawy rozpuszczalnej niż rozpylanie. Ale jego wynik jest tego wart.
Po prostu zalejcie kawę gorącą wodą lub możecie przygotować z niej lodowe frappe. Tej kawy rozpuszczalnej nie powinny spożywać osoby z alergią na mleko. Produkt może również zawierać śladowe ilości glutenu, sezamu, soi, orzeszków ziemnych i innych orzechów.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Wsypać 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Frappe Kokos do shakera,
2. dodać 200 ml zimnego mleka,
3. dodać kilka kostek lodu,
4. dobrze wstrząsnąć i natychmiast podać.
Potrzebujesz porady?
Wartość energetyczna: | 108 kcal |
Tłuszcze: | 5,4 g |
z tego nasycone: | 3,4 g |
Sacharydy: | 7,9 g |
z tego cukry: | 7,6 g |
Białka: | 5,3 g |
Sól: | 2,08 g |