

FRAPPE CZEKOLADA - kawa rozpuszczalna
Czekolaaada.… W jakiej postaci najbardziej ją lubicie? My w kawie. Zdecydowanie warto przetestować rozpuszczalną, liofilizowaną Frappe Czekolada. Odnajdziecie w niej smak prawdziwej meksykańskiej kawy zwieńczonej pyszną czekoladą. Przygotujcie mleko, kostki lodu i shaker. Trudno znaleźć lepsze letnie orzeźwienie. Albo kawę przygotujcie jako gorące cappuccino. Na przykład z cynamonem lub goździkiem.
Skład
Arabica 80%, Robusta 20%, Suszone mleko, Naturalny aromatPIANKA I SMAK KAWY
Kawa rozpuszczalna Frappe Czekolada to połączenie smaku dobrej kawy i dobrej czekolady, które jest popularne wśród większości miłośników kawy. Ponieważ ten liofilizowany przysmak jest zbudowany na arabice i robuście z Meksyku, możecie spodziewać się subtelnej słodyczy i przyjemnych cytrusowych tonów.
POCHODZENIE KAWY
Kawa meksykańska słynie ze słodkiego smaku, w którym podkreślone są nuty cytrusów, wanilii i jaśminu. Dlatego jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej poszukiwanych na świecie. Nic więc dziwnego, że w Meksyku drzewa kawowe rosną na ponad 700 000 hektarów, z których większość znajduje się u podnóża gór lub bezpośrednio w górach. Meksyk jest dziewiątym co do wielkości producentem kawy na świecie.
Dlaczego poświęcamy tak dużo miejsca Meksykowi? Bo bez ziaren kawy nie byłoby liofilizowanej kawy Frappe Czekolada. Do produkcji wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej wykorzystuje się zbiory z lokalnych plantacji. Jej „wynalazek” przypisuje się wielu mężczyznom. Już w 1881 roku rozpuszczaln kawa w wodzie została opatentowana przez Francuza A. Allaisa. Po nim uczynili to zarówno Nowozelandczyk, jak i Japończyk pracujący w Chicago. Jednak za promocję i rozpowszechnianie kawy rozpuszczalnej najbardziej odpowiadała firma Nescafe. Dopracowała technologię produkcji i w 1938 roku wprowadziła na rynek kawę.
Zasadniczo kawę rozpuszczalną wytwarza się na dwa sposoby - poprzez rozpylanie w gorącym powietrzu i liofilizację na zimno. Liofilizacja jest nam bliższa, ponieważ zachowuje wszystkie subtelne niuanse aromatyczne kawy, do której lubimy delektować się ciemnym i aromatycznym napojem.
Przed liofilizacją zielona kawa musi być odpowiednio wypalona i zmielona. Następnie przygotuje się z niego mocny i gęsty ekstrakt kawy. Dopiero on trafia do liofilizatora (suszarki), gdzie pozostaje przez kilka godzin pod ekstremalnie niskim ciśnieniem i temperaturą około -40 ˚C. Podczas czysto fizycznego procesu koncentrat jest odwadniany przez sublimację (przemiana ciała stałego w gaz). Powstała w ten sposób rozpuszczalna kawa ma wygląd małych kryształków o gładkich, błyszczących powierzchniach.
Oprócz konserwacji żywności liofilizacja znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym czy archeologii.
Po prostu zalejcie kawę gorącą wodą lub możecie z niej zrobić z niej lodowe frappe.
Tej kawy rozpuszczalnej nie powinny spożywać osoby z alergią na mleko. Produkt może również zawierać śladowe ilości glutenu, sezamu, soi, orzeszków ziemnych i innych orzechów.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Wlejcie 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy Frappe Czekolada do shakera,
2. dodać 200 ml zimnego mleka,
3. dodać kilka kostek lodu,
4. dobrze wstrząsnąć i natychmiast podawać.

























Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 108 kcal |
Tłuszcze: | 5,4 g |
z tego nasycone: | 3,4 g |
Sacharydy: | 7,9 g |
z tego cukry: | 7,6 g |
Białka: | 5,3 g |
Sól: | 2,08 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

FRAPPE TOFFEE – kawa rozpuszczalna

FRAPPE MOCCA LATTE - kawa rozpuszczalna
