Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Kod: 999

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi. 

Dostarczymy do Środy, 26. 9. 2018
DPD Dostarczymy do 26. 9. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
88,3 zł brutto
48,2 zł brutto
28,5 zł brutto
Małe opakowanie:
16,2 zł brutto
10,5 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Smak

Kakao Extra Brut zawiera tylko minimalną ilość cukru- jest zatem naprawdę gorzkie i kakaowe. Napojom lub deserom atrakcyjności dostarcza jej pełny ciemno czerwony kolor. Kakao smakuje aksamitnie gładko i spójnie.

Pochodzenie

Najwięksi producenci ziarna kakaowca pochodzą z Afryki. Nic dziwnego, że większość wiodących na świecie dostawców kakao mieści w obszarach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Dokładnie to, co jest dla kakaowców (Theobroma cacao) jest korzystne.

Pełne 30 procent kakao globalnego rynku pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej. Stanowi dla kraju 2/3 wszystkich dochodów. Mimo to, lokalni rolnicy żyją w bardzo złych warunkach, a wiele z nich prawdziwej czekolady nigdy nie skosztowali. Wśród innych krajów, które są głównymi dostawcami kakao należą Ghana, Nigeria, Kamerun, Brazylia, Ekwador, Meksyk, Peru i Republice Dominikany.

Dobrze jest też wiedzieć, że 90 procent kakaowców uprawia się na małych gospodarstwach rodzinnych, tylko 5 procent kakao pochodzi z dużych plantacji.

Kakaowce wyglądem są podobne do naszych wiśni. Pochodzą one z tropikalnej Ameryki i zgodnie z archeologami, ludzie znali i używali ich nasiona już 1400-1110 lat p.n.e.        

Kakaowiec jest niewielkim, zawsze zielonym, jednopiennym drzewem, w warunkach naturalnych dochodzącym do 5-8m wysokości, z krótkim pniem.

Na plantacjach utrzymywane są niższe. Kwitną niemal przez cały rok. Owoc jest okrągły lub podłużnie jajowaty, typu jagody z tępą nasadą i zwykle ostrym wierzchołkiem. Są one żółte do brązowoczerwonych. Zebrowane, 5-komorowy owoc ma długość ok. 30 cm. Jeden owoc zawiera aż 40 sztuk, ułożonych w 5 szeregach - ziaren kakaowca.

Zbiory owoców są bardzo wymagające. Z drzewa powinny być usuwane ostrożne ze względu na ich położenie, kakaowiec wówczas ponownie wykwitnie. Po otwarciu maczetą rolnicy usuwają nasiona i słodki miąższ, w niektórych przypadkach przetworzą z niego napój. Następnie ziarna są pozostawiane w celu fermentacji od pięciu do siedmiu dni, po czym suszone są zazwyczaj w bezpośrednim świetle słonecznym.

Ścieżka do zdobycia ciemnego brązowego proszku z oszałamiającym zapachem, wciąż jest dosyć długa. Suche ziarna kakaowca trzeba uprażyć i rozdrobnić. Po tym jak ziarna trafią do młynów, czeka je proces przetwarzania na kakao. W procesie tym ziarna są rozgniatane i usuwa się z nich łuski. Produktem końcowym jest masa kakaowa, z której wytwarza się masło kakaowe. Sucha masa, która po tym procesie pozostaje, jest mielona na bardzo drobny proszek - kakao. Kakao zawiera część masła kakaowego i zgodnie z przepisami musi być większa niż 20 procent.

Kakao tzw. holenderskiego typu dochodzi do alkalizacji ziaren, która stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej. Oznacza to, że jego smak i kolor podkreślą regulatory kwasowości. Kakao jest łagodniejsze i jest mniej kwaśne. Kakao w proszku Extra Brut powstało właśnie w ten sposób.

Udowodniono, że spożywanie kakao wywołuje przyjemne odczucia i przynosi radość i dobry humor. Zawiera antyoksydanty i minerały, takie jak stearynian magnezu, potasu i żelaza.

Proszek kakaowy Extra Brut jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Zawiera 22-24% masła kakaowego.

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można ugotować z konwencjonalnym mlekiem, mlekiem sojowym lub mlekiem ryżowym. Idealny jest również do pieczenia.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1 605 kJ / 384 kcal
Tłuszcze:23 g
z tego nasycone:13,8 g
Sacharydy:8,8 g
z tego cukry:0,4 g
Białka:18,9 g
Sól:0,04 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 26. 9. 2018
Duże opakowanie:
70,3 zł brutto
39,3 zł brutto
23,5 zł brutto
Małe opakowanie:
13,7 zł brutto
9,0 zł brutto
Zemleć:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 26. 9. 2018
Duże opakowanie:
108,0 zł brutto
58,2 zł brutto
34,0 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:

PERU (20/22) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (20/22) - kakao

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 26. 9. 2018
Duże opakowanie:
84,8 zł brutto
46,5 zł brutto
27,5 zł brutto
Małe opakowanie:
15,7 zł brutto
10,2 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za pierwszy zakup »