

EXTRA BRUT (22/24) – kakao
Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi.
Skład
100% KakaoSmak
Kakao Extra Brut zawiera tylko minimalną ilość cukru- jest zatem naprawdę gorzkie i kakaowe. Napojom lub deserom atrakcyjności dostarcza jej pełny ciemno czerwony kolor. Kakao smakuje aksamitnie gładko i spójnie.
Pochodzenie
Najwięksi producenci ziarna kakaowca pochodzą z Afryki. Nic dziwnego, że większość wiodących na świecie dostawców kakao mieści w obszarach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Dokładnie to, co jest dla kakaowców (Theobroma cacao) jest korzystne.
Pełne 30 procent kakao globalnego rynku pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej. Stanowi dla kraju 2/3 wszystkich dochodów. Mimo to, lokalni rolnicy żyją w bardzo złych warunkach, a wiele z nich prawdziwej czekolady nigdy nie skosztowali. Wśród innych krajów, które są głównymi dostawcami kakao należą Ghana, Nigeria, Kamerun, Brazylia, Ekwador, Meksyk, Peru i Republice Dominikany.
Dobrze jest też wiedzieć, że 90 procent kakaowców uprawia się na małych gospodarstwach rodzinnych, tylko 5 procent kakao pochodzi z dużych plantacji.
Kakaowce wyglądem są podobne do naszych wiśni. Pochodzą one z tropikalnej Ameryki i zgodnie z archeologami, ludzie znali i używali ich nasiona już 1400-1110 lat p.n.e.
Kakaowiec jest niewielkim, zawsze zielonym, jednopiennym drzewem, w warunkach naturalnych dochodzącym do 5-8m wysokości, z krótkim pniem.
Na plantacjach utrzymywane są niższe. Kwitną niemal przez cały rok. Owoc jest okrągły lub podłużnie jajowaty, typu jagody z tępą nasadą i zwykle ostrym wierzchołkiem. Są one żółte do brązowoczerwonych. Zebrowane, 5-komorowy owoc ma długość ok. 30 cm. Jeden owoc zawiera aż 40 sztuk, ułożonych w 5 szeregach - ziaren kakaowca.
Zbiory owoców są bardzo wymagające. Z drzewa powinny być usuwane ostrożne ze względu na ich położenie, kakaowiec wówczas ponownie wykwitnie. Po otwarciu maczetą rolnicy usuwają nasiona i słodki miąższ, w niektórych przypadkach przetworzą z niego napój. Następnie ziarna są pozostawiane w celu fermentacji od pięciu do siedmiu dni, po czym suszone są zazwyczaj w bezpośrednim świetle słonecznym.
Ścieżka do zdobycia ciemnego brązowego proszku z oszałamiającym zapachem, wciąż jest dosyć długa. Suche ziarna kakaowca trzeba uprażyć i rozdrobnić. Po tym jak ziarna trafią do młynów, czeka je proces przetwarzania na kakao. W procesie tym ziarna są rozgniatane i usuwa się z nich łuski. Produktem końcowym jest masa kakaowa, z której wytwarza się masło kakaowe. Sucha masa, która po tym procesie pozostaje, jest mielona na bardzo drobny proszek - kakao. Kakao zawiera część masła kakaowego i zgodnie z przepisami musi być większa niż 20 procent.
Kakao tzw. holenderskiego typu dochodzi do alkalizacji ziaren, która stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej. Oznacza to, że jego smak i kolor podkreślą regulatory kwasowości. Kakao jest łagodniejsze i jest mniej kwaśne. Kakao w proszku Extra Brut powstało właśnie w ten sposób.
Udowodniono, że spożywanie kakao wywołuje przyjemne odczucia i przynosi radość i dobry humor. Zawiera antyoksydanty i minerały, takie jak stearynian magnezu, potasu i żelaza.
Proszek kakaowy Extra Brut jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Zawiera 22-24% masła kakaowego.
Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Zalety kawy
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można ugotować z konwencjonalnym mlekiem, mlekiem sojowym lub mlekiem ryżowym. Idealny jest również do pieczenia.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 1 605 kJ / 384 kcal |
Tłuszcze: | 23 g |
z tego nasycone: | 13,8 g |
Sacharydy: | 8,8 g |
z tego cukry: | 0,4 g |
Białka: | 18,9 g |
Sól: | 0,04 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

PERU (10/12) - kakao
