Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Kod: 999

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Smak

Kakao Extra Brut zawiera tylko minimalną ilość cukru- jest zatem naprawdę gorzkie i kakaowe. Napojom lub deserom atrakcyjności dostarcza jej pełny ciemno czerwony kolor. Kakao smakuje aksamitnie gładko i spójnie.

Pochodzenie

Najwięksi producenci ziarna kakaowca pochodzą z Afryki. Nic dziwnego, że większość wiodących na świecie dostawców kakao mieści w obszarach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Dokładnie to, co jest dla kakaowców (Theobroma cacao) jest korzystne.

Pełne 30 procent kakao globalnego rynku pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej. Stanowi dla kraju 2/3 wszystkich dochodów. Mimo to, lokalni rolnicy żyją w bardzo złych warunkach, a wiele z nich prawdziwej czekolady nigdy nie skosztowali. Wśród innych krajów, które są głównymi dostawcami kakao należą Ghana, Nigeria, Kamerun, Brazylia, Ekwador, Meksyk, Peru i Republice Dominikany.

Dobrze jest też wiedzieć, że 90 procent kakaowców uprawia się na małych gospodarstwach rodzinnych, tylko 5 procent kakao pochodzi z dużych plantacji.

Kakaowce wyglądem są podobne do naszych wiśni. Pochodzą one z tropikalnej Ameryki i zgodnie z archeologami, ludzie znali i używali ich nasiona już 1400-1110 lat p.n.e.        

Kakaowiec jest niewielkim, zawsze zielonym, jednopiennym drzewem, w warunkach naturalnych dochodzącym do 5-8m wysokości, z krótkim pniem.

Na plantacjach utrzymywane są niższe. Kwitną niemal przez cały rok. Owoc jest okrągły lub podłużnie jajowaty, typu jagody z tępą nasadą i zwykle ostrym wierzchołkiem. Są one żółte do brązowoczerwonych. Zebrowane, 5-komorowy owoc ma długość ok. 30 cm. Jeden owoc zawiera aż 40 sztuk, ułożonych w 5 szeregach - ziaren kakaowca.

Zbiory owoców są bardzo wymagające. Z drzewa powinny być usuwane ostrożne ze względu na ich położenie, kakaowiec wówczas ponownie wykwitnie. Po otwarciu maczetą rolnicy usuwają nasiona i słodki miąższ, w niektórych przypadkach przetworzą z niego napój. Następnie ziarna są pozostawiane w celu fermentacji od pięciu do siedmiu dni, po czym suszone są zazwyczaj w bezpośrednim świetle słonecznym.

Ścieżka do zdobycia ciemnego brązowego proszku z oszałamiającym zapachem, wciąż jest dosyć długa. Suche ziarna kakaowca trzeba uprażyć i rozdrobnić. Po tym jak ziarna trafią do młynów, czeka je proces przetwarzania na kakao. W procesie tym ziarna są rozgniatane i usuwa się z nich łuski. Produktem końcowym jest masa kakaowa, z której wytwarza się masło kakaowe. Sucha masa, która po tym procesie pozostaje, jest mielona na bardzo drobny proszek - kakao. Kakao zawiera część masła kakaowego i zgodnie z przepisami musi być większa niż 20 procent.

Kakao tzw. holenderskiego typu dochodzi do alkalizacji ziaren, która stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej. Oznacza to, że jego smak i kolor podkreślą regulatory kwasowości. Kakao jest łagodniejsze i jest mniej kwaśne. Kakao w proszku Extra Brut powstało właśnie w ten sposób.

Udowodniono, że spożywanie kakao wywołuje przyjemne odczucia i przynosi radość i dobry humor. Zawiera antyoksydanty i minerały, takie jak stearynian magnezu, potasu i żelaza.

Proszek kakaowy Extra Brut jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Zawiera 22-24% masła kakaowego.

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można ugotować z konwencjonalnym mlekiem, mlekiem sojowym lub mlekiem ryżowym. Idealny jest również do pieczenia.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna: 1 605 kJ / 384 kcal
Tłuszcze: 23 g
z tego nasycone: 13,8 g
Sacharydy: 8,8 g
z tego cukry: 0,4 g
Białka: 18,9 g
Sól: 0,04 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AROMATYCZNE PLEIN (22/24) - kakao

Najbardziej jakościowe ziarna kakaowca, profesjonalne wykonanie i unikalny profil smakowy. Kakao Plein Arome polubisz od pierwszej łyżeczki. Jest idealne do przyrządzania napojów, deserów i wyrobów piekarskich. Czysty proszek kakaowy jasnobrązowego koloru i z uroczym zapachem napewno będziesz chciał mieć pod ręką przy twoich sztuczkach kulinarnych. I z pewnością możesz zrobić zakład, że nie tylko twoje świąteczne ciasteczka, ale i niedzielne ciasto będzie perfekcyjne. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
203,0 zł /1000 g 20,3 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

SANTO DOMINGO (10/12) - kakao
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

SANTO DOMINGO (10/12) - kakao

Obniżona zawartość tłuszczu, zwiększona zawartość doświadczeń. Wymieszaj dwie łyżeczki w ciepłym krowim, sojowym, migdałowym, ryżowym lub kokosowym mleku. Za każdym razem was oszołomi egzotycznym aromatem i dosłownie boskim smakiem. Nie może wam zabraknąć proszku kakaowego Santo Domingo. Śniadanie bez kakao jest jak uśmiech bez radości.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)

Mieszkańcy Ekwadoru tak bardzo lubią swoje kakao, że uważają je za symbol swojego kraju. A mają ku temu ważne powody. Ekwadorskie krzewy kawowca rosną w wyjątkowym ekosystemie dorzecza Amazonki, co przekłada się na unikalny smak ich owoców, a ponadto zapewniają małym społecznościom godne życie. Czym Was oczarują? Delikatnym zapachem i zaskakująco intensywnym smakiem. Proszek kakaowy z Ekwadoru wyniesie każdy napój lub potrawę na boskie manu. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
152,8 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »