Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EXTRA BRUT (22/24) – kakao

Kod: 999

Proszek kakaowy Extra Brut jest naprawdę oryginalnym przysmakiem. Mieszankę wykonaną z najlepszego kakao docenią fani czekolady, cukiernicy i także matki małych dzieci. U pierwszych gwarantuje doskonały smak, drugim zapewnia przestrzeń dla niekończącej się kreatywności, a trzecim do pomocy w przygotowaniu wieczornej kolacji. Dobre kakao nigdy się nie znudzi. 

Dostarczymy do Środy, 21. 11. 2018
Paczkomat Dostarczymy do 21. 11. 2018 10,0 zł
DPD Dostarczymy do 21. 11. 2018 11,0 zł
Duże opakowanie:
91,5 zł brutto
49,8 zł brutto
29,3 zł brutto
Małe opakowanie:
16,2 zł brutto
10,5 zł brutto
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Smak

Kakao Extra Brut zawiera tylko minimalną ilość cukru- jest zatem naprawdę gorzkie i kakaowe. Napojom lub deserom atrakcyjności dostarcza jej pełny ciemno czerwony kolor. Kakao smakuje aksamitnie gładko i spójnie.

Pochodzenie

Najwięksi producenci ziarna kakaowca pochodzą z Afryki. Nic dziwnego, że większość wiodących na świecie dostawców kakao mieści w obszarach o ciepłym i wilgotnym klimacie. Dokładnie to, co jest dla kakaowców (Theobroma cacao) jest korzystne.

Pełne 30 procent kakao globalnego rynku pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej. Stanowi dla kraju 2/3 wszystkich dochodów. Mimo to, lokalni rolnicy żyją w bardzo złych warunkach, a wiele z nich prawdziwej czekolady nigdy nie skosztowali. Wśród innych krajów, które są głównymi dostawcami kakao należą Ghana, Nigeria, Kamerun, Brazylia, Ekwador, Meksyk, Peru i Republice Dominikany.

Dobrze jest też wiedzieć, że 90 procent kakaowców uprawia się na małych gospodarstwach rodzinnych, tylko 5 procent kakao pochodzi z dużych plantacji.

Kakaowce wyglądem są podobne do naszych wiśni. Pochodzą one z tropikalnej Ameryki i zgodnie z archeologami, ludzie znali i używali ich nasiona już 1400-1110 lat p.n.e.        

Kakaowiec jest niewielkim, zawsze zielonym, jednopiennym drzewem, w warunkach naturalnych dochodzącym do 5-8m wysokości, z krótkim pniem.

Na plantacjach utrzymywane są niższe. Kwitną niemal przez cały rok. Owoc jest okrągły lub podłużnie jajowaty, typu jagody z tępą nasadą i zwykle ostrym wierzchołkiem. Są one żółte do brązowoczerwonych. Zebrowane, 5-komorowy owoc ma długość ok. 30 cm. Jeden owoc zawiera aż 40 sztuk, ułożonych w 5 szeregach - ziaren kakaowca.

Zbiory owoców są bardzo wymagające. Z drzewa powinny być usuwane ostrożne ze względu na ich położenie, kakaowiec wówczas ponownie wykwitnie. Po otwarciu maczetą rolnicy usuwają nasiona i słodki miąższ, w niektórych przypadkach przetworzą z niego napój. Następnie ziarna są pozostawiane w celu fermentacji od pięciu do siedmiu dni, po czym suszone są zazwyczaj w bezpośrednim świetle słonecznym.

Ścieżka do zdobycia ciemnego brązowego proszku z oszałamiającym zapachem, wciąż jest dosyć długa. Suche ziarna kakaowca trzeba uprażyć i rozdrobnić. Po tym jak ziarna trafią do młynów, czeka je proces przetwarzania na kakao. W procesie tym ziarna są rozgniatane i usuwa się z nich łuski. Produktem końcowym jest masa kakaowa, z której wytwarza się masło kakaowe. Sucha masa, która po tym procesie pozostaje, jest mielona na bardzo drobny proszek - kakao. Kakao zawiera część masła kakaowego i zgodnie z przepisami musi być większa niż 20 procent.

Kakao tzw. holenderskiego typu dochodzi do alkalizacji ziaren, która stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej. Oznacza to, że jego smak i kolor podkreślą regulatory kwasowości. Kakao jest łagodniejsze i jest mniej kwaśne. Kakao w proszku Extra Brut powstało właśnie w ten sposób.

Udowodniono, że spożywanie kakao wywołuje przyjemne odczucia i przynosi radość i dobry humor. Zawiera antyoksydanty i minerały, takie jak stearynian magnezu, potasu i żelaza.

Proszek kakaowy Extra Brut jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Zawiera 22-24% masła kakaowego.

Spożycie tego produktu może być niebezpieczne dla osób cierpiących na alergię na kakao. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

Nadaje się do przygotowania smacznego kakao. Można ugotować z konwencjonalnym mlekiem, mlekiem sojowym lub mlekiem ryżowym. Idealny jest również do pieczenia.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100g kakao
Wartość energetyczna:1 605 kJ / 384 kcal
Tłuszcze:23 g
z tego nasycone:13,8 g
Sacharydy:8,8 g
z tego cukry:0,4 g
Białka:18,9 g
Sól:0,04 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 21. 11. 2018
Duże opakowanie:
112,2 zł brutto
60,2 zł brutto
35,2 zł brutto
Małe opakowanie:
19,0 zł brutto
12,0 zł brutto
Zemleć:

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakowca nieprażone
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakowca nieprażone

Za trzy możecie mieć królika, za sto dwie krowy. Ziarna kakaowca były twardą walutą Azteków. Te czasy minęły, ale wielkie korzyści z nasion kakaowca pozostają. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, teobrominy i kofeiny. Zamień je za smażone smakołyki i przegryzaj je w samochodzie, przed telewizorem lub przy dobrej książce. Ekwadorskie ziarna kakaowca należą do jednych z najlepszych na świecie.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 21. 11. 2018
Duże opakowanie:
78,3 zł brutto
43,3 zł brutto
25,7 zł brutto
Małe opakowanie:
14,3 zł brutto
9,5 zł brutto

15% ZNIŻKA
PERU (20/22) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (20/22) - kakao

Chociaż Peru nie jest jednym z największych na świecie producentów kakao, bez wątpienia nie stoi z boku. Produkcja 71.000 ton, które dodaje do światowego rynku świadczy, że warto zwrócić na niego uwagę. Jako jeden z nielicznych krajów produkuje kakao bardzo delikatne i aromatyczne. Kakaowce rosną niemal wszędzie u wybrzeży i obszarów lasów deszczowych w Amazonii.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 21. 11. 2018
Duże opakowanie:
74,7 zł brutto
41,5 zł brutto
24,7 zł brutto
Małe opakowanie:
13,8 zł brutto
9,2 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za pierwszy zakup »