Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista

Kod: 1366

W Ekwadorze można podziwiać kolonialną architekturę, dziką dżunglę lub długie plaże. Kawa tego równikowego kraju jest równie interesująca. Możecie znaleźć w niej świeżość owocu i słodycz karmelu, możecie zrobić z niej doskonałe espresso i fantastyczny zimny napar tzw. cold brew coffe. Przetwarzanie na mokro ziaren kawy jest obietnicą lekkiego ciała z przyjemna kwaskowatością.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
224,5 zł /1000 g 22,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Loja
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1350-1750 m
Smak
Smak:
Owoce, Karmel
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabika BIO 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Ekwador Altura BIO należy do umiarkowanie kwaśnych, dlatego przygotujcie się na delikatną kwaskowość, która przepięknie wzmocni brzoskwiniowo-karmelową bazę jej smaku. Kawa jest słodka, zbalansowana i lekko pikantna. Krem jest lekki, miękki, ale spójny.

Pochodzenie kawy

Na początku koniecznie należy podkreślić, że ta kawa wyrosła na naturalnie nawożonych glebach, a przed ewentualnymi szkodnikami była chroniona przez rolników jedynie biologicznymi sposobami. Certyfikowane gospodarstwo w prowincji Zamora-Chinchipe, położone w regionie Loja, dzięki taktownemu podejściu do ochrony środowiska naturalnego, może oznaczać swoją kawę marką BIO.

Ekwador zajmuje się uprawą kawy od 1860 roku i dziś jest jednym z 15 krajów, które eksportują zarówno kawę arabika, jak i kawę robusta. Od 2012 roku eksportuje kawę do 29 krajów świata, 80 procent do Rosji, Polski, Niemiec, Kolumbii, Włoch i Holandii. Uprawą, zbiorami i przetwarzaniem kawy w Ekwadorze zajmuje się około pół miliona ludzi, co stanowi z grubsza 1 na 8 rolników z Ekwadoru. Kawa jest uprawiana na kilku obszarach (Intag, Pacto, Zaruma, Orellane ...), ale sami Ekwadorczycy twierdzą, że najlepsza kawa w kraju rośnie w regionie Loja, w pobliżu Parku Narodowego Yacuri. Lokalizacja na wysoko położonym terenie, wysoka wilgotność i wysokiej jakości wulkaniczna gleba powodują powstanie najwższej jakości ziarna kawy.

Rolnicy w Zamora-Chinchipe zbierają kawę zdecydowanie ręcznie, i to w okresie od kwietnia do sierpnia. Zbierają tylko najbardziej czerwone owoce. Na plantacje wyruszają wczesnym rankiem, po zerwaniu pozostawiają owoce aby odpoczeły, a po kilku godzinach przetwarzają je tzw. mokrym sposobem. Owoce wsypią do wody, następnie wytłaczają je  miażdżącymi blaszkami, dzięki czemu uwolni się łuska kawowa i część miąższu. Następnie ziarna kawy są moczone przez około 10 godzin w zbiornikach fermentacyjnych. Pod koniec cyklu kawa potrzebuje około 8 dni wysychać na tak zwanych afrykańskich łóżkach. Gdy wilgotność ziarna osiągnie 14 procent, rozsypuje się je na betonowe tarasy, na których są dosuszane. Przemywanie albo przetwarzanie tzw. mokrym sposobem (washed, wet-processed),  to bardzo delikatny sposób na produkcję kawy o najwyższej jakości. Podtrzymuje jej świeże, owocowe tony.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

Sto procent Arabica, sto procent doświadczenie degustacyjne!  Elegancka Kolumbia Supremo Medelin przygotuje niezapomniane spotkanie  egzotycznych owoców i czekolady. Chociaż mocna i aromatyczna, jednak delikatna i harmonizująca. Ekskluzywne i regularne ziarna kawy są palone do ciemnego koloru, tworząc delikatne i atrakcyjne olejki zapachowe. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
154,7 zł /1000 g 15,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

PAPUA NOWA GWINEA (PNG) Sigri Estate kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

PAPUA NOWA GWINEA (PNG) Sigri Estate kawa ziarnista

Półnadzy tubylcy, niebezpieczne krokodyle i aktywne wulkany? Tak, to jest Papua Nowa Gwinea. My wam przynosimy znacznie przytulniejszą przekąskę. Kawa, która wyrosła w znanym regionie Eastern Highlands, jest jak równikowy kraj-  pikantna i pachnąca. Wysokiej jakości Arabica jest uprawiana przez małe rodzinne plantacje. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
229,4 zł /1000 g 22,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO

 Kiedy trzymasz w ręce filiżankę aromatycznej kawy, pomyśl o tych wszystkich, którzy pracują na tym, byś mógł spróbować tego smakołyku. Pomyśl o rolnikach i ich rodzinach, zbieraczach kawy, robotnikach, kierowcach, handlowcach z dalekiej Ameryki Południowej wędrowały przez kilka tygodni do nas ziarna kawy. Dorastała na zboczach Andów, w regionie Pedregal słynącego z żyznej gleby. Jej intensywność jest pełna o zrównoważonym smaku i delikatnym aromacie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
209,2 zł /1000 g 20,9 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 30. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »