Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista

Kod: 1366

W Ekwadorze można podziwiać kolonialną architekturę, dziką dżunglę lub długie plaże. Kawa tego równikowego kraju jest równie interesująca. Możecie znaleźć w niej świeżość owocu i słodycz karmelu, możecie zrobić z niej doskonałe espresso i fantastyczny zimny napar tzw. cold brew coffe. Przetwarzanie na mokro ziaren kawy jest obietnicą lekkiego ciała z przyjemna kwaskowatością.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Loja
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1350-1750 m
Smak
Smak:
Owoce, Karmel
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Ekwador Altura BIO należy do umiarkowanie kwaśnych, dlatego przygotujcie się na delikatną kwaskowość, która przepięknie wzmocni brzoskwiniowo-karmelową bazę jej smaku. Kawa jest słodka, zbalansowana i lekko pikantna. Krem jest lekki, miękki, ale spójny.

Pochodzenie kawy

Na początku koniecznie należy podkreślić, że ta kawa wyrosła na naturalnie nawożonych glebach, a przed ewentualnymi szkodnikami była chroniona przez rolników jedynie biologicznymi sposobami. Certyfikowane gospodarstwo w prowincji Zamora-Chinchipe, położone w regionie Loja, dzięki taktownemu podejściu do ochrony środowiska naturalnego, może oznaczać swoją kawę marką BIO.

Ekwador zajmuje się uprawą kawy od 1860 roku i dziś jest jednym z 15 krajów, które eksportują zarówno kawę arabika, jak i kawę robusta. Od 2012 roku eksportuje kawę do 29 krajów świata, 80 procent do Rosji, Polski, Niemiec, Kolumbii, Włoch i Holandii. Uprawą, zbiorami i przetwarzaniem kawy w Ekwadorze zajmuje się około pół miliona ludzi, co stanowi z grubsza 1 na 8 rolników z Ekwadoru. Kawa jest uprawiana na kilku obszarach (Intag, Pacto, Zaruma, Orellane ...), ale sami Ekwadorczycy twierdzą, że najlepsza kawa w kraju rośnie w regionie Loja, w pobliżu Parku Narodowego Yacuri. Lokalizacja na wysoko położonym terenie, wysoka wilgotność i wysokiej jakości wulkaniczna gleba powodują powstanie najwższej jakości ziarna kawy.

Rolnicy w Zamora-Chinchipe zbierają kawę zdecydowanie ręcznie, i to w okresie od kwietnia do sierpnia. Zbierają tylko najbardziej czerwone owoce. Na plantacje wyruszają wczesnym rankiem, po zerwaniu pozostawiają owoce aby odpoczeły, a po kilku godzinach przetwarzają je tzw. mokrym sposobem. Owoce wsypią do wody, następnie wytłaczają je  miażdżącymi blaszkami, dzięki czemu uwolni się łuska kawowa i część miąższu. Następnie ziarna kawy są moczone przez około 10 godzin w zbiornikach fermentacyjnych. Pod koniec cyklu kawa potrzebuje około 8 dni wysychać na tak zwanych afrykańskich łóżkach. Gdy wilgotność ziarna osiągnie 14 procent, rozsypuje się je na betonowe tarasy, na których są dosuszane. Przemywanie albo przetwarzanie tzw. mokrym sposobem (washed, wet-processed),  to bardzo delikatny sposób na produkcję kawy o najwyższej jakości. Podtrzymuje jej świeże, owocowe tony.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO MEDELIN kawa ziarnista BIO

 Kiedy trzymasz w ręce filiżankę aromatycznej kawy, pomyśl o tych wszystkich, którzy pracują na tym, byś mógł spróbować tego smakołyku. Pomyśl o rolnikach i ich rodzinach, zbieraczach kawy, robotnikach, kierowcach, handlowcach z dalekiej Ameryki Południowej wędrowały przez kilka tygodni do nas ziarna kawy. Dorastała na zboczach Andów, w regionie Pedregal słynącego z żyznej gleby. Jej intensywność jest pełna o zrównoważonym smaku i delikatnym aromacie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
153,4 zł /1000 g 15,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 6. 8. 2021

HONDURAS SHG EP BIO - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS SHG EP BIO - kawa ziarnista

Ręcznie sortowana, w jakości BIO. Ziarenka z regionu o bogatych tradycjach w uprawie kawy należą do złotej czołówki światowych kaw. Charakteryzują się czystym, delikatnym i eleganckim smakiem ze zniewalającą nutką owocową. Jest to wynikiem uprawiania kawowców w południowo-zachodnim Hondurasie od długich dziesięcioleci. A dzięki panującym tu idealnym warunkom naturalnym może śmiało konkurować z krajami Ameryki Środkowej. Nie ma się czemu dziwić, ze kawa z La Paz wraz z… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
106,4 zł /1000 g 10,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 6. 8. 2021

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GUATEMALA SHB BIO – KAWA ZIARNISTA

Co powinniśmy wiedzieć o Gwatemali? To, że natkniemy się tutaj na jeziora, wulkany, dżungle, świątynie Majów i plaże. Również to, że lokalni plantatorzy produkują jedną z najlepszych środkowoamerykańskich kaw. Eksperci zaliczają ją to kaw typu gourmet i rozpływają się nad jej zrównoważonym smakiem i łagodną kwasowością. Przyjemna słodycz oraz połączenie czekolady, karmelu i zielonych jabłek z pewnością Was oczarują. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
120,0 zł /1000 g 12,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 6. 8. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »