Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-17 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

EKWADOR ALTURA BIO – kawa ziarnista

Kod: 1366

W Ekwadorze można podziwiać kolonialną architekturę, dziką dżunglę lub długie plaże. Kawa tego równikowego kraju jest równie interesująca. Możecie znaleźć w niej świeżość owocu i słodycz karmelu, możecie zrobić z niej doskonałe espresso i fantastyczny zimny napar tzw. cold brew coffe. Przetwarzanie na mokro ziaren kawy jest obietnicą lekkiego ciała z przyjemna kwaskowatością.

Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 4. 1. 2019
Paczkomat Dostarczymy do 4. 1. 2019 10,0 zł
DPD Dostarczymy do 4. 1. 2019 11,0 zł
Duże opakowanie:
107,5 zł brutto
57,8 zł brutto
33,8 zł brutto
Małe opakowanie:
18,2 zł brutto
11,7 zł brutto
Zemleć:
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Loja
Wysokość nad poziomem morza
Wysokość nad poziomem morza:
1350-1750 m
Smak
Smak:
Karmel, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre
BIO
BIO:
Tak

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawa Ekwador Altura BIO należy do umiarkowanie kwaśnych, dlatego przygotujcie się na delikatną kwaskowość, która przepięknie wzmocni brzoskwiniowo-karmelową bazę jej smaku. Kawa jest słodka, zbalansowana i lekko pikantna. Krem jest lekki, miękki, ale spójny.

Pochodzenie kawy

Na początku koniecznie należy podkreślić, że ta kawa wyrosła na naturalnie nawożonych glebach, a przed ewentualnymi szkodnikami była chroniona przez rolników jedynie biologicznymi sposobami. Certyfikowane gospodarstwo w prowincji Zamora-Chinchipe, położone w regionie Loja, dzięki taktownemu podejściu do ochrony środowiska naturalnego, może oznaczać swoją kawę marką BIO.

Ekwador zajmuje się uprawą kawy od 1860 roku i dziś jest jednym z 15 krajów, które eksportują zarówno kawę arabika, jak i kawę robusta. Od 2012 roku eksportuje kawę do 29 krajów świata, 80 procent do Rosji, Polski, Niemiec, Kolumbii, Włoch i Holandii. Uprawą, zbiorami i przetwarzaniem kawy w Ekwadorze zajmuje się około pół miliona ludzi, co stanowi z grubsza 1 na 8 rolników z Ekwadoru. Kawa jest uprawiana na kilku obszarach (Intag, Pacto, Zaruma, Orellane ...), ale sami Ekwadorczycy twierdzą, że najlepsza kawa w kraju rośnie w regionie Loja, w pobliżu Parku Narodowego Yacuri. Lokalizacja na wysoko położonym terenie, wysoka wilgotność i wysokiej jakości wulkaniczna gleba powodują powstanie najwższej jakości ziarna kawy.

Rolnicy w Zamora-Chinchipe zbierają kawę zdecydowanie ręcznie, i to w okresie od kwietnia do sierpnia. Zbierają tylko najbardziej czerwone owoce. Na plantacje wyruszają wczesnym rankiem, po zerwaniu pozostawiają owoce aby odpoczeły, a po kilku godzinach przetwarzają je tzw. mokrym sposobem. Owoce wsypią do wody, następnie wytłaczają je  miażdżącymi blaszkami, dzięki czemu uwolni się łuska kawowa i część miąższu. Następnie ziarna kawy są moczone przez około 10 godzin w zbiornikach fermentacyjnych. Pod koniec cyklu kawa potrzebuje około 8 dni wysychać na tak zwanych afrykańskich łóżkach. Gdy wilgotność ziarna osiągnie 14 procent, rozsypuje się je na betonowe tarasy, na których są dosuszane. Przemywanie albo przetwarzanie tzw. mokrym sposobem (washed, wet-processed),  to bardzo delikatny sposób na produkcję kawy o najwyższej jakości. Podtrzymuje jej świeże, owocowe tony.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
  2. Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
  3. Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


PERU ANDES kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU ANDES kawa ziarnista

Dla tych, którzy zawsze są w pogotowiu, żyją w dużym tempie, ale i dla tych, którzy lubią spędzać czas spokojnie w kawiarni, nigdzie się nie śpiesząc, przynosimy bogate i niepowtarzalne doznania kulinarne. Filiżanka kawy z Ameryki Południowej jest źródłem prawdziwej przyjemności - łączy popularne połączenie słodkiej czekolady i owoców z minimalistycznym orzechowym posmakiem. Niska kwasowość sprawia, że ta 100% Arabica zawiera w sobie przyjemną lekkość.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 4. 1. 2019
Duże opakowanie:
81,3 zł brutto
44,8 zł brutto
26,5 zł brutto
Małe opakowanie:
14,7 zł brutto
9,5 zł brutto
Zemleć:

15% ZNIŻKA
KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 4. 1. 2019
Duże opakowanie:
96,3 zł brutto
52,3 zł brutto
30,7 zł brutto
Małe opakowanie:
16,7 zł brutto
10,7 zł brutto
Zemleć:

MEKSYK CHAPAS kawa ziarnista BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

MEKSYK CHAPAS kawa ziarnista BIO

Meksykańska kawa z Chiapas jest uprawiana w cieniu. Najczęściej pod drzewami bananowca lub pod wierzchołkami wysokich drzew sosnowych. Dzięki temu mogą nie tylko dłużej, ale i wolniej dojrzewać. Rośliny kawy są bardziej odporne na szkodniki i utrzymują niezbędne nawodnienie. Uprawa ekologiczna w odniesieniu do otaczającej przyrody zachowuje różnorodność biologiczną w Chiapas i i daje pracę miejscowej ludności. Jak smakuje ta BIO kawa? Słodko, bogato, lekko przypomina morelę.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 4. 1. 2019
Duże opakowanie:
99,2 zł brutto
53,7 zł brutto
31,3 zł brutto
Małe opakowanie:
17,0 zł brutto
11,0 zł brutto
Zemleć:
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »