

DELIKATNA PAPUA - puszka upominkowa 300 g
Zróbcie swoim bliskim piękny prezent, który zachwyci ich umysł i kubki smakowe! Przygotowaliśmy dla Was ekskluzywny pakiet kawy w puszce upominkowej.
"Zakochajcie się w kawowych perełkach o smaku karmelowo-czekoladowym"
Puszka jest wypełniona ziarnami kawy aż po brzegi.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa Papua Nowa Gwinea SHG PB wyróżnia się wspaniałym, pełnym, karmelowo-czekoladowym smakiem. Wszystko to okraszone dotykiem owoców cytrusowych, na koniec dodaje filiżance kawy świeżości i miłe zakńczenie. Nie brakuje także pozytywnie zaskakującej nutki egzotycznych ziół. Średnia kwasowość powoduje, że jest zaliczana do jednych z najpopularniejszych kaw. Daje delikatną, ale spójną piankę.
Pochodzenie kawy
Właśnie spotykacie się z kawą unikalną we wszystkich aspektach. Wystarczy się przyjrzeć i wszystko staje się jasne. Okrągłe ziarenka kawy to bardzo rzadkie zjawisko. Tak zwane peaberry (po hiszpańsku caracolillo) można spotkać tylko w 5 procentach gron kawowca. Z kwiatów kawowca (Coffea) po zapyleniu zazwyczaj kształtują się owoce (jagody kawowca) zawierające dwa nasiona (ziarenka kawy). Czasami jednak w jagodach można spotkać tylko jedno ziarenko – okrągłe. Rzadko spotykanej tego typu mutacji nie są stanie wyjaśnić nawet naukowcy. Nie zmienia to jednak faktu, że peaberry są zaliczane do bardzo poszukiwanych ziaren.
Są zwykle pieczołowicie wyszukiwane wśród zebranych ziaren i osobno gromadzone. Charakteryzują się niekonwencjonalnym kształtem oraz większą twardością i bardziej wyrazistym aromatem. Dlatego peaberry są palone w specjalny sposób, który umożliwia przenikanie ciepła przez całe ziarenko. Wynikiem tego procesu jest kawa o intensywnym smaku i interesującym profilu.
Opisując kawę Papua New Gwinea SHG PB, nie możemy zapomnieć o miejscu, z którego pochodzi. Ta lokalizacja ma ogromny wpływ na jej wyjątkowość. Chociaż Papua Nowa Gwinea ma tylko 1 procent udziału w światowym rynku produkcji kawy, to jest to miejsce nie do zastąpienia. Eksportuje zdecydowaną większość wysokiej jakości arabiki, która dzięki uprawie w odległych, górskich okolicach, posiada właściwości kawy z upraw ekologicznych. Plantacje kawowców zapewniają utrzymanie prawie 40 procentom lokalnej ludności, z czego ogromna większość z nich jest właścicielami naprawdę miniaturowych plantacji.
Prowincja Goroka rozpościera się na wschodnich wyżynach kraju, na wysokości około 1600 metrów nad poziomem morza. Jej łagodny klimat jest często określany jako „wieczna wiosna”. Dni są przyjemnie ciepłe a noce orzeźwiająco chłodne. Główną uprawą miejscowych plantatorów są krzewy kawowca, które można spotkać prawie w całym regionie. Stare plantacje stopniowo podupadają, głownie ze względu na brak odpowiedniej infrastruktury. Nowo powstające plantacje jednakże są zakładane wysoko w górach, w dziewiczych miejscach, których dotychczas nie dotknęła ludzka ręka. Dlatego zbiory są wyjątkowe i najwyższej jakości.
Czerwone jagody kawowca są zbierane w Papui Nowej Gwinei od maja do sierpnia. Są przetwarzane w procesie tak zwanego przemywania, czyli z wykorzystaniem wody. W jego trakcie ziarenka kawy są pozbawiane skórki (mechanicznie) i miazgi (przez fermentację). Zielone ziarenka kawy są potem suszone albo w suszarkach bębnowych, albo bezpośrednio na słońcu.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?

2. 12.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KOLUMBIA SUPREMO MEDELIN ANDEANO ziarnista kawa

JAVA JAMPIT A/WP-1X Estates kawa ziarnista
