Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista

Kod: 33
Ocena: doskonały, 4 recenzje

Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 24. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Czekolada, Migdałowy
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Podstawowy smak stuprocentowej arabiki, która jest pełna, zaokrąglona i harmonijna, uzupełniają nuty migdałów i czekolady. W tej kawie ziarnistej można odkryć również lekką słodycz oraz delikatny smak orzechów. Pianka jest delikatna, elastyczna i puszysta.

Pochodzenie kawy

Wysokogórska kawa z peruwiańskiego regionu Puno rośnie na plantacjach niedaleko o sławnego jeziora Titicaca. Klimat i grunt And dają jej oryginalny smak i aromat. Odmiana Typica nie owocuje w ilościach przemysłowych, ale wyróżnia się wysoką jakością. Peruwiańscy farmerzy uprawiają ją od czasów, kiedy dotarła do nich z Etiopii. Dziewięćdziesiąt osiem procent hodowców kawy to są chłopi, troszczący się o swoje plantacje wraz ze swoimi rodzinami. W większości są biedni, a ich kawowce rosną wysoko w górach, nie nawożą więc ich nawozami sztucznymi ani nie używają chemicznych środków ochrony roślin. Dlatego właśnie kawa z Puno jest uważana za uprawianą ekologicznie. Zbiór w Andach się odbywa parę razy po sobie według tego, jak owoce kawowców stopniowo dojrzewają. Opracowanie tzw. przemywaniem oznacza przeciśnięcie w wodzie owoców kawowca przez blachy miażdżące (pozbawiając miąższu), fermentację kawowych ziarenek w specjalnych kadziach fermentacyjnych i suszenie na słońcu. Kawa w końcu jest sortowana, pakowana i odwieziona na targ. Większość peruwiańskiej kawy wędruje później do klientów w Japonii, USA i Europie. Aromatyzacja kawy przebiega bądź tuż przed prażeniem, bądź też po nim. My wybraliśmy pierwszą możliwość. Mistrz palenia oprósza ziarenka olejem nośnym z naturalnym aromatem a następnie kawę pali. Dzięki temu kawa zachowa swój aromat na długo a Klient go pozna także w filiżance swojej kawy.

Wpływ kawy

Udowodniono, że kawa ma pobudzające efekty, eliminuje zmęczenie, wyostrza uwagę i poprawia zdolność uczenia. Dlatego też ją kochają miliony ludzi na całym świecie. Picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność, i to aż o 12 procent! Kawa działa także w sposób antybakteryjny, jej konsumenci mają mniejsze ryzyko powstania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, a więc kawa poprawia trawienie. Równocześnie poprawia intensywność rozkładu tłuszczów. Z tego z chęcią korzystają osoby na diecie, ale także sportowcy. Filiżankę mocnego ristretto przed aerobikiem uważa się za wspaniałego spalacza tłuszczów. Kawa jest także świetną prewencją licznych chorób – od chorób układu krążenia, przez chorobę Parkinsona, Alzheimera aż po niektóre choroby nowotworowe. Według przeprowadzonych badań medycznych regularne i długotrwałe picie kawy obniża ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej nawet o 50 procent!

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze  95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

29. 4.

Ocena: doskonały
Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z kawą i jest to moje pierwsze zamówienie w Manu Cafe i z całą pewnością nie ostatnie. Smak i aromat tej kawy to mistrzostwo świata. Polecam spróbować !

25. 9.

Ocena: doskonały
To nie jest zwykła kawa, ale cos wyjątkowego! W tym roku planuję kupić ją jako prezent na święta. Wierzę, że nikogo nie zawiodę. Polecam spróbować, jest naprawdę świetna!

24. 5.

Ocena: doskonały
U mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu! Uwielbiam aromat migdałów, a w tej kawie on robi cuda :) Polecam koniecznie spróbować

7. 8.

Ocena: doskonały
Dziękuję za szybką realiację zamówienia. Kawka bardzo nam smakuje,ma cudowny aromat!

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »