CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWA kawa ziarnista
Dwa smaki pasują do siebie wspaniale – migdały i czekolada. Spróbujcie je w kombinacji z luksusową kawą plantacyjną. Poczujecie w ten sposób nie tylko jej zaokrąglony i zharmonizowany smak, ale także atrakcyjną gorzko-słodką nutę. Sprawcie, by wasz dzień był piękniejszy. Kawa ziarnista uprawiana z miłością i palona z wyczuciem nie powinna zostać niezauważona.
Skład
Arabica 100%, AromatPianka i smak kawy
Podstawowy smak stuprocentowej arabiki, która jest pełna, zaokrąglona i harmonijna, uzupełniają nuty migdałów i czekolady. W tej kawie ziarnistej można odkryć również lekką słodycz oraz delikatny smak orzechów. Pianka jest delikatna, elastyczna i puszysta.
Pochodzenie kawy
Wysokogórska kawa z peruwiańskiego regionu Puno rośnie na plantacjach niedaleko o sławnego jeziora Titicaca. Klimat i grunt And dają jej oryginalny smak i aromat. Odmiana Typica nie owocuje w ilościach przemysłowych, ale wyróżnia się wysoką jakością. Peruwiańscy farmerzy uprawiają ją od czasów, kiedy dotarła do nich z Etiopii. Dziewięćdziesiąt osiem procent hodowców kawy to są chłopi, troszczący się o swoje plantacje wraz ze swoimi rodzinami. W większości są biedni, a ich kawowce rosną wysoko w górach, nie nawożą więc ich nawozami sztucznymi ani nie używają chemicznych środków ochrony roślin. Dlatego właśnie kawa z Puno jest uważana za uprawianą ekologicznie. Zbiór w Andach się odbywa parę razy po sobie według tego, jak owoce kawowców stopniowo dojrzewają. Opracowanie tzw. przemywaniem oznacza przeciśnięcie w wodzie owoców kawowca przez blachy miażdżące (pozbawiając miąższu), fermentację kawowych ziarenek w specjalnych kadziach fermentacyjnych i suszenie na słońcu. Kawa w końcu jest sortowana, pakowana i odwieziona na targ. Większość peruwiańskiej kawy wędruje później do klientów w Japonii, USA i Europie. Aromatyzacja kawy przebiega bądź tuż przed prażeniem, bądź też po nim. My wybraliśmy pierwszą możliwość. Mistrz palenia oprósza ziarenka olejem nośnym z naturalnym aromatem a następnie kawę pali. Dzięki temu kawa zachowa swój aromat na długo a Klient go pozna także w filiżance swojej kawy.
Wpływ kawy
Udowodniono, że kawa ma pobudzające efekty, eliminuje zmęczenie, wyostrza uwagę i poprawia zdolność uczenia. Dlatego też ją kochają miliony ludzi na całym świecie. Picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność, i to aż o 12 procent! Kawa działa także w sposób antybakteryjny, jej konsumenci mają mniejsze ryzyko powstania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, a więc kawa poprawia trawienie. Równocześnie poprawia intensywność rozkładu tłuszczów. Z tego z chęcią korzystają osoby na diecie, ale także sportowcy. Filiżankę mocnego ristretto przed aerobikiem uważa się za wspaniałego spalacza tłuszczów. Kawa jest także świetną prewencją licznych chorób – od chorób układu krążenia, przez chorobę Parkinsona, Alzheimera aż po niektóre choroby nowotworowe. Według przeprowadzonych badań medycznych regularne i długotrwałe picie kawy obniża ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej nawet o 50 procent!
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Potrzebujesz porady?
29. 4.
25. 9.
24. 5.
7. 8.