

CZEKOLADOWO - MIĘTOWA kawa ziarnista
We Włoszech posypuje się kawę cynamonem, w Grecji leje się do niej ouzo. Jednak czy spróbowaliście kiedyś kawy o smaku czekoladowym lub miętowym? Najwyższy czas odkryć wyśmienitą kombinację słodkiego i ostrego, gęstego i orzeźwiającego. W przypadku aromatyzowanej, stuprocentowej Arabici na pewno nie można mówić – dobrego tylko troszeczkę. Możecie degustować tak często, jak chcecie!
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Kawa z Punto wyróżnia się wyjątkowym charakterem i przyjemną słodyczą. W towarzystwie czekolady i mięty jest cudownie delikatna, a jednak wyraźna. Smak oddziałuje harmonijnie. O ile jest dobrze przygotowana i mielona, posiada lekką i elastyczną piankę, która po odgarnięciu łyżeczką ponownie szybko rozejdzie się po całej powierzchni filiżanki.
Pochodzenie kawy
Po tę kawę jeździmy do wysokich gór Peru. Region Punto jest na całym świecie znany z produkcji odmiany Typica, która ma co prawda mniejszą wydajność, ale jest wyposażona we wspaniały smak i zaliczana do kaw najwyższej jakości. Kawowce uprawiają, z kilkoma wyjątkami, mniejsi rolnicy, których plantacje znajdują się wysoko w Andach. Dlatego też podczas uprawy nie stosują oni żadnych nawozów przemysłowych ani środków chemicznych. Po pierwsze dla biednych rolników są one niedostępne pod względem ceny, po drugie jest prawie niemożliwe dostarczyć je do wysoko położonych miejsc. Kawa jest w Andach zbierana kilka razy w ciągu sezonu. Owoce kawowca bowiem dojrzewają stopniowo, a więc są zbierane dopiero w fazie największej dojrzałości. Obrabiane są za pomocą przepłukania. Owoce wsypuje się do wody, a przejściem przez płyty zgniatające są pozbawione miąższu. Ziarenka kawy później przechodzą przez fermentację w zbiornikach fermentacyjnych, i to nawet przez 36 godzin. Później farmerzy rozkładają ziarenka na duże powierzchnie z betonu i suszą je na słońcu. Wynikiem tego jest zielona kawa, która jeszcze przechodzi przez selekcję, zostaje zapakowana i odwieziona na targ. My kupujemy niepaloną kawę. Mamy własną palarnię, co nam umożliwia oferowanie klientom kawy zawsze świeżo palonej. Palimy w małych ilościach, by w magazynach kawa niepotrzebnie nie leżała i nie traciła cennego aromatu. Aromatyzacji dokonuje osoba paląca tuż przed paleniem, kiedy to ziarenka kawy zostają opryskane olejem z czysto naturalnym aromatem.
Wpływ kawy
Udowodniono, że kawa ma pobudzające efekty, eliminuje zmęczenie, wyostrza uwagę i poprawia zdolność uczenia. Dlatego też ją kochają miliony ludzi na całym świecie. Picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność, i to aż o 12 procent! Kawa działa także w sposób antybakteryjny, jej konsumenci mają mniejsze ryzyko powstania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, a więc kawa poprawia trawienie. Równocześnie poprawia intensywność rozkładu tłuszczów. Z tego z chęcią korzystają osoby na diecie, ale także sportowcy. Filiżankę mocnego ristretto przed aerobikiem uważa się za wspaniałego spalacza tłuszczów. Kawa jest także świetną prewencją licznych chorób – od chorób układu krążenia, przez chorobę Parkinsona, Alzheimera aż po niektóre choroby nowotworowe. Według przeprowadzonych badań medycznych regularne i długotrwałe picie kawy obniża ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej nawet o 50 procent!
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

WIŚNIE W CZEKOLADZIE kawa ziarnista

CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWA kawa ziarnista
