

CZEKOLADOWA kawa ziarnista
Aromat czekoladowy należy do pierwszych, które kupują nasi klienci. I dobrze robią. Wyśmienita Arabica z Peru dotknięta słodziutką czekoladą zwróci uwagę mężczyzn i kobiet, osób młodych i młodszych, podczas pracy i na urlopie. Polecamy przygotować sobie ją jako cappuccino lub latte. Z dodatkiem ubitego mleka przyniesie chwilę pachnącego spokoju.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Ponieważ czekoladą okryliśmy stuprocentową arabikę z peruwiańskich plantacji, jest jej ciało pełne, smak wyraźny i harmonijny, a aromat przyjemny. Charakterystyczna dla odmiany Typica słodkawość przeplata się z czekoladowym powiewem. Pianka jest jasna, gęsta, ale elastyczna i bardzo delikatna.
Pochodzenie kawy
Kawowce arabskie występują w wielu ciekawych odmianach. Jedną z nich - Typica - wybraliśmy do produkcji tej właśnie kawy aromatyzowanej. Daje jej to pięknie zharmonizowaną bazę i świetnie współgra z naturalnym aromatem, który jest do kawy dodany. Nasz Mistrz palenia używa wyłącznie aromatu naturalnego bez syntetycznych nośników a podczas palenia kawy pracuje z nim szczególnie delikatnie. Aromatyzacja kawy może się odbywać bądź przed jej paleniem, bądź też po nim. My wybraliśmy pierwszą możliwość, ponieważ tylko tak ziarenka zachowają swój naturalny zapach i smak wzbogacony dodanym aromatem. Co prawda jest to metoda droższa i wymagająca więcej umiejętności od naszego Mistrza, ale ten wysiłek przynosi świetne efekty.
Kawę przywieźliśmy z Peru, z regionu Puno. Plantacje rozpościerają się tam niedaleko od największego jeziora wysokogórskiego Titicaca. Chłopi z And od pokoleń zajmują się uprawą kawowców a ich plony należą do tych najcenniejszych. Transport nawozów sztucznych na strome stocza gór byłoby bardzo drogie i skomplikowane, dlatego uprawa odbywa się bez użycia sztucznych nawozów.
Zbiory odbywają się kilkukrotnie w ciągu sezonu a owoce są poddawane obróbce tzw. przemywaniem. Owoce nasypywane są do kadzi z wodą, następnie są przeciskane przez blachy miażdżące i w ten sposób pozbawiane miąższu. Kolejnym krokiem jest fermentacja kawowych ziaren w kadziach fermentacyjnych a później suszenie na bezpośrednim słońcu. Kawa następnie jest selekcjonowana, pakowana i transportowana na giełdę.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

KARMELOWA kawa ziarnista
