

CZEKOLADKI BELGIJSKIE - kawa rozpuszczalna
Wielki sukces? Dzień z tych gorszych? Radość ze spaceru? Zmęczenie po pracy? We wszystkich tych sytuacjach, które przynosi życie, może przydać się kawa. Rozpuszczalna, którą można przygotować z prędkością błyskawicy w setkach aromatyzowanych wersji. Czekoladki Belgijskie dodają Waszym chwilom słodkości czekolady, miękkości śmietanki i świeżości owoców. Co jeden łyk, to inna pralina. Pozwólcie się zwabić.
Skład
Arabica 80%, Robusta 20%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Kawa rozpuszczalna Czekoladki Belgijskie została wyprodukowana z meksykańskiej plantacyjnej arabiki uzupełnionej robustą. Kawa sama w sobie stwarza świeże, słodkie wrażenie. Po wzbogaceniu naturalnym aromatem dodatkowo otrzymuje warstwę mlecznej czekolady oraz śmietany plus delikatny dodatek owoców.
Pochodzenie kawy
Meksyk pod względem produkcji jest uważany za dziesiąty najważniejszy kraj na świecie. Plantacje w największym stopniu są skupione na południu a większość krzewów kawowca jest odmiany arabika. Po raz pierwszy pojawiły się w Meksyku już końcem XVIII wieku w stanie Veracruz. Ten do dnia dzisiejszego należy do lokalnie najbardziej znaczących kawowych miejsc. Można do nich zaliczyć również regiony Chiapas, Oaxaca i Puebla. Regionów położonych na odpowiednich wysokościach nad poziomem morza o optymalnych dla uprawy krzewów kawowca warunkach klimatycznych jest w Meksyku znacznie więcej. Pozytywnym faktem jest to, że liczba plantatorów ciągle rośnie i skupiają się oni na produkcji kawy uwzględniając ochronę środowiska naturalnego oraz zrównoważony rozwój biznesu. Kawę w Meksyku uprawia prawie pół miliona rolników, z czego 70% to drobni producenci posiadający plantacje o areale do 10 hektarów. Okres zbiorów rozpoczyna się w listopadzie a kończy w marcu, zielone ziarenka trafiają na rynek zazwyczaj w kwietniu. Może bardziej niż realia z meksykańskich plantacji ciekawi Was, jak właściwie powstaje kawa rozpuszczalna. W takim razie informujemy, że istnieją dwa sposoby, z których wybraliśmy ten, który zachowuje więcej aromatycznych substancji i nie spłaszcza profilu smakowego przygotowanego napoju. Chodzi o liofilizację, czyli wymrażanie. Bardzo stary proces (znany już od czasów Imperium Inków) konserwujący żywność, poprzez jej zamrażanie, a następnie wystawienie na działanie niskiego ciśnienia powietrza. Na początku należy uprażyć zielone ziarenka kawy, zmieszać w stosunku 80% arabiki i 20% robusty (w przypadku kawy Belgijskie praliny) i przygotować z nich gęsty wywar. Z niego odparowuje się jak największą ilość wody. Powstałą w ten sposób masę należy zmielić i umieścić w liofilizatorze. W nim jest schładzana do temperatury około -40 °. Do tego w pojemniku zamrażającym obniża się ciśnienie i wprowadza się do niego tyle ciepła, żeby doszło do sublimacji – zamrożona woda zamienia się w gaz i jest odsysana z pojemnika. W ten sposób usuwa się do 95% zawartości wody. Kawę liofilizowaną można łatwo rozpoznać po kryształkach o gładkich powierzchniach. Kawa rozpuszczalna powstająca w wyniku rozpryskiwania (jest to druga z metod), jest w formie proszku lub małych kuleczek. Oczywiście osiągnięcie specyficznego smaku kawy rozpuszczalnej Belgijskie praliny wymagało dodania naturalnego aromatu – niesyntetycznego, dlatego bezpiecznego.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1.Optymalny sposób przygotowania wymaga małego kubka o pojemności 90 ml.
2.Wsypujemy 1 lub 2 łyżeczki kawy i zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze ok.
90°C. Gotująca się woda może pozbawić kawę jej wyrazistego smaku.
3.Do przygotowania kawy używamy zawsze świeżej wody.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AJERKONIAK kawa rozpuszczalna

IRISH CREAM kawa rozpuszczalna
