

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%
Indonezyjska wyspa Sumatra wysyła w świat nie tylko doskonałą kawę, ale także wyśmienite kakao. Właśnie z niego wyprodukowano czekoladę w pastylkach z zawartością 72 procent kakao. Ten, kto kocha naprawdę pełny, czekoladowy, przyjemnie gorzki smak, powinien dodać skarb z Sumatry do listy swoich „Must have”.
Skład
Masa kakaowa Sumatra 72%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny ekstrakt z waniliiSMAK
Czekolada w pastylkach origin 72 % naprawdę zasługuje na swoją nazwę. Ma mocny, trwały i czekoladowy smak. Można przygotować z niej intensywny napój po rozpuszczeniu w mleku krowim, sojowym lub makowym. Pastylki doskonale nadają się jako dodatek do wypiekanych deserów.
POCHODZENIE
Większość światowej produkcji kakao pochodzi z kontynentu afrykańskiego. Nie oznacza to jednak, że ziarna z innych miejsc są gorszej jakości. Przykładowo Sumatra dostarcza na globalny rynek kakao absolutnie najwyższej jakości. Dla całej Indonezji ziarna kakaowca są jednym z najważniejszych towarów eksportowych. Obecnie tutejsze plantacje kakaowców zajmują obszar około 1,5 miliona hektarów. A sama Sumatra jest uznawana za trzeciego największego eksportera kakao na świecie.
Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) pochodzi z Ameryki Południowej a historia przetwarzania jego nasion sięga kultury starożytnych Majów. Powierzchnie wiadomo, że już 1000 lat p.n.e. nasiona spożywali członkowie kultury Olmeków, a także wybitni matematycy, którzy położyli podwaliny pod powstanie kompleksowego kalendarza. Wspomniani wcześniej Majowie traktowali ziarna kakaowca za tak cenne, że nimi płacili i co roku organizowali uroczystości ku czci drzew kakaowca. Napój przygotowany z kakao odgrywał główną rolę między innymi podczas obrzędów weselnych. Czekolada w formie, jaką znamy obecnie, pojawiła się dopiero w wieku XIX.
Kakaowce zaliczane są do drzew wiecznie zielonych, dorastają do 15 m wysokości (na plantacjach są niżej przycinane). Ich liście przypominają liście jabłoni, kwiaty są niewielkie, pięciopłatkowe, białe, żółte lub czerwone. Jednak ich zapylenie może sprawić kłopot (zajmują się tym owady i wiatr), dlatego tylko niecałe 5 procent kwiatów ostatecznie przekształca się w owoce. Duże żółte lub czerwone jagody zawierają kilkadziesiąt ziarenek otoczonych żółtym miąższem.
Zbiór owoców kakaowca wymaga siły fizycznej. Trzeba je odciąć z gałęzi, wydłubać z nich nasiona a następnie pozbawić je miąższu. Sama produkcja kakao obejmuje fermentację ziaren, ich suszenie i prażenie. W zakładach przetwórczych ziarna są mielone i w złożonym procesie przerabiane są na masło kakaowe oraz czyste kakao. Do obu półproduktów dodaje się inne surowce, całość miesza się przez długi okres, podgrzewa, chłodzi… Po zakończeniu się całego procesu pojawia się tabliczka czekolady lub czekoladowe pastylki. Im więcej kakao zawierają, tym więcej procent pojawia się w nazwie, świadczy to o najwyższej jakości.
Dlaczego jakość czekolady jest ważna? Dlatego że produkt najwyższej jakości zawiera przeciwutleniacze, substancje mineralne, żadnych zagęszczaczy, sztucznych aromatów i tym podobnych substancji. Pozytywny wpływ spożywania czekolady na ludzkie zdrowie został udowodniony, o czym świadczy jej nieustanna popularność na przestrzeni wieków.
Jeżeli chodzi o alergeny, to ostrożność powinny zachować osoby uczulone na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawierać drobiny skorupek orzecha.
Przechowywać w temperaturze 12-20 ºC.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2250 kj / 540 kcal |
Tłuszcze: | 41,5 g |
z tego nasycone: | 26,6 g |
Sacharydy: | 32,1 g |
z tego cukry: | 27,7 g |
Białka: | 9,6 g |
Sól: | 0,1 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO BIO PERU 81%

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
