Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%

Kod: 1357

Indonezyjska wyspa Sumatra wysyła w świat nie tylko doskonałą kawę, ale także wyśmienite kakao. Właśnie z niego wyprodukowano czekoladę w pastylkach z zawartością 72 procent kakao. Ten, kto kocha naprawdę pełny, czekoladowy, przyjemnie gorzki smak, powinien dodać skarb z Sumatry do listy swoich „Must have”.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
124,9 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Sumatra
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Sumatra 72%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny ekstrakt z wanilii

SMAK

Czekolada w pastylkach origin 72 % naprawdę zasługuje na swoją nazwę. Ma mocny, trwały i czekoladowy smak. Można przygotować z niej intensywny napój po rozpuszczeniu w mleku krowim, sojowym lub makowym. Pastylki doskonale nadają się jako dodatek do wypiekanych deserów.

POCHODZENIE

Większość światowej produkcji kakao pochodzi z kontynentu afrykańskiego. Nie oznacza to jednak, że ziarna z innych miejsc są gorszej jakości. Przykładowo Sumatra dostarcza na globalny rynek kakao absolutnie najwyższej jakości. Dla całej Indonezji ziarna kakaowca są jednym z najważniejszych towarów eksportowych. Obecnie tutejsze plantacje kakaowców zajmują obszar około 1,5 miliona hektarów. A sama Sumatra jest uznawana za trzeciego największego eksportera kakao na świecie.

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) pochodzi z Ameryki Południowej a historia przetwarzania jego nasion sięga kultury starożytnych Majów. Powierzchnie wiadomo, że już 1000 lat p.n.e. nasiona spożywali członkowie kultury Olmeków, a także wybitni matematycy, którzy położyli podwaliny pod powstanie kompleksowego kalendarza. Wspomniani wcześniej Majowie traktowali ziarna kakaowca za tak cenne, że nimi płacili i co roku organizowali uroczystości ku czci drzew kakaowca. Napój przygotowany z kakao odgrywał główną rolę między innymi podczas obrzędów weselnych. Czekolada w formie, jaką znamy obecnie, pojawiła się dopiero w wieku XIX.

Kakaowce zaliczane są do drzew wiecznie zielonych, dorastają do 15 m wysokości (na plantacjach są niżej przycinane). Ich liście przypominają liście jabłoni, kwiaty są niewielkie, pięciopłatkowe, białe, żółte lub czerwone. Jednak ich zapylenie może sprawić kłopot (zajmują się tym owady i wiatr), dlatego tylko niecałe 5 procent kwiatów ostatecznie przekształca się w owoce. Duże żółte lub czerwone jagody zawierają kilkadziesiąt ziarenek otoczonych żółtym miąższem.

Zbiór owoców kakaowca wymaga siły fizycznej. Trzeba je odciąć z gałęzi, wydłubać z nich nasiona a następnie pozbawić je miąższu. Sama produkcja kakao obejmuje fermentację ziaren, ich suszenie i prażenie. W zakładach przetwórczych ziarna są mielone i w złożonym procesie przerabiane są na masło kakaowe oraz czyste kakao. Do obu półproduktów dodaje się inne surowce, całość miesza się przez długi okres, podgrzewa, chłodzi… Po zakończeniu się całego procesu pojawia się tabliczka czekolady lub czekoladowe pastylki. Im więcej kakao zawierają, tym więcej procent pojawia się w nazwie, świadczy to o najwyższej jakości.

Dlaczego jakość czekolady jest ważna? Dlatego że produkt najwyższej jakości zawiera przeciwutleniacze, substancje mineralne, żadnych zagęszczaczy, sztucznych aromatów i tym podobnych substancji. Pozytywny wpływ spożywania czekolady na ludzkie zdrowie został udowodniony, o czym świadczy jej nieustanna popularność na przestrzeni wieków.

Jeżeli chodzi o alergeny, to ostrożność powinny zachować osoby uczulone na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawierać drobiny skorupek orzecha.

Przechowywać w temperaturze 12-20 ºC.

Uwaga

W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao
Wanilia
Efekty wanilii

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2250 kj / 540 kcal
Tłuszcze: 41,5 g
z tego nasycone: 26,6 g
Sacharydy: 32,1 g
z tego cukry: 27,7 g
Białka: 9,6 g
Sól: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%

Skąd macie te ziarna? De Rio Arriba! – taka rozmowa pomiędzy szwajcarskim producentem czekolady przechodzący się na górnym biegu rzeki Guayas między ekwadorskimi plantatorami kakao z pewnością się odbyła. Przynajmniej według legendy.Lokalne drzewa rodzące nasiona o nadzwyczajnych właściwości dostał przydomek Arriba. Od tego czasu, czekolada z Ekwadoru odmiany kakaowca Forastero  Arriba jest uważana za najlepszą na świecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.

CZEKOLADA W PASTYLKACH EKWADOR ORIGIN 64%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH EKWADOR ORIGIN 64%

Czekolada Ekwadoru zyskała reputację jednej z najlepszych na świecie. Ta gorzka czekolada z 64% kakao ma bardzo intensywny zapach z nutą owoców i przypraw. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
175,8 zł /1000 g 17,6 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%

Istnieją dwa rodzaje konsumentów czekolady. Niektórzy spożywają dowolny rodzaj w dowolnej ilości, a inni szukają przysmaków, specjalności i wyjątkowych doznań. Niezależnie od tego, czy należysz do jednej czy do drugiej grupy, nie przegap peruwiańskiej, 81 procentowej czekolady Grand Cru Bagua Nativo. W pierwszym przypadku będziesz cieszyć się ekskluzywnym doświadczeniem smakowym, w drugim, będziesz wiedzieć, że w ustach rozpływa ci się autentyczny produkt starożytnej odmiany… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
209,6 zł /1000 g 21,0 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 4. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »