Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%

Kod: 1357

Indonezyjska wyspa Sumatra wysyła w świat nie tylko doskonałą kawę, ale także wyśmienite kakao. Właśnie z niego wyprodukowano czekoladę w pastylkach z zawartością 72 procent kakao. Ten, kto kocha naprawdę pełny, czekoladowy, przyjemnie gorzki smak, powinien dodać skarb z Sumatry do listy swoich „Must have”.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Sumatra
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Sumatra 72%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny ekstrakt z wanilii

SMAK

Czekolada w pastylkach origin 72 % naprawdę zasługuje na swoją nazwę. Ma mocny, trwały i czekoladowy smak. Można przygotować z niej intensywny napój po rozpuszczeniu w mleku krowim, sojowym lub makowym. Pastylki doskonale nadają się jako dodatek do wypiekanych deserów.

POCHODZENIE

Większość światowej produkcji kakao pochodzi z kontynentu afrykańskiego. Nie oznacza to jednak, że ziarna z innych miejsc są gorszej jakości. Przykładowo Sumatra dostarcza na globalny rynek kakao absolutnie najwyższej jakości. Dla całej Indonezji ziarna kakaowca są jednym z najważniejszych towarów eksportowych. Obecnie tutejsze plantacje kakaowców zajmują obszar około 1,5 miliona hektarów. A sama Sumatra jest uznawana za trzeciego największego eksportera kakao na świecie.

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao) pochodzi z Ameryki Południowej a historia przetwarzania jego nasion sięga kultury starożytnych Majów. Powierzchnie wiadomo, że już 1000 lat p.n.e. nasiona spożywali członkowie kultury Olmeków, a także wybitni matematycy, którzy położyli podwaliny pod powstanie kompleksowego kalendarza. Wspomniani wcześniej Majowie traktowali ziarna kakaowca za tak cenne, że nimi płacili i co roku organizowali uroczystości ku czci drzew kakaowca. Napój przygotowany z kakao odgrywał główną rolę między innymi podczas obrzędów weselnych. Czekolada w formie, jaką znamy obecnie, pojawiła się dopiero w wieku XIX.

Kakaowce zaliczane są do drzew wiecznie zielonych, dorastają do 15 m wysokości (na plantacjach są niżej przycinane). Ich liście przypominają liście jabłoni, kwiaty są niewielkie, pięciopłatkowe, białe, żółte lub czerwone. Jednak ich zapylenie może sprawić kłopot (zajmują się tym owady i wiatr), dlatego tylko niecałe 5 procent kwiatów ostatecznie przekształca się w owoce. Duże żółte lub czerwone jagody zawierają kilkadziesiąt ziarenek otoczonych żółtym miąższem.

Zbiór owoców kakaowca wymaga siły fizycznej. Trzeba je odciąć z gałęzi, wydłubać z nich nasiona a następnie pozbawić je miąższu. Sama produkcja kakao obejmuje fermentację ziaren, ich suszenie i prażenie. W zakładach przetwórczych ziarna są mielone i w złożonym procesie przerabiane są na masło kakaowe oraz czyste kakao. Do obu półproduktów dodaje się inne surowce, całość miesza się przez długi okres, podgrzewa, chłodzi… Po zakończeniu się całego procesu pojawia się tabliczka czekolady lub czekoladowe pastylki. Im więcej kakao zawierają, tym więcej procent pojawia się w nazwie, świadczy to o najwyższej jakości.

Dlaczego jakość czekolady jest ważna? Dlatego że produkt najwyższej jakości zawiera przeciwutleniacze, substancje mineralne, żadnych zagęszczaczy, sztucznych aromatów i tym podobnych substancji. Pozytywny wpływ spożywania czekolady na ludzkie zdrowie został udowodniony, o czym świadczy jej nieustanna popularność na przestrzeni wieków.

Jeżeli chodzi o alergeny, to ostrożność powinny zachować osoby uczulone na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawierać drobiny skorupek orzecha.

Przechowywać w temperaturze 12-20 ºC.

Efekty kawy

Kakao
Efekty kakao
Wanilia
Efekty wanilii

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2250 kj / 540 kcal
Tłuszcze: 41,5 g
z tego nasycone: 26,6 g
Sacharydy: 32,1 g
z tego cukry: 27,7 g
Białka: 9,6 g
Sól: 0,1 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
130,1 zł /1000 g 13,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 24. 9. 2020

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO BIO PERU 81%
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO BIO PERU 81%

Istnieją dwa rodzaje konsumentów czekolady. Niektórzy spożywają dowolny rodzaj w dowolnej ilości, a inni szukają przysmaków, specjalności i wyjątkowych doznań. Niezależnie od tego, czy należysz do jednej czy do drugiej grupy, nie przegap peruwiańskiej, 81 procentowej organicznej czekolady Grand Cru Bagua Nativo. W pierwszym przypadku będziesz cieszyć się ekskluzywnym doświadczeniem smakowym, w drugim, będziesz wiedzieć, że w ustach rozpływa ci się autentyczny produkt… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
130,5 zł /1000 g 13,0 zł /100 g
Dostarczymy do Czwartku, 24. 9. 2020

CZERWONA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% -czerwona czekolada
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZERWONA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% -czerwona czekolada

Czerwone róże, czerwone wino plus - czerwona czekolada. Nowość, która budzi wielkie zainteresowanie, na pewno się Wam spodoba. Czekoladowe pastylki o atrakcyjnym wyglądzie i wyrafinowanym smaku podbijają świat. Tak zwana rubinowa czekolada jest słodka i jednocześnie owocowa. Za jej kolorem znajdują się czerwone ziarna kakao. Ekwadorska specjalność stworzyła zupełnie nowy rodzaj czekolady. Skosztujcie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »