Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 61%

Kod: 1602

Czekolada w pastylkach Peru origin gorzka 61 % wyróżnia się doskonale wyważonym smakiem czystego ziarna kakaowca. Odnajdziecie w nij zarówno typową czekoladową gorzkość, jak i lekką słodkość oraz delikatną korzenność. To, czego na pewno nie znajdziecie w tej czekoladzie, to wanilia lub soja. Żadnej z nich nie dodano do pastylek.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
109,4 zł /1000 g 10,9 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 12. 3. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Smak
Smak:
Lekko gorzki

Skład

Masa kakaowa Peru 61%, Cukier

Smak

Czekolada w pastylkach Peru origin gorzka 61 % wyróżnia się doskonale wyważonym smakiem czystego ziarna kakaowca. Odnajdziecie w nij zarówno typową czekoladową gorzkość, jak i lekką słodkość oraz delikatną korzenność. To, czego na pewno nie znajdziecie w tej czekoladzie, to wanilia lub soja. Żadnej z nich nie dodano do pastylek.

Pochodzenie

Gdybyśmy chcieli uczciwie opisać historię konsumpcji czekolady, musielibyśmy zacząć od ziarna kakaowca. Działo się to jakieś 3 tysiące lat temu. Już wtedy ich urok odkryli członkowie rdzennych plemion zamieszkujących lasy deszczowe Amazonii. Inkowie żyjący w Peru celowo uprawiali drzewa kakaowca (Theobroma cacao) i przygotowywali z ich owoców leczniczy napój wzmacniający, często używany również do celów rytualnych.

 Drzewa kakaowca dorastają do wysokości 8 metrów, są zimozielone, ich listki o długości około 30 cm mają ciemny kolor. Po okwitnięciu na gałęziach pojawiają się owoce – owalne jagody o pomarszczonej powierzchni. Najczęściej są żółtego koloru, jednak można też spotkać czerwone lub brązowe. Wewnątrz owocu, w miękkim miąższu znajdują się dwucentymetrowe nasiona, które to należy wydobyć ze środka (co nawiasem mówiąc nie jest takie proste) i przetworzyć. Czyli pozwolić im sfermentować (skwaśnieć).

 Cały proces w przybliżeniu wygląda tak: pracownicy usypują z nasion stos lub wsypują je do drewnianych skrzyń i pozostawiają na kilka dni. W tym czasie zachodzą pożądane procesy fermentacyjne, w wyniku których dochodzi do wzmocnienia aromatu i smaku ziaren. Następnie zbiory są rozkładane na betonowych tarasach i odwracane co jakiś czas wysychają na słońcu. Jeśli wszystko przebiega prawidłowo, to po osiągnięciu przez nasiona idealnych parametrów, wsypuje się je do worków i wysyła do przetwórni. Tam z nasion kakaowca wytwarza się kakaową masę, proszek i masło. Podstawą produkcji czekolady jest ich wymieszanie oraz skomplikowany proces technologiczny.

 Jak we wszystkich innych przypadkach, również tutaj obowiązuje stwierdzenie – powoli, znaczy dobrze. Czekolada jest niezwykle bogata w szereg dobroczynnych dla zdrowych substancji, jednak nie powinniśmy się nią karmić od rana do wieczora. Jej wartość kaloryczna jest bowiem większa, niż normalnie potrzebujemy. Mimo tego czekolada zawiera znaczną ilość przeciwutleniaczy, żelaza, magnezu, miedzi i manganu, zawiera cynk, fosfor, selen i potas. Nie zapominajmy o teobrominie działającej pobudzająco.

Zalecamy wybór czekolady najwyższej jakości o udokumentowanym pochodzeniu i najlepiej w możliwie najczystszej postaci. Wybierajcie dla siebie i swoich najbliższych to, co najlepsze, aby czerpać ze wszystkich korzyści, jakie zapewnia czekolada najwyższej jakości.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2226 kJ / 534 kcal
Tłuszcze: 33 g
z tego nasycone: 19,8 g
Sacharydy: 46,2 g
z tego cukry: 38,2 g
Błonnik: 8,9 g
Białka: 8,7 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%

Indonezyjska wyspa Sumatra wysyła w świat nie tylko doskonałą kawę, ale także wyśmienite kakao. Właśnie z niego wyprodukowano czekoladę w pastylkach z zawartością 72 procent kakao. Ten, kto kocha naprawdę pełny, czekoladowy, przyjemnie gorzki smak, powinien dodać skarb z Sumatry do listy swoich „Must have”. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
75,1 zł /1000 g 7,5 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 12. 3. 2021

CZEKOLADOWE PASTYLKI BIAŁA CZEKOLADA Z KAWALKAMI WANILII BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWE PASTYLKI BIAŁA CZEKOLADA Z KAWALKAMI WANILII BIO

Pastylki z białej czekolady z kawałkami wanilii z Madagaskaru to prawdziwy rarytas. Powstają z organicznego masła kakaowego, cukru trzcinowego, mleka w proszku i wanilii. Mniam! Rozpuszczone w mleku lub dodane do deserów, urzekną was swoją delikatnością.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
121,4 zł /1000 g 12,1 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 12. 3. 2021

Przeglądaliście


HONDURAS GENUINE MARCALA kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

HONDURAS GENUINE MARCALA kawa ziarnista

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
124,1 zł /1000 g 12,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 12. 3. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »