

CZEKOLADA W PASTYLKACH GHANA ORIGIN GORZKA 70%
Ghana nie może się obejść bez kakao. Tak jak my nie możemy się obejść bez ghańskiego kakao. Czekolada z niego jest kremowa, z nutą owoców i śmietanki. Jeśli uważnie posmakujecie, może nawet znajdziecie ją w tych 70% czekoladowych pastylkach. Ponieważ zawierają naprawdę dużą dawkę kakao, możecie liczyć na intensywne i długotrwałe doznania.
Skład
Masa kakaowa Ghana 70%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny ekstrakt z waniliiSMAK
Czekolada w pastylkach Ghana Origin Gorzka 70% ma mocny, aromatyczny czekoladowy smak, który pozostawia w ustach uczucie miękkości i lekkości. Ponieważ charakterystyczne cechy ghańskiego kakao to kremowa konsystencja i subtelne nuty owocowe, znajdziecie je również w tych pastylkach czekoladowych.
POCHODZENIE
Ghana jest drugim co do wielkości producentem ziarna kakaowego na świecie, a w latach 1911-1973 wytwarzała 30-40 procent światowej produkcji. Obecnie udział ten jest mniejszy i wynosi około 13 procent. Kakao jest najwyraźniej uprawiane w Ghanie od 1895 roku, kiedy to kowal Tetteh Quarshie przywiózł w kieszeni kilka ziaren z wyspy Fernando Po (obecnie Bioko).
Drzewa kakaowe (Theobroma cocoa) szybko stały się ważną częścią miejscowego rolnictwa, a później rząd przejął odpowiedzialność za ochronę rolników przed wahaniami cen. Choć nie do końca się to udaje, to jednak organizacja Cocobod, utworzona i zarządzana przez państwo, zapewnia im na przykład dotacje na nawozy i kontrolę jakości. Dzięki temu Ghańczycy zdołali utrzymać swoją reputację producenta doskonałego kakao i nadal ją rozwijać.
Obecnie około 1,6 miliona osób zajmuje się uprawą kakao w Ghanie. Drzewa kakaowe sadzi się w regionach Western, Central, Brong Ahafo, Eastern, Ashanti i Volta.
Rząd Ghany dąży do tego, aby co najmniej 40 procent krajowej produkcji było przetwarzane we własnych fabrykach. Po dotarciu zbiorów do fabryki ziarna kakaowe są czyszczone i poddawane obróbce pod wysokim ciśnieniem w temperaturze 220 ̊C w celu zabicia wszelkich bakterii. Następnie odbywa się prażenie, rozdrabnianie i oddzielanie łusek. Dopiero wtedy można zmielić ziarna kakaowca. W tym samym czasie kakao jest mechanicznie podgrzewane w celu stopienia masy kakaowej. Gdy osiągnie temperaturę około 80 ̊C, trafia do zbiorników w celu schłodzenia, następnie do tuneli chłodzących i form. Z nich pracownicy wysypują 25-kilogramowe bloki miazgi kakaowej. Mogą one zostać sprzedane przez producenta lub wykorzystane do dalszego przetwarzania.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Tłuszcze: | 46 g |
z tego nasycone: | 29 g |
Sacharydy: | 36 g |
z tego cukry: | 31 g |
Białka: | 6,3 g |
Sól: | 0,0 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada
