Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH BIO PERU ORIGIN MLECZNA 41%

Kod: 1709

Peruwiańskie kakao cieszy się doskonałą reputacją, podobnie jak pastylki czekoladowe, z której jest robione. Charakteryzuje je autentyczny, delikatny i czysty smak tradycyjnie przetwarzanych ziaren kakaowca. BIO czekolada w pastylkach Peru origin mleczna 41% pochodzenia peruwiańskiego powstała z połączenia wyrazistej odmiany kakao Trinitario z aromatyczną odmianą kakao Chuncho, do której dodano jedynie nierafinowany cukier trzcinowy i pełnotłustą śmietanę. Rozpływają się na języku!

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
163,6 zł /1000 g 16,4 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Region
Region:
Cuzco
Smak
Smak:
Mleczny, Delikatna
BIO
BIO:
Tak

Skład

Organiczna masa kakaowa Peru 41%, Organiczne masło kakaowe, Organiczny cukier trzcinowy, Organiczne mleko w proszku, Organiczna lecytyna sojowa

Smak

Czekolada w pastylkach BIO Peru origin mleczna 41% smakuje bardzo pysznie. Nie znajdziecie w niej nawet śladu goryczy, za to odkryjecie wyraźną linię kakao uzupełnioną kremową gładkością.

Pochodzenie

Wszyscy wiedzą, że Peru produkuje najlepsze czekolady na świecie. Świadczą o tym nagrody w międzynarodowych konkursach, a przede wszystkim zainteresowanie konsumentów, które nie maleje w długim okresie czasu. Jaki sekret się za tym kryje? Jest ich wiele, począwszy od długiej historii uprawy kakaowca i przetwarzania ziaren, poprzez specyficzny smak kakao oparty na wyjątkowych warunkach naturalnych Amazonii, aż po miłość, jaką Peruwiańczycy darzą kakao i czekoladę.

Jeśli jest jakiś kraj, do którego kakao i czekolada naprawdę należą, to jest to Peru. Z 60 procentami światowych odmian kakao pochodzących z dorzecza Amazonki Peru jest 13. największym eksporterem kakao na świecie, a jeśli chodzi o kakao z ekologiczną etykietą, zajmuje doskonałe drugie miejsce. Jedna czwarta peruwiańskiej produkcji posiada certyfikat żywności ekologicznej lub Fair Trade.

Informacje na temat tego, kto pierwszy "odkrył" ziarno kakaowca, są różne. Jednak najwcześniejsze dowody wskazują na Inków i Majów, którzy używali go do produkcji napoju regenerującego. Hiszpańscy konkwistadorzy nauczyli się go od nich, a potem od reszty Europy. Warto również zauważyć, że Majowie, Aztekowie i Olmekowie wytwarzali z ziaren fermentowany alkoholowy napój czekoladowy. W końcu fermentacja jest niezbędna dla smaku kakao i ostatecznie czekolady.

Żywność fermentowana (jogurt, kapusta kiszona, kimchi lub piwo, wino i kawa) ma szczególny urok. I podobno podobnie działa w świecie kakao, które również przechodzi proces fermentacji. Ziarna kakaowca pochodzące z owoców drzewa kakaowego (Theobroma cacao) muszą być pozostawione na kilka dni do fermentacji, aby mogły rozwinąć swój smak i aromat. "Proces fermentacji jest bardzo ważnym etapem w rozwoju prekursorów smaku czekolady, które można przypisać metabolizmowi kolejnych organizmów', pisze intechopen.com, dodając, że surowe kakao ma niezwykle gorzki i cierpki smak, który fermentacja uszlachetnia i udoskonala.

Tak przygotowane i wysuszone ziarna kakaowe są przewożone do fabryk, gdzie są przetwarzane i mielone w celu uzyskania proszku kakaowego i masła kakaowego. To daleka droga od czekolady. Fabryki czekolady pracują z obydwoma surowcami, dodając inne składniki, mieszając, podgrzewając, chłodząc - aż do uzyskania czekolady w postaci tabliczek, figurek, pastylek itd. Im więcej miazgi kakaowej zawiera czekolada, tym intensywniejszy jest jej smak.

Czekolada jest uważana za superfood, zawiera antyoksydanty, minerały i witaminy. Zawiera również substancję pobudzającą - teobrominę. Na zakończenie, osoby z alergią na mleko, kakao i wanilię powinny zachować ostrożność przy spożywaniu czekolady.

Pastylki czekoladowe zaleca się przechowywać w temperaturze 12-20 ̊C.

Uwaga

W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można jeść „od tak”, wspaniale smakuje także rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach lub fondue.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 465 kj / 592 kcal
Tłuszcze: 41 g
z tego nasycone: 25 g
Sacharydy: 48 g
z tego cukry: 46 g
Białka: 6,5 g
Sól: 0,21 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
116,0 zł /1000 g 11,6 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH SUMATRA ORIGIN 72%

Indonezyjska wyspa Sumatra wysyła w świat nie tylko doskonałą kawę, ale także wyśmienite kakao. Właśnie z niego wyprodukowano czekoladę w pastylkach z zawartością 72 procent kakao. Ten, kto kocha naprawdę pełny, czekoladowy, przyjemnie gorzki smak, powinien dodać skarb z Sumatry do listy swoich „Must have”. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
124,9 zł /1000 g 12,5 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 61%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 61%

Czekolada w pastylkach Peru origin gorzka 61 % wyróżnia się doskonale wyważonym smakiem czystego ziarna kakaowca. Odnajdziecie w nij zarówno typową czekoladową gorzkość, jak i lekką słodkość oraz delikatną korzenność. To, czego na pewno nie znajdziecie w tej czekoladzie, to wanilia lub soja. Żadnej z nich nie dodano do pastylek. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
148,5 zł /1000 g 14,8 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 6. 3. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »