

CRÉME BRULÉE kawa ziarnista
Żółtka, cukier i śmietana a to wszystko z karmelową koroną! Najlepszy spośród deserów, creme brulee przenieśliśmy na świetną kawę z plantacji. Powód jest prosty - ten przysmak jest prawie dietetyczny, czyli można się w nim rozsmakowywać bez wyrzutów sumienia. Aromatyzowana kawa Creme brulee da Tobie chwile rozkoszy.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromat, KarmelPianka i smak kawy
Jest rzeczą oczywistą, że kawa Creme brulee ma smak słodkawy, z nutami wanilii i karmelu. W jej peruwiańskiej bazie można odnaleźć czekoladę a być może także posmak owoców. Pianka jest ubita, gęsta z drobnymi pęcherzykami.
Pochodzenie kawy
Podstawowa odmiana kawy arabika - Typica pochodzi z Etiopii. Uprawiana jest przede wszystkim na Jawie, w Gwatemali, ale także np. w Indiach. Co prawda rodzi mniej owoców, ale jej smak jest doskonały. Źródła wskazują, że 98% tamtejszych farmerów gospodarzy na faktycznie małych plantacjach. Korzyścią dla konsumenta kawy może być to fakt, że nie używają oni nawozów sztucznych ani oprysków chemicznych. Kawy z wysokich And można spokojnie porównać z tymi, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych.
Owoce kawowców są zbierane stopniowo, według tego, jak dojrzewają. Wyglądem przypominają czereśnie, ale zamiast pestki każdy z nich skrywa w sobie dwa kawowe ziarenka. Właśnie je trzeba wydostać. W Peru używa się tak zwanej metody przemywania.
Owoce są wsypywane do wody i przeciskane przez blachy miażdżące. One właśnie pozbawią owoce ich miąższu. Uzyskane tak ziarenka podlegają fermentują w specjalnych kadziach, przez co wpływem enzymów i bakterii są pozbawiane resztek tego w czym są ukryte. Suszenie odbywa się z zasady na płytach betonowych, na które jest kawa wysypywana, na bezpośrednim słońcu.
Tuż przed tym, nim kawa jest odsyłana, przekazujemy ją naszemu Mistrzowi palenia. On ją oprószy olejem nośnym z aromatem creme brulee i delikatnie wypali. Dzięki temu aromat jest zachowany na długo a co więcej nie ma obaw, aby aromatyzacja miała negatywny wpływ na skład chemiczny kawy, która jest czysta i naturalna.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

6. 4.
23. 7.
29. 1.
26. 1.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

TRUSKAWKI ZE ŚMIETANĄ kawa ziarnista
