

CHERRY kawa ziarnista
Smak kawy poprawia się na całym świecie. Gdzieś dodaje się słodki smak, gdzieś przyprawy. Uprościliśmy Wam pracę i upaliliśmy stuprocentową Arabikę z aromatem cherry. Proszę się nie mylić – nie chodzi o żadną herbatkę dla babci! Peruwiańskie rozpieszczanie z kompleksowym smakiem zaciekawi specjalistę od IT, ale także nauczycielkę jogi. Cherry jest świeże i słodkie, ładnie współgra z harmoniczną kawą.
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Kawa ziarnista Cherry zachwyci już po pierwszym łuku. Właściwie nie, polubi ją się zaraz po otwarciu worka. Pachnie bowiem wyśmienicie. Czy przygotowywana z pomocą filtra, czy maszyny, zawsze można docenić jej pełny i okrągły smak, na które nakrywa się posmak cherry. Pianka jest jasna, lekka, z małymi bąbelkami.
Pochodzenie kawy
Kawa w peruwiańskich Andach jest hodowana i produkowana niemal wyłącznie przez drobnych farmerów. Ich małe plantacje znajdują się w trudno dostępnych miejscach, co powoduje, że kawa z Peru, szczególnie z regionu Puno nie wykazuje nawet śladów nawozów przemysłowych czy środków ochrony roślin. Ich transport na plantacje byłby bardzo skomplikowany, a także bardzo drogi. Hodowli kawowców niesamowicie pomaga miejscowy klimat. Zbiory się odbywają parę razy po sobie tak, aby owoce, bardzo podobne do czereśni, były najdojrzalsze. Obróbka przebiega przemywaniem (metoda morka) przy której owoce kawowców nasypane są do wody a następie są przeciśnięte przez gniotące blachy i fermentują w naczyniach fermentacyjnych (do 36 godzin). Ten proces pozbawi je miąższu i uzyskają dzięki temu typowy smak i zapach. Ziarna są suszone najczęściej na płytach betonowych na bezpośrednim słońcu. Kawę ziarnistą aromatyzujemy naturalnym aromatem. Ten delikatny krok jest w pełni w gestii naszego Mistrza palenia, który przed prażeniem oprószy kawę aromatyzowanym olejkiem.
Wpływ kawy
Udowodniono, że kawa ma pobudzające efekty, eliminuje zmęczenie, wyostrza uwagę i poprawia zdolność uczenia. Dlatego też ją kochają miliony ludzi na całym świecie. Picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność, i to aż o 12 procent! Kawa działa także w sposób antybakteryjny, jej konsumenci mają mniejsze ryzyko powstania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, a więc kawa poprawia trawienie. Równocześnie poprawia intensywność rozkładu tłuszczów. Z tego z chęcią korzystają osoby na diecie, ale także sportowcy. Filiżankę mocnego ristretto przed aerobikiem uważa się za wspaniałego spalacza tłuszczów. Kawa jest także świetną prewencją licznych chorób – od chorób układu krążenia, przez chorobę Parkinsona, Alzheimera aż po niektóre choroby nowotworowe. Według przeprowadzonych badań medycznych regularne i długotrwałe picie kawy obniża ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej nawet o 50 procent!
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

AJERKONIAK kawa ziarnista

IRISH CREAM kawa ziarnista
