Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CHERRY kawa ziarnista

Kod: 27

Smak kawy poprawia się na całym świecie. Gdzieś dodaje się słodki smak, gdzieś przyprawy. Uprościliśmy Wam pracę i upaliliśmy stuprocentową Arabikę z aromatem cherry. Proszę się nie mylić – nie chodzi o żadną herbatkę dla babci! Peruwiańskie rozpieszczanie z kompleksowym smakiem zaciekawi specjalistę od IT, ale także nauczycielkę jogi. Cherry jest świeże i słodkie, ładnie współgra z harmoniczną kawą. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Typica
Region
Region:
Puno Norte
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1900m
Smak
Smak:
Wiśnie
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%, Naturalny aromat

Pianka i smak kawy

Kawa ziarnista Cherry zachwyci już po pierwszym łuku. Właściwie nie, polubi ją się zaraz po otwarciu worka. Pachnie bowiem wyśmienicie. Czy przygotowywana z pomocą filtra, czy maszyny, zawsze można docenić jej pełny i okrągły smak, na które nakrywa się posmak cherry. Pianka jest jasna, lekka, z małymi bąbelkami.

Pochodzenie kawy

Kawa w peruwiańskich Andach jest hodowana i produkowana niemal wyłącznie przez drobnych farmerów. Ich małe plantacje znajdują się w trudno dostępnych miejscach, co powoduje, że kawa z Peru, szczególnie z regionu Puno nie wykazuje nawet śladów nawozów przemysłowych czy środków ochrony roślin. Ich transport na plantacje byłby bardzo skomplikowany, a także bardzo drogi. Hodowli kawowców niesamowicie pomaga miejscowy klimat. Zbiory się odbywają parę razy po sobie tak, aby owoce, bardzo podobne do czereśni, były najdojrzalsze. Obróbka przebiega przemywaniem (metoda morka) przy której owoce kawowców nasypane są do wody a następie są przeciśnięte przez gniotące blachy i fermentują w naczyniach fermentacyjnych (do 36 godzin). Ten proces pozbawi je miąższu i uzyskają dzięki temu typowy smak i zapach. Ziarna są suszone najczęściej na płytach betonowych na bezpośrednim słońcu. Kawę ziarnistą aromatyzujemy naturalnym aromatem. Ten delikatny krok jest w pełni w gestii naszego Mistrza palenia, który przed prażeniem oprószy kawę aromatyzowanym olejkiem.

Wpływ kawy

Udowodniono, że kawa ma pobudzające efekty, eliminuje zmęczenie, wyostrza uwagę i poprawia zdolność uczenia. Dlatego też ją kochają miliony ludzi na całym świecie. Picie kawy zwiększa fizyczną i psychiczną wydajność, i to aż o 12 procent! Kawa działa także w sposób antybakteryjny, jej konsumenci mają mniejsze ryzyko powstania próchnicy zębów i infekcji jamy ustnej. Picie kawy zwiększa produkcjęślin i soków żołądkowych, a więc kawa poprawia trawienie. Równocześnie poprawia intensywność rozkładu tłuszczów. Z tego z chęcią korzystają osoby na diecie, ale także sportowcy. Filiżankę mocnego ristretto przed aerobikiem uważa się za wspaniałego spalacza tłuszczów. Kawa jest także świetną prewencją licznych chorób – od chorób układu krążenia, przez chorobę Parkinsona, Alzheimera aż po niektóre choroby nowotworowe. Według przeprowadzonych badań medycznych regularne i długotrwałe picie kawy obniża ryzyko pojawienia się choroby nowotworowej nawet o 50 procent!

Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy

Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami.

Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.

  • Zawsze wkładaj tylko tyle aromatycznej kawy do ekspresu do kawy, ile natychmiast zużyjesz.
  • Po przygotowaniu aromatyzowanej kawy przygotuj kolejną filiżankę z ziaren tradycyjnych. To oczyści urządzenie z pozostałości naturalnych substancji aromatycznych.

Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych).

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

Życie jest jak bombonierka… Odrzućcie skromność i spróbujcie tego co najlepsze. Czekoladki belgijskie w postaci wysokiej jakości kawy plantacyjnej sprawią przyjemność, pobudzą i uszczęśliwią. Aromatyzacja stuprocentowej Arabici z Peru z aromatem czekoladowym, to był genialny pomysł. Docenicie go podczas spokojnego śniadania lub świątecznego obiadu.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
156,6 zł /1000 g 15,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

CZEKOLADOWO - MIĘTOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO - MIĘTOWA kawa ziarnista

We Włoszech posypuje się kawę cynamonem, w Grecji leje się do niej ouzo. Jednak czy spróbowaliście kiedyś kawy o smaku czekoladowym lub miętowym? Najwyższy czas odkryć wyśmienitą kombinację słodkiego i ostrego, gęstego i orzeźwiającego. W przypadku aromatyzowanej, stuprocentowej Arabici na pewno nie można mówić – dobrego tylko troszeczkę. Możecie degustować tak często, jak chcecie!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024

WIŚNIE W CZEKOLADZIE kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

WIŚNIE W CZEKOLADZIE kawa ziarnista

Wiśnie w czekoladzie to wspaniały podarunek dla wszystkich panien, pań, babci i teściowych. Smakuje także mężczyznom! Tym większy powód do kupienia aromatyzowanej stuprocentowej Arabici od razu w jedno kilogramowym opakowaniu. Świeżość wiśni i grzejące nuty czekoladowe nigdy się nie znudzą. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Czwartku, 2. 5. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »