

BRAZIL NATURAL ARABICA CERRADO NY2/3 - Micro Lot
Gładka, słodka, orzeszkowa. Z nutkami pomarańczy. Brazylijski mikrolot pochodzący z hołdującej tradycji plantacji Nelsona Rivellini gwarantuje wyśmienite doznania smakowe. Wyjątkowa arabika „z rodowodem” zaintryguje zarówno doświadczonych miłośników kawy, jak i tych, którzy dopiero poszukują swojego kawowego idola. Plantacja San Martin jest miejscem, gdzie rośnie kawa doskonałej jakości.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawa ziarnista Brazil natural arabica Cerrado NY2/3 wyróżnia się harmonijnym współbrzmieniem łagodnej kwaskowatości i lekkiej słodyczy, połączeniem delikatnych orzechów i doskonałych pomarańczy. Jej gładka baza usatysfakcjonuje każdego, kto preferuje kawy delikatne i jednocześnie bogate smakowo oraz oryginalne.
Pochodzenie kawy
Od maja do września zbiera się wyjątkową kawę na plantacji San Martin w środkowej Brazylii. Plantacją pokrywającą 35 hektarów zarządza obecnie trzecia generacja rodu Nelsona Rivellini, którego włoski dziadek przybył do Brazylii w tym celu, żeby zająć się uprawą kawy. Swoją przygodę rozpoczął w Sao Paulo, którą później kontynuował w Parana. Obecnie plantacja w mikroregionie Patrocínio (stan Minas Gerais) bardzo dobrze prosperuje, o czym świadczy fakt, że eksportuje kawę do wielu krajów na całym świecie. Jednocześnie jest członkiem stowarzyszenia producentów kaw Cerrado, co potwierdza wysoki standard jakości i udokumentowane pochodzenie certyfikowanej kawy. Każda odmiana otrzymuje od stowarzyszenia unikalny kod numeryczny, dzięki któremu można bez problemu zweryfikować daną plantację.
Naturalny charakter nadaje mikroregionowi rozległa sawanna tropikalna. Lato bywa tutaj mokre i ciepłe, zima sucha i chłodna. Najzimniejszym miesiącem jest zazwyczaj lipiec, najcieplejszym styczeń. Nic w tym dziwnego, że Patrocínio stało się jedną z najznamienitszych kawowych lokalizacji. Funkcjonuje tutaj ponad trzy czwarte zasobów lokalnej gospodarki, w przemyśle kawowym zatrudnionych jest 30 000 mieszkańców.
Czerwone owoce krzewów kawowca są na plantacji San Marti przetwarzane poprzez tak zwane półprzemywanie. Łączące w sobie zalety procesów mokrego i suchego. Wyprodukowana w ten sposób kawa jest oznaczana jako semi-washed lub honey. Proces ten obejmuje zbieranie jagód kawowca oraz ich obróbkę za pomocą tarek, które usuwają z nich w wodzie skórkę. Do tego momentu jest to podobne postępowanie jak w przypadku metody przemywania. Następnie ziarenka kawy oblepione słodkim miąższem w procesie półprzemywania są suszone na słońcu. Dopiero po wysuszeniu do odpowiedniego poziomu, pracownicy usuwają z nich miąższ, który tworzy na ziarenkach cienki pergamin. Ten sposób przetwarzania kawy zwiększa intensywność jej smaku, nadaje jej przyjemnie owocowy posmak i miłą kwaskowatość.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
