Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



Syropy do kawy: Co potrafią i dlaczego warto ich spróbować

10. 10. 2021 2 minuty czytania
Eksperci w dziedzinie kawy, bariści i kawowi hipsterzy, często wyrażają radykalne opinie w temacie aromatyzowania kawy, które można podsumować słowami „nic, nigdy, niczym”. Opierają się na tym, że każda kawa najwyższej jakości i dobrze wypalona ma specyficzny aromat i niepowtarzalny smak, które zabija dodanie łyżeczki np. syropu miętowego.

W rzeczywistości może to wyglądać inaczej. Ci, którzy nie boją się  próbować niestandardowych rozwiązań, przekonają się, że dodanie kropli syropu może nadać zupełnie nowy wymiar ulubionemu napojowi. Uprzedzenia na bok!

Słodkości uwielbiamy od czasów prehistorycznych

Słodki smak ludzie kochają od niepamiętnych czasów, pierwsze wzmianki o dosładzaniu żywności pochodzą już z epoki kamienia. Łatwo odgadnąć jakiego syropu używali do tego nasi przodkowie. Tak, był to miód wyprodukowany przez dzikie pszczoły. Era cukru nabrała rozpędu ponad 6000 lat temu w Melanezji.

Produkcja syropów owocowych i ziołowych nie jest zbyt skomplikowana. Niemniej jednak zajmuje to trochę czasu, pochłania dużo energii i wymaga pewnych umiejętności oraz wielu naczyń. Syropy domowej roboty należy szybko spożyć, aby uniknąć ich zepsucia.

Specjały do Waszych filiżanek

Bądźmy szczerzy, nie wszystkie syropy nadają się do aromatyzowania kawy. Na przykład posmak jabłek lub porzeczki nie gwarantuje nadzwyczajnych doznań związanych z filiżanką popołudniowej kawy. Inaczej wygląda to, jeśli wybierzemy smak karmelu, migdałów bądź cynamonu, to wręcz idealne połączenie kawy z syropem.

Osmozę, czyli przenikanie się specyficznych nutek ulubionej arabiki lub doskonałego espresso z odcieniem naturalnego syropu, można uzyskać dodając niewielką ilość aromatu do napoju zarówno zimnego, jak i gorącego. Syropy najwyższej jakości nie wymagają dużych dawek. Mimo to potrafią wzmocnić naturalny aromat kawy i zachować atrakcyjny smak, do momentu, aż w kubku pokaże się dno.

Specjały do Waszych filiżanek

Teraz już wiecie wystarczająco dużo o syropach i ich właściwościach, aby odważyć się dokonać wyboru. Dla łatwiejszej orientacji podzieliliśmy nasze syropu do kawy na trzy grupy:

  1. Syropy karmelowe: Należą do najbardziej pożądanych aromatów. Nutki słodkiego karmelu, subtelnego masła i gładkiej śmietanki idealnie komponują się ze smakiem kawy. Z Espresso syropem karmel nie spudłujecie. Jeśli lubicie „karmel w troszkę innej formie”, polecamy Espresso syrop Słony karmel.
  2. Syropy orzechowe: Są klasyką, która nie powszednieje. Espresso syrop Migdały lub Espresso syrop Orzech laskowy wzbogacą Wasze latte oraz kawę rozpuszczalną zarówno w dniu powszednim, jak i w trakcie uroczystości.
  3. Syropy z przyprawami: Z pewnością w kawiarni próbowaliście cappuccino posypane cynamonem. Teraz podobne możecie przygotować sobie w domu, z tą różnicą, że bogatą mleczną piankę możecie polać Espresso syropem Cynamon. Przepadacie za wanilią? Spróbujcie Espresso syropu Wanilia. A jeśli preferujecie kawę rozgrzewającą każdą komórkę ciała, sięgnijcie po Espresso syrop Imbir.
  4. Syropy ziołowe: Z ziół najlepiej w połączeniu z kawą sprawdza się delikatna, świeża mięta. Dlatego gorąco polecamy lekki Espresso syrop Mięta.
  5. Syropy owocowe: Z grona owoców, które wykorzystywane są do wytwarzania syropów, wybraliśmy cytrusy. Ich kompozycja świeżości wzbogaca kawę o atrakcyjne nutki smakowe. Espresso syrop Cytryna możecie dodać do cold brew lub kawy mrożonej.

Nasza sekretna wskazówka

Najwyższej jakości syrop espresso można dodawać do kawy mrożonej i gorącej, z mlekiem lub bez niego. Sami najlepiej będziecie wiedzieć jak go wykorzystać. Chcielibyśmy jednak zaprezentować trik, który nie od razu może wpaść wam do głowy. Jeśli lubicie kawę ze spienionym mlekiem, wlejcie odrobinę syropu bezpośrednio do mleka i spieniajcie wszystko razem. Możecie spodziewać się nowych doznań smakowych a dla gości będzie to wasza prywatna mała magia.

Nie bójcie się eksperymentowania. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości lub inne pytania wyślijcie e-mail lub zadzwońcie.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »