Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej - kawa ziarnista

Kod: 1784

Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej charakteryzuje się orzechowym i korzennym smakiem. Ta robusta jest mocną, przyjemnie ziemistą odmianą. Przy uważnym degustowaniu odkryjemy również nuty słodkiego karmelu. Zachodnioafrykańska robusta jest idealna do przygotowania domowej mieszanki espresso - dodajcie ją do swojej ulubionej arabiki, aby uzyskać mocny, atrakcyjny i orzeźwiający napój. I z piękną cremą.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
105,8 zł /1000 g 10,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 22. 8. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Pobřeží slonoviny
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
500 - 900m
Smak
Smak:
Karmel, Ziemisty smak, Orzech
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Robusta 100%

Pianka i smak kawy

Kawę Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej można określić jako ziemistą, odważną w smaku, z wyraźną orzechową nutą i delikatniejszą linią karmelu.  Produkcja z Wybrzeża Kości Słoniowej charakteryzuje się również pikantnym smakiem, którego w tych ziarnach nie brakuje.

Jeśli jesteście miłośnikami mocnej, gorzkiej i naprawdę orzeźwiającej kawy, to docenicie tę robustę. Jeśli wolicie bardziej delikatny napój o wielowarstwowym smaku i bogatej piance, dodajcie do jednej z wybranych arabik kawę robusta (zwykle stosuje się proporcje 20:80). Możecie dopracować swoją własną mieszankę espresso, używając różnych arabik i zmieniając proporcje z robustą.

Pochodzenie kawy

O Wybrzeżu Kości Słoniowej nie mówi się zbyt wiele, jeśli chodzi o kawę, a szkoda. Lokalne plantacje są w stanie produkować ziarna, o które walczą miłośnicy dobrej kawy. Zwłaszcza tych, którzy szukają atrakcyjnej robusty. W tym właśnie specjalizują się rolnicy z Wybrzeża Kości Słoniowej  (w oryginale Republic of Côte d'Ivoire) 

Robusta, którą można teraz skosztować, rosła na północy kraju, na wzgórzach o umiarkowanym klimacie, gdzie temperatury wynoszą zazwyczaj od 18 do 35 ⁰C. Czerwone jagody były zbierane przez robotników od grudnia do marca, ręcznie i stopniowo w miarę dojrzewania jagód. Zostały one umyte w celu wydobycia zielonych ziaren kawy, wysuszone na betonowych płytach (z częstym grabieniem, aby zapobiec zepsuciu przez pleśń), a następnie posortowane i umieszczone w 60-kilogramowych workach. To właśnie w nich powędrowała do nas Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej.

Produkcja kawy jest niezwykle ważna dla tego zachodnioafrykańskiego kraju, gdyż jest to jego drugi największy towar eksportowy. Jeśli interesuje was światowy ranking, to Wybrzeże Kości Słoniowej jest 14. Stanowi ona 1,08 proc. globalnego rynku. Wciąż jednak jest głównym producentem robusty i choć kraj ten nękany był wojnami domowymi, zamierza nadal ciężko pracować nad rozwojem plantacji kawy i poprawą jakości produkcji.

Drzewa kawowe pojawiły się na południowym wybrzeżu Afryki Zachodniej wraz z przybyciem francuskich kolonizatorów w XIX wieku. Najwyższe plony lokalni rolnicy uzyskali w 2000 roku, po czym produkcja kawy spadła do mniej niż połowy z powodu niestabilnej sytuacji politycznej. Od tego czasu jednak powoli znów wzrasta. Jeszcze jedna perełka do dodania: Kiedy w 1960 roku Wybrzeże Kości Słoniowej stało się państwem autonomicznym (nawiasem mówiąc, pierwszym prezydentem był Félix Houphouët-Boigny, rolnik uprawiający kakao), jego rząd zapewnił rolnikom stabilne warunki, dobre ceny eksportowe, a dodatkowo wsparł rolnictwo znaczną imigracją pracowników z krajów sąsiednich. To dosłownie katapultowało Wybrzeże Kości Słoniowej w szeregi wiodących światowych eksporterów kakao i przyciągnęło wielu europejskich profesjonalistów - w szczególności podwojoną w tym kraju społeczność francuskich inżynierów, menedżerów i nauczycieli. A skorzystał na tym również przemysł kawowy.

Ale wracając do kawy. Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej jest najczęściej kupowana przez Francuzów i Włochów, którzy wykorzystują mocne i ciekawe smaki w swoich mieszankach espresso. Z jej pełnego smaku korzystają również duże firmy, takie jak Nescafé. Wzbogacenie mieszanek o doskonałą robustę gwarantuje kremowy, pyszny, a zarazem przyjemnie mocny napój. Możecie sami spróbować.

Nie bójcie się eksperymentować, a po dokładnej degustacji Robusty z Wybrzeża Kości Słoniowej spróbujcie dodać do niej jedną ze słodkich, łagodnych lub owocowych odmian Arabiki (zwykła proporcja mieszania to 20 części Robusty:80 części Arabiki). Dzięki temu w domu można przygotować oryginalną mieszankę espresso, dopasowaną do swoich preferencji smakowych.

Efekty kawy

Robusta
Efekty robusty

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze ok. 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA BRAZYLIA CONILLION kawa ziarnista

Przygotuj swoją kawę pełną zapachów i smaków. Ta kawa nosi w sobie unikalny ślad plantacji, z których pochodzi oraz wyjątkowy sposób przetwarzania. Odzwierciedla właściwości samej odmiany. Podobnie jak eksperci w dziedzinie wina, miłośnicy kawy odnajdą różnicę między kawą Robusta a Arabika, tą z Brazylii od tej z Etiopii. Niech zmysły poszukują delikatnych niuansów kawy przetworzonej w suchym procesie i wysuszonej pod brazylijskim słońcem. Na pewno odkryjesz pełny, bogaty… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
105,4 zł /1000 g 10,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 22. 8. 2022

ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ROBUSTA INDONESIE BENGKULU kawa ziarnista

Pierwsza sadzonka kawy została wysłana do Indonezji przez holenderskiego gubernatora. Na przełomie XVII i XVIII wieku powstało wiele plantacji, których obecnie wysoka produkcja cieszy miłośników kawy na całym świecie. Ziarna z wyspy wulkanicznej Jawa mają silny smak. Robusta ta jest prawdziwie ekspresyjna i bogata. Barriści mówią o niej jako o jednej z najlepszych na świecie. Tego oczekuj - Twoja filiżanka kawy będzie owocowa i pełna stymulującej kofeiny. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
96,8 zł /1000 g 9,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 22. 8. 2022

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

ORZEŹWIAJĄCY KWARTET - mieszanki espresso wybranych kaw ziarnistych

Ilekroć będziecie mieć ochotę na prawdziwie satysfakcjonującą przyjemność, za każdym razem, gdy zatęsknicie za chwilami pogodnymi, jak ulotny uśmiech, zapraszamy tutaj. Mieszankę espresso „Orzeźwiający kwartet” docenicie w trakcie dni aktywnych, pracowitych, uprawiając sport i bawiąc się. Połączenie najwyższej jakości arabik z Brazylii i Gwatemali stworzyło czarującą i przyjemnie orzeźwiającą kawę. Poszczególne odmiany kawy są palone osobno tak, aby współbrzmiały w… Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
135,5 zł /1000 g 13,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 22. 8. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »