

Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej - kawa ziarnista
Kawa z Wybrzeża Kości Słoniowej charakteryzuje się orzechowym i korzennym smakiem. Ta robusta jest mocną, przyjemnie ziemistą odmianą. Przy uważnym degustowaniu odkryjemy również nuty słodkiego karmelu. Zachodnioafrykańska robusta jest idealna do przygotowania domowej mieszanki espresso - dodajcie ją do swojej ulubionej arabiki, aby uzyskać mocny, atrakcyjny i orzeźwiający napój. I z piękną cremą.
Skład
Robusta 100%Pianka i smak kawy
Kawę Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej można określić jako ziemistą, odważną w smaku, z wyraźną orzechową nutą i delikatniejszą linią karmelu. Produkcja z Wybrzeża Kości Słoniowej charakteryzuje się również pikantnym smakiem, którego w tych ziarnach nie brakuje.
Jeśli jesteście miłośnikami mocnej, gorzkiej i naprawdę orzeźwiającej kawy, to docenicie tę robustę. Jeśli wolicie bardziej delikatny napój o wielowarstwowym smaku i bogatej piance, dodajcie do jednej z wybranych arabik kawę robusta (zwykle stosuje się proporcje 20:80). Możecie dopracować swoją własną mieszankę espresso, używając różnych arabik i zmieniając proporcje z robustą.
Pochodzenie kawy
O Wybrzeżu Kości Słoniowej nie mówi się zbyt wiele, jeśli chodzi o kawę, a szkoda. Lokalne plantacje są w stanie produkować ziarna, o które walczą miłośnicy dobrej kawy. Zwłaszcza tych, którzy szukają atrakcyjnej robusty. W tym właśnie specjalizują się rolnicy z Wybrzeża Kości Słoniowej (w oryginale Republic of Côte d'Ivoire)
Robusta, którą można teraz skosztować, rosła na północy kraju, na wzgórzach o umiarkowanym klimacie, gdzie temperatury wynoszą zazwyczaj od 18 do 35 ⁰C. Czerwone jagody były zbierane przez robotników od grudnia do marca, ręcznie i stopniowo w miarę dojrzewania jagód. Zostały one umyte w celu wydobycia zielonych ziaren kawy, wysuszone na betonowych płytach (z częstym grabieniem, aby zapobiec zepsuciu przez pleśń), a następnie posortowane i umieszczone w 60-kilogramowych workach. To właśnie w nich powędrowała do nas Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej.
Produkcja kawy jest niezwykle ważna dla tego zachodnioafrykańskiego kraju, gdyż jest to jego drugi największy towar eksportowy. Jeśli interesuje was światowy ranking, to Wybrzeże Kości Słoniowej jest 14. Stanowi ona 1,08 proc. globalnego rynku. Wciąż jednak jest głównym producentem robusty i choć kraj ten nękany był wojnami domowymi, zamierza nadal ciężko pracować nad rozwojem plantacji kawy i poprawą jakości produkcji.
Drzewa kawowe pojawiły się na południowym wybrzeżu Afryki Zachodniej wraz z przybyciem francuskich kolonizatorów w XIX wieku. Najwyższe plony lokalni rolnicy uzyskali w 2000 roku, po czym produkcja kawy spadła do mniej niż połowy z powodu niestabilnej sytuacji politycznej. Od tego czasu jednak powoli znów wzrasta. Jeszcze jedna perełka do dodania: Kiedy w 1960 roku Wybrzeże Kości Słoniowej stało się państwem autonomicznym (nawiasem mówiąc, pierwszym prezydentem był Félix Houphouët-Boigny, rolnik uprawiający kakao), jego rząd zapewnił rolnikom stabilne warunki, dobre ceny eksportowe, a dodatkowo wsparł rolnictwo znaczną imigracją pracowników z krajów sąsiednich. To dosłownie katapultowało Wybrzeże Kości Słoniowej w szeregi wiodących światowych eksporterów kakao i przyciągnęło wielu europejskich profesjonalistów - w szczególności podwojoną w tym kraju społeczność francuskich inżynierów, menedżerów i nauczycieli. A skorzystał na tym również przemysł kawowy.
Ale wracając do kawy. Robusta z Wybrzeża Kości Słoniowej jest najczęściej kupowana przez Francuzów i Włochów, którzy wykorzystują mocne i ciekawe smaki w swoich mieszankach espresso. Z jej pełnego smaku korzystają również duże firmy, takie jak Nescafé. Wzbogacenie mieszanek o doskonałą robustę gwarantuje kremowy, pyszny, a zarazem przyjemnie mocny napój. Możecie sami spróbować.
Nie bójcie się eksperymentować, a po dokładnej degustacji Robusty z Wybrzeża Kości Słoniowej spróbujcie dodać do niej jedną ze słodkich, łagodnych lub owocowych odmian Arabiki (zwykła proporcja mieszania to 20 części Robusty:80 części Arabiki). Dzięki temu w domu można przygotować oryginalną mieszankę espresso, dopasowaną do swoich preferencji smakowych.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze ok. 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
