

ROBUSTA GUATEMALA FINCA SANTA MARGARITA washed
Może wiesz, że przemysł kawy w Gwatemali zaczął się rozwijać w połowie 19 wieku. Można również znać i inne ciekawostki tego kraju. Ale jedno jest najważniejsze- na lokalną Robustę jest popyt na całym świecie i smakuje znakomicie! Plantacja kawy Finca Santa Margarita koncentruje się na produkcji mieszanek kawy. My wybraliśmy ich robustę. Jest doskonała.
Skład
Robusta 100%Pianka i aromat kawy
Robusta z Gwatemali charakteryzuje się silną kwasowością, pełnym ciałem i przyjemnym owocowym posmakiem. Oczywiście pianka jest zwarta i spójna. Kawa z plantacji Finca Santa Margarita zachęca do eksperymentowania. Wypróbuj ją na pół z arabicą lub oddzielnie. Doświadczenie smakowe będzie zawsze doskonałe.
Pochodzenie kawy
Kawa to od początku była bardzo silną częścią gospodarki w Gwatemali. Przez większość 20. wieku była to największy producent kawy w Ameryce Środkowej.Jednak od 2011 na pierwszym miejscu jest Honduras.
Dla drzewa kawowca w Gwatemali najkorzystniejsze temperatury są pomiędzy 16-32 ⁰C i wysokości nad poziomem morza 500-700 metrów. Na wyższym poziomie (ponad 1500 metrów nad poziomem morza), plantacje muszą być chronione przed zimnymi północnymi wiatrami.
Pierwsza produkcja kawy w Gwatemali sięga lat 1850-1860. Małe plantacje powstały w regionach Amatitlan i Antiqua. Główną przeszkodą dla szybkiego rozwoju branży kawowej początkowo był niedobór pracowników.
Plantację Finca Santa Margarita znaleźlibyśmy na południu od Santa Margarita. Założona została w 1888 roku przez rodzinę Dieseldorff. Kto ją odwiedzi, otrzyma opowieść o historii uprawy kawy i jej produkcji. Ta nawiasem mówiąc jest bardzo ostrożna i skrupulatna. Tak zwana obróbka na mokro (fully-washed, wet-processed) obejmuje obieranie ziarna, fermentację w specjalnych zbiornikach wody (ziarna są tak usunięte od warstwy klejącej) i suszenie gorącym powietrzem w maszynach suszących.
Kawa przetworzona metodą mokrą ma świeższy smak niż przy obróbce na sucho.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę zmielić.
Na 1 kawę należy użyć co najmniej 1,5-2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Kawę zalać wodą o temperaturze około 95 ° C

























Potrzebujesz porady?
