

PERU FINCA EL HIGUERON - Micro Lot
Kraina Wysokich Andów, dom starożytnych kultur i wielu grup etnicznych. To Peru, producent kawy o typowo przejrzystej kwasowości, ze słodkimi nutami karmelu, czekolady i orzechów. Skosztujcie zbiorów Fernando Cordova Cordova. Właściciel plantacji dbający w górach na północy o kawowce, poświęcił jej najwyższą troskę. Unikalny mikrolot odzwierciedla klimat, naturę i zamiłowanie do kawy.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Kawę Peru Finca El Higueron SHB EP można opisać jako słodką, kremową z wyraźną nutą karmelu, czekolady mlecznej i jagód. Ponieważ jest to 100 procentowa arabica, możecie się spodziewać delikatnej, niewysokiej pianki.
Pochodzenie kawy
Wysokogórska kawa (o oznaczeniu SHG – Strictly High Grow) jest prawie zawsze gwarancją najwyższej jakości. W przypadku Peru Finca El Higueron SHB EP ta zaleta jest powiązana jeszcze z innymi. Jest to micro lot, czyli kawa z rodowodem. Plony z wiadomej przyczyny nie są zbyt duże, a zatem zalicza się ją do wysoce pożądanych a zarazem jest dostępna tylko w ograniczonych ilościach. Dla klientów sprowadzana jest od drobnych plantatorów. Do kawy zawsze dołączana jest informacja o lokalizacji, warunkach panujących na plantacji, metodzie zbioru, odmianie... Dzięki temu każdy miłośnik kawy będzie miał doskonałe wyobrażenie o konkretnym miejscu uprawy i może poznawać smaki z różnych lokalizacji w filiżance ulubionego napoju.
Tą kawę sprowadziliśmy z peruwiańskiego regionu Cajamarca, jednej z tradycyjnych stref uprawy. Położony jest w północnej części Andów, charakteryzuje się bardzo urodzajną glebą, klimatem półsuchym i półzimnym z wiosennymi i letnimi opadami oraz bardzo przyjemnymi temperaturami (utrzymującymi się w okolicach 21°C w najzimniejszych miesiącach, czyli w czerwcu i lipcu) Prowincja San Ignacio w całości poświęca się uprawie krzewów kawowca. Ogromna większość plantatorów przestrzega zasad rolnictwa ekologicznego, działa w oparciu o zalecenia Fair Trade. Nie inaczej wygląda to w firmie plantatora Fernando Cordova Cordovy.
Na jego plantacji uprawia się krzewy kawowca odmiany Burbon. Jest ona znana z wysokiej wydajności oraz słodkiego, kompleksowego smaku o jaskrawej kwasowości. Prawdą jest, że pomimo doskonałych walorów smakowych, plasuje się w dolnej części światowych list. Duży wpływ mają na to jej mutacje takie, jak Caturra, Pacas lub Tekisic. Owoce kawowca na plantacji Fernando zbierane są pomiędzy sierpniem a listopadem. Aby zbierać wyłącznie dojrzałe owoce, pracownicy wchodzą między krzewy codziennie. Plony są przetwarzane metodą tak zwanego przemywania. Czerwone jagody wsypywane są do maszyny z tarkami, gdzie pozbawiane są wierzchniej warstwy skórki. Następnie są przenoszone do zbiorników z wodą. W nich fermentują przez kilka dni. W trakcie tego naturalnego procesu słodki miąższ otaczający ziarenka prawie całkowicie się rozpuszcza. Później są one pozbawiane resztek miąższu przez przemywanie. Na koniec ziarenka są suszone na słońcu lub w suszarce. Kawa produkowana w procesie przemywania jest lekka, owocowa i a jej kwasowość jest umiarkowana.
Fernando Cordova Cordova razem z innymi mniejszymi plantatorami są zrzeszeni w Cooperativa Agraria Cafetalera. Organizacja założona w 1966 roku stała się najbardziej znaczącą spółdzielnią w regionie. Jej celem jest pomoc plantatorom w pozyskiwaniu środków do życia w sposób harmonijny, sprawiedliwie, opłacalnie i w sposób przyjazny dla środowiska. Tak to właśnie przyczynia się do poprawy warunków socjalno-ekonomicznych rodzin swoich ponad 200 członków.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy
2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.
3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

PERU ALADINO DELGADO WASHED kawa ziarnista

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
