Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU FINCA EL HIGUERON - Micro Lot

Kod: 1408

Kraina Wysokich Andów, dom starożytnych kultur i wielu grup etnicznych. To Peru, producent kawy o typowo przejrzystej kwasowości, ze słodkimi nutami karmelu, czekolady i orzechów. Skosztujcie zbiorów Fernando Cordova Cordova. Właściciel plantacji dbający w górach na północy o kawowce, poświęcił jej najwyższą troskę. Unikalny mikrolot odzwierciedla klimat, naturę i zamiłowanie do kawy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
176,8 zł /1000 g 17,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Cajamarca
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1050 - 1800m
Smak
Smak:
Czekolada, Owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawę Peru Finca El Higueron SHB EP można opisać jako słodką, kremową z wyraźną nutą karmelu, czekolady mlecznej i jagód. Ponieważ jest to 100 procentowa arabica, możecie się spodziewać delikatnej, niewysokiej pianki.

Pochodzenie kawy

Wysokogórska kawa (o oznaczeniu SHG – Strictly High Grow) jest prawie zawsze gwarancją najwyższej jakości. W przypadku Peru Finca El Higueron SHB EP ta zaleta jest powiązana jeszcze z innymi. Jest to micro lot, czyli kawa z rodowodem. Plony z wiadomej przyczyny nie są zbyt duże, a zatem zalicza się ją do wysoce pożądanych a zarazem jest dostępna tylko w ograniczonych ilościach. Dla klientów sprowadzana jest od drobnych plantatorów. Do kawy zawsze dołączana jest informacja o lokalizacji, warunkach panujących na plantacji, metodzie zbioru, odmianie... Dzięki temu każdy miłośnik kawy będzie miał doskonałe wyobrażenie o konkretnym miejscu uprawy i może poznawać smaki z różnych lokalizacji w filiżance ulubionego napoju.

Tą kawę sprowadziliśmy z peruwiańskiego regionu Cajamarca, jednej z tradycyjnych stref uprawy. Położony jest w północnej części Andów, charakteryzuje się bardzo urodzajną glebą, klimatem półsuchym i półzimnym z wiosennymi i letnimi opadami oraz bardzo przyjemnymi temperaturami (utrzymującymi się w okolicach 21°C w najzimniejszych miesiącach, czyli w czerwcu i lipcu) Prowincja San Ignacio w całości poświęca się uprawie krzewów kawowca. Ogromna większość plantatorów przestrzega zasad rolnictwa ekologicznego, działa w oparciu o zalecenia Fair Trade. Nie inaczej wygląda to w firmie plantatora Fernando Cordova Cordovy.

Na jego plantacji uprawia się krzewy kawowca odmiany Burbon. Jest ona znana z wysokiej wydajności oraz słodkiego, kompleksowego smaku o jaskrawej kwasowości. Prawdą jest, że pomimo doskonałych walorów smakowych, plasuje się w dolnej części światowych list. Duży wpływ mają na to jej mutacje takie, jak Caturra, Pacas lub Tekisic. Owoce kawowca na plantacji Fernando zbierane są pomiędzy sierpniem a listopadem. Aby zbierać wyłącznie dojrzałe owoce, pracownicy wchodzą między krzewy codziennie. Plony są przetwarzane metodą tak zwanego przemywania. Czerwone jagody wsypywane są do maszyny z tarkami, gdzie pozbawiane są wierzchniej warstwy skórki. Następnie są przenoszone do zbiorników z wodą. W nich fermentują przez kilka dni. W trakcie tego naturalnego procesu słodki miąższ otaczający ziarenka prawie całkowicie się rozpuszcza. Później są one pozbawiane resztek miąższu przez przemywanie. Na koniec ziarenka są suszone na słońcu lub w suszarce. Kawa produkowana w procesie przemywania jest lekka, owocowa i a jej kwasowość jest umiarkowana.

Fernando Cordova Cordova razem z innymi mniejszymi plantatorami są zrzeszeni w Cooperativa Agraria Cafetalera. Organizacja założona w 1966 roku stała się najbardziej znaczącą spółdzielnią w regionie. Jej celem jest pomoc plantatorom w pozyskiwaniu środków do życia w sposób harmonijny, sprawiedliwie, opłacalnie i w sposób przyjazny dla środowiska. Tak to właśnie przyczynia się do poprawy warunków socjalno-ekonomicznych rodzin swoich ponad 200 członków.

 



Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KOLUMBIA HUILA WOMEN´S COFFEE PROJECT - Micro Lot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA HUILA WOMEN´S COFFEE PROJECT - Micro Lot

W południowo-zachodniej części Kolumbii, na wulkanicznej ziemi wysokich gór, dojrzała kawa. Nie byłoby w tym nic specjalnego. Te czerwone jagody zawierają jednak ziarna o unikalnych smakach i zapachach. Nie rosną one nigdzie indziej na świecie. Dlatego najchętniej poszukiwany jest micro lot z regionu Huila. Za nim stoją kobiety z 21 farm, które dzięki naszemu zamiłowaniu do kawy, mogą wysłać swoje dzieci do szkoły i zapewnić im opiekę zdrowotną.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
205,3 zł /1000 g 20,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

ETHIOPIA SIDAMOO MOCHA - kawa ziarnista

Mocha odnosi się do koloru czekolady lub kawy uprawianej w Arabii. Jesteśmy przekonani, że Ethiopia Sidamo Mocha łączy w sobie wszystkie znaczenia. To jedna z najbardziej czekoladowych kaw na świecie, delikatny przysmak eksportowany niegdyś do Jemenu. Średnio mocną Arabikę o urzekającym aromacie zapamiętacie już po pierwszej degustacji. I już nigdy z  niej nie zrezygnujecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
178,5 zł /1000 g 17,8 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

Peru SHB EP Finca Rosenheim - mikrolot
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Peru SHB EP Finca Rosenheim - mikrolot

Jeśli chcecie dowiedzieć się, jak smakuje jedna z najlepszych peruwiańskich kaw, koniecznie ją spróbujcie! Peru SHB EP Finca Rosenheim zachwyci Was już przy pierwszym łyku. Jego wyjątkowość polega na owocowych nutach, którym towarzyszy czekoladowo-cynamonowy posmak. Aromat jest cudownie kwiatowy, a kwasowość bardzo dyskretna. Ponadto kawa z rodzinnej farmy Rosenheimów posiada certyfikat Rainforest Alliance. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
163,6 zł /1000 g 16,4 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »