Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

PERU FINCA EL HIGUERON - Micro Lot

Kod: 1408

Kraina Wysokich Andów, dom starożytnych kultur i wielu grup etnicznych. To Peru, producent kawy o typowo przejrzystej kwasowości, ze słodkimi nutami karmelu, czekolady i orzechów. Skosztujcie zbiorów Fernando Cordova Cordova. Właściciel plantacji dbający w górach na północy o kawowce, poświęcił jej najwyższą troskę. Unikalny mikrolot odzwierciedla klimat, naturę i zamiłowanie do kawy.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
121,0 zł /1000 g 12,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Peru
Różnorodność
Różnorodność:
Bourbon
Region
Region:
Cajamarca
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1050 - 1800m
Smak
Smak:
Czekolada, owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Mokre

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy

Kawę Peru Finca El Higueron SHB EP można opisać jako słodką, kremową z wyraźną nutą karmelu, czekolady mlecznej i jagód. Ponieważ jest to 100 procentowa arabica, możecie się spodziewać delikatnej, niewysokiej pianki.

Pochodzenie kawy

Wysokogórska kawa (o oznaczeniu SHG – Strictly High Grow) jest prawie zawsze gwarancją najwyższej jakości. W przypadku Peru Finca El Higueron SHB EP ta zaleta jest powiązana jeszcze z innymi. Jest to micro lot, czyli kawa z rodowodem. Plony z wiadomej przyczyny nie są zbyt duże, a zatem zalicza się ją do wysoce pożądanych a zarazem jest dostępna tylko w ograniczonych ilościach. Dla klientów sprowadzana jest od drobnych plantatorów. Do kawy zawsze dołączana jest informacja o lokalizacji, warunkach panujących na plantacji, metodzie zbioru, odmianie... Dzięki temu każdy miłośnik kawy będzie miał doskonałe wyobrażenie o konkretnym miejscu uprawy i może poznawać smaki z różnych lokalizacji w filiżance ulubionego napoju.

Tą kawę sprowadziliśmy z peruwiańskiego regionu Cajamarca, jednej z tradycyjnych stref uprawy. Położony jest w północnej części Andów, charakteryzuje się bardzo urodzajną glebą, klimatem półsuchym i półzimnym z wiosennymi i letnimi opadami oraz bardzo przyjemnymi temperaturami (utrzymującymi się w okolicach 21°C w najzimniejszych miesiącach, czyli w czerwcu i lipcu) Prowincja San Ignacio w całości poświęca się uprawie krzewów kawowca. Ogromna większość plantatorów przestrzega zasad rolnictwa ekologicznego, działa w oparciu o zalecenia Fair Trade. Nie inaczej wygląda to w firmie plantatora Fernando Cordova Cordovy.

Na jego plantacji uprawia się krzewy kawowca odmiany Burbon. Jest ona znana z wysokiej wydajności oraz słodkiego, kompleksowego smaku o jaskrawej kwasowości. Prawdą jest, że pomimo doskonałych walorów smakowych, plasuje się w dolnej części światowych list. Duży wpływ mają na to jej mutacje takie, jak Caturra, Pacas lub Tekisic. Owoce kawowca na plantacji Fernando zbierane są pomiędzy sierpniem a listopadem. Aby zbierać wyłącznie dojrzałe owoce, pracownicy wchodzą między krzewy codziennie. Plony są przetwarzane metodą tak zwanego przemywania. Czerwone jagody wsypywane są do maszyny z tarkami, gdzie pozbawiane są wierzchniej warstwy skórki. Następnie są przenoszone do zbiorników z wodą. W nich fermentują przez kilka dni. W trakcie tego naturalnego procesu słodki miąższ otaczający ziarenka prawie całkowicie się rozpuszcza. Później są one pozbawiane resztek miąższu przez przemywanie. Na koniec ziarenka są suszone na słońcu lub w suszarce. Kawa produkowana w procesie przemywania jest lekka, owocowa i a jej kwasowość jest umiarkowana.

Fernando Cordova Cordova razem z innymi mniejszymi plantatorami są zrzeszeni w Cooperativa Agraria Cafetalera. Organizacja założona w 1966 roku stała się najbardziej znaczącą spółdzielnią w regionie. Jej celem jest pomoc plantatorom w pozyskiwaniu środków do życia w sposób harmonijny, sprawiedliwie, opłacalnie i w sposób przyjazny dla środowiska. Tak to właśnie przyczynia się do poprawy warunków socjalno-ekonomicznych rodzin swoich ponad 200 członków.

 



Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

1. Ziarenka mielimy na grubość odpowiednią do przygotowania wybranego rodzaju kawy

2. Do zaparzenia 1 filiżanki używamy co najmniej 1,5 – 2 łyżeczek (ok. 7 g) świeżo zmielonej kawy.

3. Kawę zalewamy wodą o temperaturze 95°C.

Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


NUGATOWA kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

NUGATOWA kawa ziarnista

Rozpłynie się na języku, owinie spokojem nerwy i rozgrzeje serce. A co to? Przecież nugat! Kolejna aromatyzowana kawa uszczęśliwi wszystkich smakoszy kaw. Czegokolwiek użyjesz do przygotowania kawy czy ekspres ciśnieniowy, czy dzbanek Moka, zawsze otrzymasz pyszny miodowo-orzechowy napój. Nugat to umie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
95,5 zł /1000 g 9,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA FAZENDA PAREDAO - Micro Lot

Kawa pochodząca z regionu Cerrado Mineiro słynie z intensywnego aromatu i miodowo-owocowego smaku. Ponadto region ten jako pierwszy w Brazylii zastrzegł sobie nazwę pochodzenia, więc nie ma wątpliwości, co do jakości tej kawy. Zwłaszcza dlatego, że plantacją opiekuje się Pedro Humberto Veloso, który uprawia kawę od 1977 roku. Ten micro lot można śmiało zaliczyć do kawowych delicji. Wypróbujcie! Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
105,1 zł /1000 g 10,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KOLUMBIA EXCELSO NARINO - Micro Lot

Jaka będzie kawa pochodząca z surowych gór Kolumbii? Wypróbujcie microlot Narino. Poczujecie ekskluzywną piankę, bogactwo czekolady, trzcinową słodycz a na zakończenie owocową świeżość. Wyjątkowy smak i aromat są dziełem surowych warunków połączonych z glebą wulkaniczną i troskliwym obchodzeniem się z kawowymi jagodami. Drobni plantatorzy potrafią zadbać o swoją kawę po mistrzowsku. Przekonajcie się o tym sami. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
121,7 zł /1000 g 12,2 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021

Przeglądaliście


PERU (10/12) - kakao
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

PERU (10/12) - kakao

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
106,1 zł /1000 g 10,6 zł /100 g
Dostarczymy do Piątku, 22. 1. 2021
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »