

Kenia AA Nakuru Mutungat - Micro Lot
Kenijska kawa jest jedną z najlepszych na świecie. Ma bogate ciało, wysoką kwasowość, intensywny smak i wyśmienity aromat. Tak, dokładnie taka jest Kenja AA Nakuru Mutunugat microlot z regionu wulkanów i jezior. Smakuje porzeczkami, morelami, wiśniami i winogronami, a także soczystym granatem. Uprawiana na plantacji zarządzanej przez Kibirigwi Farmers Cooperative Society, otrzymała nie tylko najwyższej klasy opiekę, ale także swój własny rodowód.
Skład
Arabica 100%Pianka i aromat kawy
Kenia AA Nakuru Mutunugat to arabika znana ze swojego intensywnego profilu smakowego. Przy naprawdę uważnej degustacji można dostrzec linie świeżych, kwasowych owoców uzupełnionych przyjemną słodyczą. Aromat jest wręcz wyśmienity, zrównoważony i bogaty w ciało.
Pochodzenie kawy
W jaki sposób kenijska AA Nakuru Mutunugat arabica znalazła się w rodowodzie? Zasłużyła na to! Pochodzi on z jednej konkretnej plantacji w regionie Nakuru w Kenii. Być może zainteresuje Was fakt, że oprócz pól kawowych znajdują się tu również niezwykle ciekawe jeziora (najpopularniejsze z nich nazywa się Nakuru, jego tafla i brzegi są nieustannie oblegane przez ogromne stada różowych flamingów), miejsca prehistoryczne i wygasłe wulkany. Wulkany odgrywają kluczową rolę w jakości kawy - czerwona wulkaniczna gleba nadaje owocom specyficzne minerały, co wpływa na smak ziaren. Oczywiście nie bez znaczenia jest również duża wysokość, na której uprawiane są krzewy oraz wyważone proporcje dni słonecznych i deszczowych.
Kenia słynie z uprawy drzew kawowych. Mimo, że jej produkcja nie należy do największych na świecie, jest w stanie eksportować najlepsze odmiany, poszukiwane przez koneserów kawy w USA, Europie i Azji. Kenijczycy sadzą drzewa kawowe na wysokości od 1 400 do 2 000 metrów, co klasyfikuje wiele z nich do kategorii SHG (Strictly High Grown) i SHB (Strictly Hard Bean). Powierzchnia plantacji kawy w Kenii szacowana jest na 160 000 hektarów. Inne szacunki mówią, że około 150.000 osób zajmuje się uprawą kawy w kraju, a sześć milionów osób jest bezpośrednio i pośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym. Raczej trudno jest znaleźć odpowiednie dane liczbowe opisujące wielkość rocznej produkcji kawy w Kenii. Niektóre źródła podają liczbę miliona worków, inne mówią o 40 000 ton. W każdym razie obejmuje on mniej niż jeden procent światowego rynku.
Ciekawostką jest również fakt, że choć Kenia sąsiaduje bezpośrednio z Etiopią, kolebką kawy, to jej mieszkańcy zaczęli uprawiać kawowce dopiero pod koniec XIX wieku. Początki produkcji komercyjnej przypisuje się gospodarstwom brytyjskim, co zmieniło się po słynnym powstaniu Mau Mau w 1954 r., kiedy to niezależni Kenijczycy przejęli plantacje i zakłady produkcyjne. Większość rolników (około 55%) to drobni rolnicy zorganizowani w kilkaset spółdzielni. Jedną z nich jest Kibirigwi Farmers Cooperative Society, obejmująca osiem zakładów przetwórczych.
Kawa z Kibirigwi Farmers Cooperative Society (zrzeszającej 1 141 rolników) do produkcji zielonych ziaren jest myta przy użyciu wody z rzeki Kibirigwi. Pracownicy wsypują ręcznie zebrane, czerwone owoce kawy do wody i sortują je według tego, czy pływają, czy opadają na dno. Po zebraniu jagód, zielona kawa jest poddawana fermentacji w specjalnych pojemnikach przez noc. Następnie pracownicy muszą je umyć i posortować. Do suszenia używają betonowych stołów - zielone ziarna leżą na nich przez 8-14 dni. Ponadto, każdego roku spółdzielnia hoduje ponad 200.000 sadzonek drzewek kawowych, które uzupełniają plantacje.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Należy zmielić kawę bezpośrednio przed użytkiem zgodnie z wybranym gatunkiem kawy.
Na jedną kawę, należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 gramów) zmielonej kawy.
Zalać wodą o temperaturze około 95 ° C.

























Potrzebujesz porady?

Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KENIA AA SUPERSTAR kawa ziarnista

KENIA KAINAMAUI AA - Micro Lot
