KAWA Z CYKORII Z ORKISZEM I MACĄ
Prażona cykoria, wiekowy orkisz i mityczna maca. Ta „kawa” oferuje nie tylko doskonały smak, ale także wiele związanych z nią opowieści i do tego szeroką gamę cennych substancji. Oprócz kofeiny, której z pewnością w niej nie znajdziecie. Niemniej jednak doskonale będzie Was wspierać w codziennych aktywnościach. Nowoczesny napój z cykorii może zostać Waszym partnerem w pracy i podczas odpoczynku.
Skład
Korzeń cykorii, Orkisz, MacaNAPAR I SMAK
Kawa z cykorii z orkiszem i macą oferuje niepowtarzalny profil smakowy. Można go określić jako subtelny, z delikatną nutą słodyczy. Całość zwieńcza lekko pikantny posmak. Ogólnie napój jest gładki i delikatny, z orzechowymi niuansami orkiszu i lekko słodko-korzennym smakiem cykorii, które razem tworzą przyjemne i wyjątkowe doznania smakowe.
POCHODZENIE
Kawę z cykorii wytwarza się z korzenia tej rośliny. Najpierw korzenie należy wysuszyć w niskiej temperaturze, następnie są schładzane i mielone na grubość zbliżoną do kawy mielonej. Tak zmielony korzeń cykorii można wykorzystać bezpośrednio do przygotowania napoju, ale można go też mieszać z mielonymi ziarnami kawy (w różnych proporcjach w zależności od upodobań smakowych).
Jak właściwie wygląda cykoria (Cichorium intybus)? Jest to bylina wieloletnia z rodziny astrowatych, zwykle o jasnoniebieskich kwiatach. Jej liście można dodawać do sałatek, a z korzeni, jak już wiemy, można wyprodukować substytut kawy. Ponadto pozyskiwana jest z niej inulina, która wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako słodzik oraz źródło błonnika.
Orkisz (Triticum spelta) to rodzaj pszenicy uprawianej już od około 5000 roku p.n.e. Był ważnym artykułem spożywczym w niektórych częściach Europy od epoki brązu do średniowiecza. Jest spokrewniony z pszenicą, jęczmieniem i żytem, zawiera węglowodany, białka i błonnik, większe ilości witaminy E i B-kompleksu oraz substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takie jak niacyna, selen, cynk, wapń, magnez, żelazo i mangan. Orkisz od pszenicy tradycyjnej różni się przede wszystkim bardzo twardą otoczką, która chroni ziarno przed uszkodzeniami związanymi z warunkami atmosferycznymi, zanieczyszczeniami i pasożytami.
Teraz pozostaje już tylko uzupełnić informację o roślinie maca (Lepidium meyenii). Pochodzi z Ameryki Południowej i od tysięcy lat jest ceniona ze względu na swoje wyjątkowe wartości odżywcze, czasami nazywana jest „ayak chi-chira” lub „peru-vina ginseng”. Osiąga wysokość około 15 centymetrów, ma podłużne liście i białe kwiaty. Najważniejszą elementem macy jest korzeń, który przypomina buraka i można go piec, gotować, suszyć lub dodawać do dżemu, budyniu czy kaszki. Jest źródłem fitoestrogenów, a do potwierdzonych jej właściwości prozdrowotnych należy zaliczyć wsparcie płodności i prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Jako ciekawostkę można podać, że zdolnościami macy zainteresowała się taka organizacja, jak NASA, która wykorzystała ją w suplementach diety dla astronautów.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę z cykorii z orkiszem i macą zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.