KAWA Z CYKORII Z ORKISZEM I CHAGĄ
Ta niepowtarzalna mieszanka otwiera drzwi do nowych doznań. Poznajcie głębię i bogactwo ziemistych smaków, które delikatnie przeplatają się z akcentami orzechów i wanilii. Delektujcie się cykorią, która znana jest z prozdrowotnego oddziaływania na przewód pokarmowy, odkryjcie odżywcze bogactwo orkiszu. Co można powiedzieć o chaga? Ten wartościowy grzyb to skarb pełen przeciwutleniaczy i minerałów. Z każdym łykiem wspieracie harmonię ciała i umysłu.
Skład
Korzeń cykorii, Orkisz, ChagaNAPAR I SMAK
Kawa z cykorii z orkiszem i chagą ma atrakcyjny profil smakowy. Charakteryzuje się lekko gorzką bazą cykorii przypominającą klasyczną kawę, ale z delikatniejszym, bardziej subtelnym wrażeniem. Baza wzbogacona jest ziemistą i orzechową nutą orkiszu, która dodaje napojowi bogactwa i głębi. Dodatek chagi dostarcza ziemistych i lekko waniliowych niuansów.
POCHODZENIE
Kawa z cykorii to napój, który zaczęto produkować jako alternatywę dla klasycznej kawy już w XIX wieku, z prażonych korzeni cykorii, które były mielone i przygotowywane podobnie jak prawdziwa kawa. Przetworzony w ten sposób korzeń cykorii smakuje bowiem podobnie do tradycyjnej kawy, jednak w przeciwieństwie do niej nie zawiera kofeiny.
W okresach braku kawy ziarnistej przemysł kawowy intensywnie poszukiwał innych form tego produktu i na rynek trafiły różnego rodzaju kawy zbożowe oraz z cykorii z wieloma dodatkami takimi jak słód, figi czy nasiona winorośli.
Cykoria, z której powstaje kawa, to zioło wszechstronne, bardzo rozpowszechnione w naszych szerokościach geograficznych. Roślina o typowo jasnoniebieskich kwiatach znana jest z licznych dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Zawiera cynk, magnez, mangan, wapń, kwas żelazowo-foliowy, potas oraz witaminy A, B6, C, E i K. Cykoria jest także źródłem inuliny, która jest rodzajem błonnika korzystnie wpływającego na układ trawienny.
Równie ciekawyą i wszechstronną rośliną jest orkisz (Triticum spelta). Jest to rodzaj rozpadającej się pszenicy uprawianej w Europie już 8 tysięcy lat temu, popularnej także wśród Egipcjan, Celtów i plemion germańskich. Jednak później jego popularność spadła na rzecz ulepszonej pszenicy, która charakteryzowała się wyższymi plonami. Orkisz uważany jest za najstarszą odmianę pszenicy i obecnie najczęściej uprawiany jest w ramach rolnictwa ekologicznego.
Orkisz jest wysoko ceniony ze względu na walory prozdrowotne i odżywcze. W przeszłości miał także zastosowanie praktyczne – ze słomy orkiszowej wytwarzano strzechę na dachy, a łuski ziaren wykorzystywano jako wypełnienie poduszek. W produktach spożywczych orkisz jest ceniony ze względu na zawartość węglowodanów, białek, minerałów i witamin. Ponadto jest lepiej trawiony niż klasyczna pszenica.
Wypada wspomnieć jeszcze o chadze (Inonotus obliquus). Jest to wyjątkowy grzyb, który rośnie głównie na korze brzozowatych w zimnym klimacie. Wygląda poniekąd dziwnie, przypomina skorupę zwęglonego drzewa okrywającą pomarańczową tkankę. W odróżnieniu od wielu innych grzybów, chaga nie ma typowego kapelusza ani nóżki. Tworzone przez nią formacje mogą czasami osiągać długość do 75 cm i szerokość do 50 cm. Ponieważ są niezwykle twarde, do ich zebrania zwykle potrzebny jest ostry nóż lub siekiera.
Chociaż chaga jest niskokaloryczna, zawiera błonnik, witaminy z grupy D i B, minerały takie jak potas, wapń, magnez, rubid, cez, miedź, selen, żelazo i cynk. Składniki te przyczyniają się do popularności chagi, a spożywa się ją w postaci herbaty lub suplementu diety.
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawa z cykorii z orkiszem i chagą zalewamy gorącą wodą o temperaturze 90-100 °C w stosunku 2g na 100 ml wody.