

INDIE HONEY 15 up GOORGHULLY - Micro Lot
Gdy krzewy kawowca mogą wzrastać w otoczeniu plantacji pieprzu i owocowych sadów, to rodzą kawę o niespotykanym smaku i zapachu. W przypadku indyjskiego mikrolotu z regionu Manjharbad znajdziecie wyjątkową kombinację przypraw i cytrusów, przyjemny aromat i większą kwasowość. Na plantacji Goorghully Estate kawę wytwarza się tak zwanym sposobem miodowym.
Skład
Arabica 100%Pianka i smak kawy
Indie Honey 15up Goorghully jest kawą, której smak łączy w sobie atrakcyjną świeżość owoców cytrusowych i pikantność indyjskich przypraw. Należy do kaw o wyższej kwasowości, jej baza jest pełna i ma bogaty aromat.
Pochodzenie kawy
Każdy wie, gdzie leżą Indie. Jednak o regionie Manjharbad mogliście jeszcze nie słyszeć. Znajdziecie go w pobliżu miasta Sakleshpur, w dystrykcie Hassan, stanie Karnataka. Cały ten obszar położony jest na wzgórzach, ma łagodny klimat i słynie z plantacji kawy, kardamonu, pieprzu oraz akeki. Przepływają tędy dwie rzeki - Kempuhole i Kumaradhara.
Nazwa dystryktu Manjharbad pewnie pochodzi od twierdzy, która znajdowała się na obrzeżach miasta Sakleshpur. Dziś w tym miejscu stoi budowla w kształcie dziewięcioramiennej gwiazdy uznawana za pomnik. Pierwotnie jednak służyła jako więzienie. Wybudowano ją na trudnodostępnym wzniesieniu, z którego obecnie rozciąga się wspaniały widok na okolicę. Można stąd dostrzec plantację Goorghully Esteta, która znajduje się w odległości około 20 kilometrów od twierdzy. Została założona w 1940 roku na wysokości 1040 metrów nad poziomem można. Na powierzchni prawie 450 hektarów uprawia się krzewy kawowca odmiany Arabia i robusta, w stosunku 40:60. Należy także wspomnieć, że dystrykt Manjharbad został uznany przez organizację Coffee Board of India za obszar przeznaczony do uprawy krzewów kawowca.
Krzewy kawowca są tutaj celowo sadzone razem z krzewami pieprzu i drzewami owocowymi. Dzięki temu kawa z Goorghully Estate osiąga doskonały aromat i smak. Wpływ na to ma również sposób przetwarzania kawy. Tutejsi plantatorzy obrabiają kawę metodą mieszaną (na sucho i mokro), zwaną „honey” (miodową). Technologia ta pochodzi z Brazylii, a nazwa wywodzi się od hiszpańskiego „miel”, czyli miód. Dojrzałe jagody są wsypywane do maszyn pozbawiających je skiórki. Ziarenka otoczone miąższem są suszone. A następnie pozbawia się je pozostałości. Na każdej plantacji wprowadza się modyfikacje w tym postępowaniu, w związku z czym, nie istnieje jednolitej technologia w tego typu obróbce. Można mieć pewność, że kawa na wpół przemywana, czyli „honey” ma zarówno własności kawy przetwarzanej na mokro (przemywanej) jak i na sucho (czyli suszonej i następnie pozbawianej skórki).
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
- Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
- Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
- Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KENIA - AA SUPERSTAR kawa ziarnista

INDIE MONSOON MALABAR AA GRADE kawa ziarnista
