Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Guatemala Black Honey Coban - kawa ziarnista

Kod: 1755
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Akt urodzenia tej kawy został podpisany przez Augusto Roblesa, właściciela rodzinnej farmy położonej na wzgórzach San Cristobal Verapaz. Ma z czego być dumny - firma dobrze prosperuje, a jego kawa trafia do koneserów najwyższej jakości na całym świecie. Guatemala Black Honey Coban  jest szczególnie udany dzięki wspaniałemu profilowi smakowemu łączącemu suszone owoce, kakao i krem karmelowy. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
201,5 zł /1000 g 20,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Coban
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1450 - 1500m
Smak
Smak:
Karmel, Kakao, Suszone owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Guatemala Black Honey Coban, podobnie jak wiele innych gwatemalskich odmian Arabiki, charakteryzuje się doskonałym body, pełnym, bogatym smakiem i lekką owocową kwasowością. W odróżnieniu od pozostałych, w tym przypadku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, kakao i kremu karmelowego. Kawa ta jest doskonała do przyrządzania espresso, latte lub cappuccino. Jej niepowtarzalny smak pięknie rozwija się po zaparzeniu w naczyniu moka lub w filtrze.

Pochodzenie kawy 

W Gwatemali kawę produkuje się od lat 50. XIX wieku. W pewnym okresie był to nawet największy eksporter z Ameryki Środkowej. Obecnie eksportuje ponad 3 miliony 60-kilogramowych worków rocznie, co stanowi około 2,5 procent światowego rynku kawy. Jest to ważny dla kraju towar eksportowy, stanowiący 40 procent przychodów z eksportu produktów rolnych.

Nie jest przesadą stwierdzenie, że w Gwatemali kawę można znaleźć na każdym rogu. Drzewa kawowe uprawiane są w 20 z 22 regionów, na łącznej powierzchni 270 tys. hektarów. Zdecydowana większość krzewów rośnie w cieniu i prawie wszystkie z nich to odmiany arabiki. Rolnicy zazwyczaj przetwarzają czerwone owoce przez mycie, rzadziej przez półmycie. Rezultat tego procesu znany jest jako "kawa miodowa". Tak właśnie jest w przypadku  Guatemala Black Honey Coban z rodzinnego gospodarstwa Augusto Robles.

Półmycie jest połączeniem procesu mycia i suchej metody obróbki owoców kawowca. Jagody, w których zazwyczaj znajdują się dwa zielone ziarenka są wrzucane do wody przez pracowników, którzy usuwają z nich skórki za pomocą zgniatarek. Nie umieszcza się ich jednak z powrotem w czystej wodzie w celu fermentacji, lecz suszy ziarna z zachowaniem miąższu. Ponieważ miąższ jest słodki, a suszenie jest stopniowe, ziarno wchłania znaczną ilość cukru. Tak wysuszoną kawę należy oczywiście dokładnie pozbawić resztek suchego miąższu. W rezultacie otrzymano zbiór o bardziej wyrazistym słodkim, owocowym smaku z pełnymi nutami kakao i karmelu.

Skoro już wspomnieliśmy o rodzinie Augusta Roblesa, dodajmy, że prowadzi ona gospodarstwo od końca XX wieku, zatrudniając poza sezonem około 10 osób, a w czasie zbiorów do pięciu tuzinów pracowników tymczasowych. Od grudnia do marca wyjeżdżają oni na plantacje, ręcznie zbierają owoce kawy i przetwarzają je w procesie wspomnianego wcześniej półmycia.  Opracowali oni do perfekcji mniej popularną praktykę, która przyniosła im wielką sławę wśród miłośników kawy.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

17. 8.

Ocena: doskonały
Kawa zachwyca swoim złożonym smakiem i zaskakuje tropikalnym aromatem. Po prostu nie można się jej oprzeć. Kawa ma wyrazisty, kompletny smak, idealnie sprawdza się w cappuccino i Bulletproof Coffee. Po zaparzeniu uzyskujemy gęsty napar o łagodnym, orzechowo- kakaowym smaku z subtelną nutą trzciny cukrowej i karmelu. Kupiłam tylko 250 g dla wypróbowania a okazała się świetnym wyborem. Dla wybrednych kawoszy polecam kawy z Gwatemali warto wypróbować, ja na pewno jeszcze kupię.
2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


IRISH CREAM kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

IRISH CREAM kawa ziarnista

Jeszcze nie dokonaliście wyboru? Przypomnijcie sobie więc, jak wspaniale smakuje irish cream. Karmel, śmietana, wanilia, migdały, whisky i oczywiście kawa… Decyzja zapadła! Stuprocentową Arabikę z aromatem słynnego likieru na pewno warto wypróbować. Jesteśmy pewni, że nie skończy się na jednym zamówieniu. Irish cream jest bowiem lu-ksu-so-wy.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
147,1 zł /1000 g 14,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

INDONEZJA SULAWESI TORAJA KALOSSI GRADE 1
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

INDONEZJA SULAWESI TORAJA KALOSSI GRADE 1

Celebes lub Sulawesi jest jednym z 14 tysięcy indonezyjskich wysp. Kształt może przypominać pająka - zwierzęta i rośliny występujące w tym regionie są rzeczywiście tym, co fascynuje turystów z całego świata. Oczywiście jest tu i kawa. Małe gospodarstwa na pagórkach produkują ziarno o wspaniałym smaku i odurzającym zapachu. Kawę z górzystego regionu Toraja pokochasz dla zrównoważonej kwasowości i przyjemnej czekoladowej nuty. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
173,1 zł /1000 g 17,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 5. 12. 2022

Honduras SHG EP Los Geranios - kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

Honduras SHG EP Los Geranios - kawa ziarnista

W międzynarodowym świecie kawy coraz więcej słyszy się o Hondurasie. Ten kraj Ameryki Środkowej, pokryty wzgórzami i głębokimi lasami, eksportuje kawę doskonałej jakości, o czym świadczą sukcesy w licznych konkursach. Honduras SHG EP Los Geranios to jedna z tych kaw, które każdy barista z pewnością chętnie spróbuje. Wielowarstwowa, żywa kawa o okrągłej konsystencji i delikatnej kwasowości - pokochacie ją i Wy. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »