Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Guatemala Black Honey Coban - kawa ziarnista

Kod: 1755
Ocena: doskonały, 1 recenzje

Akt urodzenia tej kawy został podpisany przez Augusto Roblesa, właściciela rodzinnej farmy położonej na wzgórzach San Cristobal Verapaz. Ma z czego być dumny - firma dobrze prosperuje, a jego kawa trafia do koneserów najwyższej jakości na całym świecie. Guatemala Black Honey Coban  jest szczególnie udany dzięki wspaniałemu profilowi smakowemu łączącemu suszone owoce, kakao i krem karmelowy. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
206,8 zł /1000 g 20,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 26. 4. 2024
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Guatemala
Różnorodność
Różnorodność:
Catuai
Region
Region:
Coban
Wysokości n.p.m.
Wysokości n.p.m.:
1450 - 1500m
Smak
Smak:
Karmel, Kakao, Suszone owoce
Przetwarzanie
Przetwarzanie:
Honey

Skład

Arabica 100%

Pianka i smak kawy 

Guatemala Black Honey Coban, podobnie jak wiele innych gwatemalskich odmian Arabiki, charakteryzuje się doskonałym body, pełnym, bogatym smakiem i lekką owocową kwasowością. W odróżnieniu od pozostałych, w tym przypadku wyczuwalne są nuty suszonych owoców, kakao i kremu karmelowego. Kawa ta jest doskonała do przyrządzania espresso, latte lub cappuccino. Jej niepowtarzalny smak pięknie rozwija się po zaparzeniu w naczyniu moka lub w filtrze.

Pochodzenie kawy 

W Gwatemali kawę produkuje się od lat 50. XIX wieku. W pewnym okresie był to nawet największy eksporter z Ameryki Środkowej. Obecnie eksportuje ponad 3 miliony 60-kilogramowych worków rocznie, co stanowi około 2,5 procent światowego rynku kawy. Jest to ważny dla kraju towar eksportowy, stanowiący 40 procent przychodów z eksportu produktów rolnych.

Nie jest przesadą stwierdzenie, że w Gwatemali kawę można znaleźć na każdym rogu. Drzewa kawowe uprawiane są w 20 z 22 regionów, na łącznej powierzchni 270 tys. hektarów. Zdecydowana większość krzewów rośnie w cieniu i prawie wszystkie z nich to odmiany arabiki. Rolnicy zazwyczaj przetwarzają czerwone owoce przez mycie, rzadziej przez półmycie. Rezultat tego procesu znany jest jako "kawa miodowa". Tak właśnie jest w przypadku  Guatemala Black Honey Coban z rodzinnego gospodarstwa Augusto Robles.

Półmycie jest połączeniem procesu mycia i suchej metody obróbki owoców kawowca. Jagody, w których zazwyczaj znajdują się dwa zielone ziarenka są wrzucane do wody przez pracowników, którzy usuwają z nich skórki za pomocą zgniatarek. Nie umieszcza się ich jednak z powrotem w czystej wodzie w celu fermentacji, lecz suszy ziarna z zachowaniem miąższu. Ponieważ miąższ jest słodki, a suszenie jest stopniowe, ziarno wchłania znaczną ilość cukru. Tak wysuszoną kawę należy oczywiście dokładnie pozbawić resztek suchego miąższu. W rezultacie otrzymano zbiór o bardziej wyrazistym słodkim, owocowym smaku z pełnymi nutami kakao i karmelu.

Skoro już wspomnieliśmy o rodzinie Augusta Roblesa, dodajmy, że prowadzi ona gospodarstwo od końca XX wieku, zatrudniając poza sezonem około 10 osób, a w czasie zbiorów do pięciu tuzinów pracowników tymczasowych. Od grudnia do marca wyjeżdżają oni na plantacje, ręcznie zbierają owoce kawy i przetwarzają je w procesie wspomnianego wcześniej półmycia.  Opracowali oni do perfekcji mniej popularną praktykę, która przyniosła im wielką sławę wśród miłośników kawy.

Efekty kawy

Arabica
Efekty arabiki

Wzór opakowania kawy

Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.

Sposób przygotowania

  1. Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
  2. Na 1 kawę należy użyć przynajmniej 1,5 - 2 łyżeczki (mniej więcej 7g) zmielonej kawy.
  3. Kawę należy zalać wodą o temperaturze 95°C.
Smak i nuty:
Intensywność
Kwasowość
Prażenie
Ziarno
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Pomóżcie innym przy wyborze:

17. 8.

Ocena: doskonały
Kawa zachwyca swoim złożonym smakiem i zaskakuje tropikalnym aromatem. Po prostu nie można się jej oprzeć. Kawa ma wyrazisty, kompletny smak, idealnie sprawdza się w cappuccino i Bulletproof Coffee. Po zaparzeniu uzyskujemy gęsty napar o łagodnym, orzechowo- kakaowym smaku z subtelną nutą trzciny cukrowej i karmelu. Kupiłam tylko 250 g dla wypróbowania a okazała się świetnym wyborem. Dla wybrednych kawoszy polecam kawy z Gwatemali warto wypróbować, ja na pewno jeszcze kupię.

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

2. 9x tak dla świeżej kawy. 2. 9x tak dla świeżej kawy.
12. 4. 2019 4 minuty czytania
ManuCafe: Kawowa energia na cały rok ManuCafe: Kawowa energia na cały rok
26. 3. 2018 3 minuty czytania
ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy ManuCafe: Ogrzewająca moc kawy
27. 12. 2017 2 minuty czytania

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 26. 4. 2024

CZEKOLADOWO - MIĘTOWA kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWO - MIĘTOWA kawa ziarnista

We Włoszech posypuje się kawę cynamonem, w Grecji leje się do niej ouzo. Jednak czy spróbowaliście kiedyś kawy o smaku czekoladowym lub miętowym? Najwyższy czas odkryć wyśmienitą kombinację słodkiego i ostrego, gęstego i orzeźwiającego. W przypadku aromatyzowanej, stuprocentowej Arabici na pewno nie można mówić – dobrego tylko troszeczkę. Możecie degustować tak często, jak chcecie!  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
150,9 zł /1000 g 15,1 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 26. 4. 2024

AJERKONIAK kawa rozpuszczalna
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

AJERKONIAK kawa rozpuszczalna

Domowy ajerkoniak to smakołyk! Dlaczego czekać, aż będziecie na niego zaproszeni?! Wystarczy włożyć do koszyka pół kilo kawy rozpuszczalnej o smaku rumu, wanilii i żółtek. Wystarczy zalać dwie łyżeczki gorącą wodą, a świąteczny zapach rozejdzie się po całej kuchni. Podstawę tej pyszności tworzy kawa z Ekwadoru, która wyznacza się harmonijnym i pełnym smakiem.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
142,8 zł /1000 g 14,3 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Piątku, 26. 4. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »