

EKVADOR UNOCADE BIO - ziarna kakaowca nieprażone sortowane
Za trzy możecie mieć królika, za sto dwie krowy. Ziarna kakaowca były twardą walutą Azteków. Te czasy minęły, ale wielkie korzyści z nasion kakaowca pozostają. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy, teobrominy i kofeiny. Zamień je za smażone smakołyki i przegryzaj je w samochodzie, przed telewizorem lub przy dobrej książce. Ekwadorskie ziarna kakaowca należą do jednych z najlepszych na świecie.
Skład
100% Ziarna kakaowcaSmak
Odmianę ziarna kakaowca Arriva Forastero stosuje się do wytwarzania jednorodzajowych wspaniałych czekolad. Nie jest zaskakujące, że ich smak jest naprawdę wyjątkowy – oferują bogato czekoladową konsystencję i ciało z delikatnymi nutami orzechów, kwiatów i drewna.
Pochodzenie
Choć w naszym kraju kakao znane jest głównie w postaci delikatnego proszku, na rynku światowym zyskują na popularności także całe ziarna kakaowca. Dlaczego? Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych przekąsek oraz naturalnym dodatkiem do naszej codziennej diety. Co więcej przynoszą ciekawe smakowe doświadczenie.
Ziarna kakaowca (fasola) nie są niczym więcej niż owocem kakaowca właściwego, z którego między innymi, również produkuje się czekolada. Zanim przejdziemy do samotnego ziarna warto wspomnieć roślinę, która je daje. Kakaowiec, aczkolwiek znany już 5 tysięcy lat temu, otrzymał swą nazwę botaniczną dopiero w 18 wieku. Wybitny szwedzki przyrodoznawca nadał mu nazwę Theobroma cacao, czyli "pokarm bogów".
Drzewo kakaowca to wiecznie zielone drzewo tropikalne pochodzące z Południowej Afryki. Drzewa rosną do wysokości 5-8 metrów, mają ciemnozielone 30 cm długie błyszczące liście. Kwitnie niemal przez cały rok. Owocami są wydłużone, żółte, brązowe lub czerwone jagody z 10 drobnymi podłużnymi bruzdami. Zawierają 4-14 nasion, zwykle o wielkości 2 cm.
Drzewa są zbierane 3-4 razy w roku. Należy zachować ostrożność, aby uniknąć uszkodzenia w miejscu, gdzie jest złączona łodyga owocu z drzewem. Właśnie tam w rzeczywistości pojawiają się dalsze kwiaty. Podobno jedna osoba może nazbierać około 650 ziaren dziennie. Po wyłuskaniu ziaren usuwa się części pulpy. Białą, słodką miazgę razem z ziarnami rozmieszczą rolnicy na kraty, gdzie kilka dni fermentują. Zachodzą wtedy ważne procesy chemiczne, które prowadzą do powstania charakterystycznego brązowego zabarwienia ziaren i nadania aromatu, natomiast zanika ich gorzki smak. Następnie ziarna są na rozległym obszarze nieustannie zgrabiane i suszone na słońcu lub w suszarniach. Do ostatecznego czyszczenia ziaren małe plantacje wykorzystują ludzką stopę - "taniec" między kakao na czerwonej glinie nadaje im połysk, kolor jest bardziej miękki i podobno chroni żniwo od pleśni. Czasami ziarna są czyszczone na skórach wołowych. Suche ziarna są pakowane w worki jutowe.
Hodowcy pracują z trzema głównymi odmianami kakao - Forastero, Criollo i Trinitario. Pierwszy z tych "dostarcza" 95 procent światowej produkcji kakao.
Ziarna kakaowca Ekwador Unocade BIO pochodzą z odmiany Forastero, specjalny ekwadorski podgatunek Arriba. Jest on przeznaczony do wytwarzania delikatnego i aromatycznego kakao. Według historii pochodzenia szwajcarski producent czekolady spotkał w górnym biegu rzeki ekwadorskiej Guavas miejscowych rolników mających świeżo zebrane ziarna. Kiedy zapytał ich skąd kakao pochodzi, odpowiedzieli, "de Rio Arriba", czyli "odpływ rzeki". Stało się to w 19 wieku i od tego czasu kakao z odmiany Forastero Arriba jest wykorzystywane do produkcji tych najsmaczniejszych czekolad.
I coś jeszcze - znak BIO nie jest wskazany bezpodstawnie. Całkowicie naturalną uprawę kakao gwarantuje gospodarstwo Unocace skupiające ponad 1730 drobnych rolników na obszarach Guayas Los Rios, El Oro i Bolivar. Pielęgnują oni ponad 10.000 hektarów ziemi i rocznie wytwarzają 1500 ton wysoko jakościowego kakao. Dzięki wspólnemu marketingowi mogą go sprzedawać za odpowiednią cenę i części zysków przeznaczać do rozwoju programów społecznych w ich własnych społecznościach.
Popyt na kakao rośnie. Nieprażone ziarna kakaowca są zaliczane do tzw. super żywności, ponieważ wykazują one zawartość największej ilości antyoksydantów ze wszystkich produktów spożywczych. Ich spożycie wpływa na lepsze samopoczucie psychiczne i wydolność organizmu.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania















Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 520 kcal |
Tłuszcze: | 52 % |
Białka: | 14 g |
Sacharydy: | 20 g |
Teobromina: | 1,3 g |
Kofeina: | 0,1 g |
30. 3.
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

ROZDROBNIONE ZIARNA KAKAOWCA BIO
