Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADOWE PASTYLKI BRAZYLIA ORIGIN 70%

Kod: 987

Na czekoladę Brazylijczycy mają nawet specjalną ustawę. Według niej za czekoladę jest uważany produkt zawierający co najmniej 35 procent kakao. Te czekoladowe pastylki do takiego standardu się zmieszczą podwójnie! Bądźmy więc pewni, że oprócz wspaniałego smaku otrzymujemy również maksymalną dawkę antyoksydantów, minerałów i witamin. Brazylijskie ziarna kakaowca mają po prostu niezwykłe umiejętności. 

Aktualnie niedostępny
DPD 11,0 zł
Paczkomat 10,0 zł
Duże opakowanie:
138,7 zł brutto
73,3 zł brutto
42,0 zł brutto
Małe opakowanie:
21,0 zł brutto
13,2 zł brutto
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Brazylia
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Brazylia 70%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Ciemno gorzki, lekko słodki i na koniec lekko dymny. Brazylijska ciemna czekolada zawierająca 70 procent kakao nie jest błędem.

Pochodzenie

Brazylijskie kakao wraca na scenę! Nie jest tajemnicą, że jedni z największych na świecie eksporterów ziarna kakaowca niedawno zmagali się z "escoba de bruja" czyli grzybową infekcją objawiająca się pomnożeniem pędów na kakaowcach. Tzw. miotła baby jagi spowodowała gwałtowny kryzys w produkcji. Większość kakaowców było wymienione za nowe, bardziej odporne rośliny. Na odnowieniu plantacji pracowały nawet "czekoladowe brygady" wysłane rządem do dotkniętych rolników. Dziś już jest Brazylia po raz kolejny wśród najlepszych eksporterów wysoko jakościowego kakao i czekolady. Całkowita produkcja w 2016 roku wzrosła do 210 tysięcy ton (w 2012 roku było 185.000 ton).

Największym i najbardziej zaludnionym krajem w Ameryce Południowej tak samo obszarem z największym lasem tropikalnym na świecie, można je uznać za lidera kakaowca właściwego (kakao Thebroma). Warunki Wybrzeża Amazonki i cień tworzony przez otaczające drzewa to kakaowcom bardzo odpowiada. Pierwsi ludzie, którzy używali nasion kakaowca byli prawdopodobnie Olmekowie 1000 lat pne. Podobno nadali mu nazwę "Kakawa", który zmienił się na "kakao". To jest wszystko co o najwczesniejszym początku kakao wiemy.

Istnieją dokładniejsze informacje o piciu napoju kakaowego lub owsiankę Maya (250-900 n. e.). I używanie ziaren kakaowca jako środek płatniczy - w niektórych obszarach Ameryki Łacińskiej aż do 19 wieku! Czekolada w postaci stałej, po raz pierwszy była wytwarzana w 1847 roku.

Ale wracając do kakaowców. Mogą one przypominać jabłoń.Dorastają do 15 metrów, ale częściej są one przechowywane znacznie niższe. Kwitną i rodzą prawie przez cały rok. W regionach produkujących odróżniają zbiory urody na główne i poboczne. W Brazylii główny okres zbiorów jest w okresie od kwietnia do lipca,poboczne zbiory następnie od lipca do grudnia.Owoce kakaowca wyglądają jak przerośnięta ogórka żółtego lub czerwonego koloru. Dojrzałe ważą 300-500 g. Wewnątrz zawierają 20-50 ziaren.Które muszą być usunięte i przygotowane do przetworzenia.

Ziarna kakaowca rolnicy oczyszczą od słodkiego i białego miąższu następnie poddawane są fermentowaniu przez kilka dni. Potem je należy wysuszyć i podprażyć. Tak przetworzone produkty zostaną przewożone do fabryki, gdzie utworzą masło kakaowe i kakao. Skomplikowaną technologią są takie surowce (z dodatkiem kilku innych) przetworzone na czekoladę.

Po co to wszystko? Po pierwsze, czekolada smakuje fantastycznie, a po drugie - jest dla naszego organizmu znaczącą korzyścią. Naukowcy w jej składzie chemicznym objawili przeciwutleniacze (w ilości jak chyba w żadnej innej żywności), witaminy i minerały. Z ich pomocą można lepiej radzić sobie ze stresem, pozbyć się złego nastroju i wzmocnić organizm.Trzeba spróbować!

CZEKOLADOWE PASTYLKI BRAZYLIA ORIGIN są odpowiednie dla wegetarian i wegan. W odniesieniu do alergenów należy uważać, ludzie z alergią na mleko, kakao i waniliny. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 ⁰C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

CZEKOLADOWE PASTYLKI można spożywać "tylko tak" wspaniale smakują rozpuszczone w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna:2 318 kJ / 554 kcal
Tłuszcze:40,1 g
z tego nasycone:24 g
Sacharydy:34 g
z tego cukry:30,2 g
Białka:7,6 g
Sól:0,02 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

KUBA SERRANO SUPERIOR kawa ziarnista

Bajka dla smakoszy! Ta kawa plantacyjna z południowego wybrzeża Kuby może pochwalić się prawie zerową kwasowością i pełnym smakiem o widocznym czekoladowym i karmelowym zabarwieniu. Pasmo górskie Sierra Maestra, w którym się urodziła, dało jej słodki zapach miodu i cukru trzcinowego. Kiedy jej spróbujecie, odkryjecie w niej nuty dymu i rumu kubańskiego.  Więcej na szczegółach produktu
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
124,8 zł brutto
66,5 zł brutto
38,2 zł brutto
Małe opakowanie:
19,2 zł brutto
12,2 zł brutto
Zemleć:

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

GORĄCA CZEKOLADA W PROSZKU 42% BIO

Wstrząsnąć. Nie mieszać. Lub odwrotnie. Zaletą gorącej czekolady w proszku jest to, że przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile chcecie. Możecie przygotować kaszkę kakaową i zalać ją gorącym mlekiem, lub po prostu nasypać kilka łyżeczek kakao do szklanki. Kto to ma ochotę na coś ekstra słodkiego, doda bitą śmietaną. A kto ma ochotę na coś "mocniejszego" doda rum. Jak Wy będziecie się delektować?  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
80,3 zł brutto
44,3 zł brutto
25,8 zł brutto
Małe opakowanie:
13,7 zł brutto
9,0 zł brutto

CZERWONA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% -czerwona czekolada
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZERWONA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% -czerwona czekolada

Czerwone róże, czerwone wino plus - czerwona czekolada. Nowość, która budzi wielkie zainteresowanie, na pewno się Wam spodoba. Czekoladowe pastylki o atrakcyjnym wyglądzie i wyrafinowanym smaku podbijają świat. Tak zwana rubinowa czekolada jest słodka i jednocześnie owocowa. Za jej kolorem znajdują się czerwone ziarna kakao. Ekwadorska specjalność stworzyła zupełnie nowy rodzaj czekolady. Skosztujcie.  Więcej na szczegółach produktu
Dostarczymy do Środy, 29. 1. 2020
Duże opakowanie:
122,3 zł brutto
65,3 zł brutto
37,5 zł brutto
Małe opakowanie:
18,8 zł brutto
12,0 zł brutto
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Obsługa klienta
Dla partnerów

Prezent przy każdym zakupie | Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »