Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRENADE ORIGIN 60%

Kod: 989

Ktoś nazywa ją wyspą przypraw, inny wyspą plaży. Grenada to piękny kraj na Karaibach, który turystów fascynuje przeźroczystymi wodospadami, białym piaskiem, zielonymi wzgórzami i kolorowymi miastami. Miłośników wysoko jakościowego kakao i pysznej czekolady ekscytuje bardzo delikatnym smakiem odmienionym nutą przypraw. Odwiedź ten tropikalny raj z nami. Rozpuść czekoladę w gorącym mleku lub ubij z niej delikatną pianę. Z pewnością cię nie zawiedzie. 

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
187,5 zł /1000 g 18,7 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 4. 7. 2022
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Smak

Czekolada zawiera 62 procent kakao, dlatego są tak naprawdę wspaniale gorzkie i o bardzo miłym smaku. Może odróżnisz subtelną nutę drewna i przypraw na końcu wraz z lekkimi nutami kwiatów. Ale jeśli nie, nie bądź zmartwiony. Czekolada z Grenady cię zachwyci nawet bez szczegółowego badania.

Źródło

Grenada jest wyspą o ciekawej historii i pięknej przyrodzie. "Odkrył" ją Krzysztof Kolumb w 1498 roku podczas swojego trzeciego rejsu. Nazwę nadali jej Hiszpanie według miasta Granada, ale nikt jej nie zasiedlił. W 1650 roku Francuzi wykupili prawa do wyspy, ale w 1763 roku wyspa została zajęta przez Wielką Brytanię na mocy pokoju paryskiego. Od 1967 roku miała swoją własną autonomię "jako państwo stowarzyszone z Wielką Brytanią", a od roku 1974 ogłosiła niepodległość. Dziś jest monarchią konstytucyjną z oficjalną głową państwa królową Elżbietą II., którą reprezentuje gubernator.

Kraj ten był słynny z produkcji i dystrybucji cukru, ale w 19 wieku zwycięża produkcja kakao. W 20 wieku zaczyna królować gałka muszkatołowa. Ziarna kakaowca jednak do dziś należą do bogactw tropikalnej wyspy. Zdecydowana większość drzew kakaowców to odmiana Trinitario, reszta to Forastero. Super żyzna wulkaniczna gleba i gorące słońce są gwarancją ich bardzo dobrego wzrostu i wysokiej płodności. Kakao z Grenady ma dodatkową głębię i ekstra smak. Stosuje się go bardziej do produkcji gorzkiej czekolady, która jego atrakcyjnym odcieniom daje się odpowiednio uwidocznić.

Podobnie jak w większości krajów produkujących kakao i tu jest uprawa i zbiór kakaowca właściwego (Theobroma cacao) jest sprawą drobnych rolników współpracujących w zespole. Spółdzielnie są dla nich najlepszą gwarancją odpowiedniej ceny wykupu a części dochodów są inwestowane do programów społecznych, do szkolnictwa i opieki zdrowotnej.

Jeśli kiedykolwiek przeczytaliście, w jaki sposób jest przetwarzane ziarno kakaowca, to wiedzcie, że Grenada jest krajem, w którym żony rolników na ziarnach "tańczą". Naprawdę. Kiedy duże strąki kakaowca są zbierane, rolnicy usuwają z nich nasiona i poddawają fermentacji przez 2-8 dni. Potem ziarna rozkładane są na wielkich tacach i suszone są na słońcu. I właśnie wtedy po ziarnach kakaowca przechodzą kobiety z Grenady. Oczyszczają je od ostatnich resztek miąższu i równocześnie pięknie wypolerują. Ziarna, które są gotowe do sprzedaży nazywają "Crips".

Ziarna kakaowca są sprzedawane na światowym rynku. Przedsiębiorstwo, które z nich wyprodukuje czekoladę musi je uprażyć, rozdrobnić, zmielić. Powstanie tak masa kakaowa, z której oddziela się masło kakaowe i kakao w proszku. Po ponownym przyłączeniu i dodając kilka innych składników przekształca się je w masę, która jest potrzebna do dalszego temperowania, ubijania, ugniatanie i emulgowania ... Na końcu tego męczącego procesu uzyskuje się tabliczkę czekolady lub czekoladę w postaci pastylek, które są przeznaczone do dalszej kreatywnej pracy.

Gorzka czekolada o wysokim udziale kakao ma również zaletę wysokiej zawartości zdrowych substancji. Mamy na myśli zwłaszcza przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Dzięki swojej unikalnej kombinacji kakao jest klasyfikowane jako super pożywienie. Nawet astronauci otrzymują czekoladę w podróż w kosmos. Nikt nie wątpi o pozytywnych właściwościach czekolady - pomaga utrzymać dobre samopoczucie i zachęca organizm do walki z chorobami zakaźnymi i cywilizacyjnymi.

Czekolady w pastylkach Grenade są odpowiednie dla wegetarian i wegan.

W odniesieniu do alergenów należy uważać, zwłaszcza ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekolada w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktujcie się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 290 kJ / 547 kcal
Tłuszcze: 37,5 g
z tego nasycone: 22,5 g
Sacharydy: 40 g
z tego cukry: 36,7 g
Białka: 6,5 g
Sól: 0,01 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
104,7 zł /1000 g 10,5 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Poniedziałku, 4. 7. 2022

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada

Czerwone róże, czerwone wino plus - czerwona czekolada. Nowość, która budzi wielkie zainteresowanie, na pewno się Wam spodoba. Czekoladowe pastylki o atrakcyjnym wyglądzie i wyrafinowanym smaku podbijają świat. Tak zwana rubinowa czekolada jest słodka i jednocześnie owocowa. Za jej kolorem znajdują się czerwone ziarna kakao. Ekwadorska specjalność stworzyła zupełnie nowy rodzaj czekolady. Skosztujcie.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
180,0 zł /1000 g 18,0 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 4. 7. 2022

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 61%
Czy jesteś firmą? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH PERU ORIGIN GORZKA 61%

Czekolada w pastylkach Peru origin gorzka 61 % wyróżnia się doskonale wyważonym smakiem czystego ziarna kakaowca. Odnajdziecie w nij zarówno typową czekoladową gorzkość, jak i lekką słodkość oraz delikatną korzenność. To, czego na pewno nie znajdziecie w tej czekoladzie, to wanilia lub soja. Żadnej z nich nie dodano do pastylek. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
138,7 zł /1000 g 13,9 zł /100 g
Dostarczymy do Poniedziałku, 4. 7. 2022
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »