

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRENADE ORIGIN 60%
Ktoś nazywa ją wyspą przypraw, inny wyspą plaży. Grenada to piękny kraj na Karaibach, który turystów fascynuje przeźroczystymi wodospadami, białym piaskiem, zielonymi wzgórzami i kolorowymi miastami. Miłośników wysoko jakościowego kakao i pysznej czekolady ekscytuje bardzo delikatnym smakiem odmienionym nutą przypraw. Odwiedź ten tropikalny raj z nami. Rozpuść czekoladę w gorącym mleku lub ubij z niej delikatną pianę. Z pewnością cię nie zawiedzie.
Smak
Czekolada zawiera 62 procent kakao, dlatego są tak naprawdę wspaniale gorzkie i o bardzo miłym smaku. Może odróżnisz subtelną nutę drewna i przypraw na końcu wraz z lekkimi nutami kwiatów. Ale jeśli nie, nie bądź zmartwiony. Czekolada z Grenady cię zachwyci nawet bez szczegółowego badania.
Źródło
Grenada jest wyspą o ciekawej historii i pięknej przyrodzie. "Odkrył" ją Krzysztof Kolumb w 1498 roku podczas swojego trzeciego rejsu. Nazwę nadali jej Hiszpanie według miasta Granada, ale nikt jej nie zasiedlił. W 1650 roku Francuzi wykupili prawa do wyspy, ale w 1763 roku wyspa została zajęta przez Wielką Brytanię na mocy pokoju paryskiego. Od 1967 roku miała swoją własną autonomię "jako państwo stowarzyszone z Wielką Brytanią", a od roku 1974 ogłosiła niepodległość. Dziś jest monarchią konstytucyjną z oficjalną głową państwa królową Elżbietą II., którą reprezentuje gubernator.
Kraj ten był słynny z produkcji i dystrybucji cukru, ale w 19 wieku zwycięża produkcja kakao. W 20 wieku zaczyna królować gałka muszkatołowa. Ziarna kakaowca jednak do dziś należą do bogactw tropikalnej wyspy. Zdecydowana większość drzew kakaowców to odmiana Trinitario, reszta to Forastero. Super żyzna wulkaniczna gleba i gorące słońce są gwarancją ich bardzo dobrego wzrostu i wysokiej płodności. Kakao z Grenady ma dodatkową głębię i ekstra smak. Stosuje się go bardziej do produkcji gorzkiej czekolady, która jego atrakcyjnym odcieniom daje się odpowiednio uwidocznić.
Podobnie jak w większości krajów produkujących kakao i tu jest uprawa i zbiór kakaowca właściwego (Theobroma cacao) jest sprawą drobnych rolników współpracujących w zespole. Spółdzielnie są dla nich najlepszą gwarancją odpowiedniej ceny wykupu a części dochodów są inwestowane do programów społecznych, do szkolnictwa i opieki zdrowotnej.
Jeśli kiedykolwiek przeczytaliście, w jaki sposób jest przetwarzane ziarno kakaowca, to wiedzcie, że Grenada jest krajem, w którym żony rolników na ziarnach "tańczą". Naprawdę. Kiedy duże strąki kakaowca są zbierane, rolnicy usuwają z nich nasiona i poddawają fermentacji przez 2-8 dni. Potem ziarna rozkładane są na wielkich tacach i suszone są na słońcu. I właśnie wtedy po ziarnach kakaowca przechodzą kobiety z Grenady. Oczyszczają je od ostatnich resztek miąższu i równocześnie pięknie wypolerują. Ziarna, które są gotowe do sprzedaży nazywają "Crips".
Ziarna kakaowca są sprzedawane na światowym rynku. Przedsiębiorstwo, które z nich wyprodukuje czekoladę musi je uprażyć, rozdrobnić, zmielić. Powstanie tak masa kakaowa, z której oddziela się masło kakaowe i kakao w proszku. Po ponownym przyłączeniu i dodając kilka innych składników przekształca się je w masę, która jest potrzebna do dalszego temperowania, ubijania, ugniatanie i emulgowania ... Na końcu tego męczącego procesu uzyskuje się tabliczkę czekolady lub czekoladę w postaci pastylek, które są przeznaczone do dalszej kreatywnej pracy.
Gorzka czekolada o wysokim udziale kakao ma również zaletę wysokiej zawartości zdrowych substancji. Mamy na myśli zwłaszcza przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Dzięki swojej unikalnej kombinacji kakao jest klasyfikowane jako super pożywienie. Nawet astronauci otrzymują czekoladę w podróż w kosmos. Nikt nie wątpi o pozytywnych właściwościach czekolady - pomaga utrzymać dobre samopoczucie i zachęca organizm do walki z chorobami zakaźnymi i cywilizacyjnymi.
Czekolady w pastylkach Grenade są odpowiednie dla wegetarian i wegan.
W odniesieniu do alergenów należy uważać, zwłaszcza ludzie z alergią na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekolada w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2 290 kJ / 547 kcal |
Tłuszcze: | 37,5 g |
z tego nasycone: | 22,5 g |
Sacharydy: | 40 g |
z tego cukry: | 36,7 g |
Białka: | 6,5 g |
Sól: | 0,01 g |
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

RÓŻOWA CZEKOLADA W PASTYLKACH 47,3% - różowa czekolada
