

CZEKOLADA W PASTYLKACH EKWADOR ORIGIN 64%
Czekolada Ekwadoru zyskała reputację jednej z najlepszych na świecie. Ta gorzka czekolada z 64% kakao ma bardzo intensywny zapach z nutą owoców i przypraw.
Skład
Masa kakaowa Ekwador 64%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny ekstrakt z waniliiSmak
Pastylki czekoladowe z Ekwadoru są gorzkie, ale z nutą bananowej słodyczy.
Pochodzenie
Ekwador jest ściśle związany z uprawą kakao. Chociaż państwo równikowe wytwarza tylko 4 procent kakao, to swym wysoce jakościowym kakao przyczynia się do światowej produkcji wynoszącej 70 procent. Kakao z Ekwadoru jest niezwykle delikatne.
Uprawa ziarna kakaowego (kakao Theobroma) jest nie tylko ważna dla mieszkańców Ekwadoru jako źródło doskonałego kakao, ale także jako zjawisko kulturowe i społeczne. Spółdzielnie łączące małe gospodarstwa dbają o odpowiednie ceny zakupu (oczywiście również o jakość oferowanego towaru), a część zysków przeznaczana jest na pomoc ubogim rodzinom.
Kraj ten eksportował "czarne złoto", jak mówią ludzie na kakao, już 250 lat temu. Kakao ekwadorskie to ziarna kakaowe zebrane z gatunków kakao Arriba. Nasiona mają aromatyczne, kwiatowo-owocowe aromaty. Ekwador, który został zdobyty przez Hiszpanów w 1534 roku wciąż boryka się z ogromnym zadłużeniem. Użytki rolne posiada z 40 procent kilku bogatych ziemian, całe 2/3 rodzinnych gospodarstw rolnych uprawia bardzo małą powierzchnię. Duża ilość rolników przeprowadza się do dużych miast, gdzie gwarantuje się łatwiejsze zarobki.
Czekolada Ekwadoru jest jedną z najlepszych na świecie. Osiąga sukces w międzynarodowych konkursach i zdobywa medale. Każdy kto odwiedzi Ekwador na lotnisku czy w sklepach otrzyma fantastyczną ofertę czekolady. Ziarna kakaowe są najczęściej uprawiane na obszarach Mania, Los Rios i El Oro.
Ziarna kakaowe, które zostaną usunięte ze strąków i oczyszczone od miazgi pozostają przez kilka dni do fermentowania i suszenia. Następnym krokiem jest prażenie, rozgniatanie i mielenie. Z otrzymanej masy kakaowej oddziela się masło kakaowe i kakao. Z obu składników jest następnie wytwarzana czekolada. Wśród procedur technologicznych można znaleźć emulgowanie, ugniatanie, ubicie, temperowanie, chłodzenie ...
Zaskakujący jest fakt, że czekolada w postaci stałej jest znana dopiero od roku 1847. Do tego czasu kakao było dodawane do napojów, najczęściej do wody. Jak kakao świetnie smakuje z mlekiem odkryto dopiero w 18. wieku.
Powodów, aby spożywać czekoladę jest wiele. Dzięki swojej wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów pomaga utrzymać dobry nastrój i przynosi wiele pozytywnej energii. Nie na darmo jest kakao na liście tzw. super pożywienia, a w czekoladę są wyposażeni astronauci w ich drodze do kosmosu.
Czekolada w pastylkach Ekwador jest odpowiednia dla wegetarian i wegan. Zawiera ona 42% suchej masy kakaowej.
W odniesieniu do alergenów – czekolady tej nie powinni spożywać uczuleni na mleko, kakao i wanilię. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.
Przechowywać w 12-20 ⁰C.
Uwaga
W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady. |
Wzór opakowania czekolady i kakao
Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.
Sposób przygotowania
Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.










Potrzebujesz porady?

Wartość energetyczna: | 2317 kj / 558 kcal |
Tłuszcze: | 41,9 g |
z tego nasycone: | 25,7 g |
Sacharydy: | 37,7 g |
z tego cukry: | 34,3 g |
Białka: | 7,4 g |
Sól: | 0,08 g |
Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADA W PASTYLKACH GRAND CRU BAGUA NATIVO PERU 81%

PROSZEK KAKAOWY – EKWADOR (22/24)
