Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH DOMINIGUE ORIGIN 70%

Kod: 995

Czekoladowy mus? Czekoladowe brownie? Czekoladowe trufle? Wszystko może być! Kiedy przygotujesz deser z 72 procentowej czekolady to zniknie on ze stołu w oka mgnieniu. Pastylki z Haiti, które na początku nazywano Santo Domingo, podniosą wasze umiejętności kulinarne o trzy piętra w górę. Gdy będziecie rozkoszować się gorzko urzekającymi pysznościami, wspomnijcie rolników z Karaibów. Pomyślcie o ich ciężkiej pracy i umiejętnościach.  

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
224,0 zł /1000 g 22,4 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Haity
Smak
Smak:
Gorzka czekolada

Skład

Masa kakaowa Santo Domingo 70%, Cukier, Masło kakaowe, Lecytyna sojowa, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Gorzkie czekoladowe pastylki z Karaibów są gładkie i harmonijne. Ich smak oczaruje cię egzotyką. Przygotuj z nich napój lub deser, zawsze będzie wspaniały.

Źródło

Haiti, także jak wiele krajów sąsiednich, odkrył dla Europejczyków Krzysztof Kolumb a to w swojej pierwszej podróży. Leży w zachodniej części wyspy Hispaniola. Jeszcze na początku 20 wieku 60 procent jego powierzchni było pokryte lasami. Obecnie zdecydowanie większość są niestety ścięte. Powodem jest znaczne ubóstwo miejscowych ludzi, którzy korzystają z drzew jako paliwo.

W 2010 roku nawiedziło Haiti niszczycielskie trzęsienie ziemi. Gospodarka dochodzi do siebie do dnia dzisiejszego. Jeszcze zanim się to nieszczęście wydarzyło było najbiedniejszym państwem w kraju na zachodniej półkuli - 80 procent ludności żyło poniżej poziomu ubóstwa.

Jedną z możliwości zarobku dla małych rolników jest uprawa kakaowca właściwego (Theobroma cacao). Światowy popyt na wysoko jakościowe kakao się zwiększa, dlatego Haitańczycy mają okazję do objęcia dobrej pozycji na rynku. Jego wielką konkurencyjną zaletą jest produkcja delikatnego, aromatycznego kakao z ekologicznie uprawianych drzew. Oryginalna odmiana Criollo jest poszukiwana przez firmy cukiernicze i producentów luksusowych czekolad z całej Europy.

W 2013 r dla FOMIN napisały Nara Meli i Yolanda Strachan - chociaż kakao jest drugim największym eksportowym produktem na Haiti, jego ilość pozostaje bardzo niska. Kraj wywozi tylko 4000 ton rocznie. Powodem są rzeczywiście niewielkie rodzinne plantacje (zwykle o powierzchni około 0,5 ha) i stare drzewa (ponad 30 lat) skłonne do niskiej wydajności.

Kakaowce są zbierane dwa razy w roku. Z dużych radełkowanych strąków należy usunąć ziarna kakaowca (fasole). Następnie podlegają fermentacji przez 2-8 dni, kolejno suszy się je na słońcu. Do produkcji czekolady ziarna są palone, kruszone i mielone. Tak powstaje masa kakaowa, z której oddzielone jest masło kakaowe i kakao w proszku. Tak produkowana jest czekolada.

Często lekarze zakazują spożywania czekolady. Ale rzeczywiście istnieją dowody na to, że czekolady zawierające dużą ilość dobrego jakościowego kakao mogą mieć bardzo dobry wpływ na organizm konsumenta. Czekolada poprawia nastrój, wprowadza harmonię fizyczną i psychiczną, pomaga zwalczać infekcje i zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów sercowo-naczyniowych.

Czekolada w pastylkach Dominigue Origin jest odpowiednia dla wegetarian i wegan.

W odniesieniu do alergenów należy uważać, szczególnie ludzie z alergią na mleko, kakao i waniliny. Produkt może zawieraćśladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 C.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 380 kJ / 569 kcal
Tłuszcze: 43,1 g
z tego nasycone: 25,9 g
Sacharydy: 30,7 g
z tego cukry: 27 g
Białka: 7,6 g
Sól: 0,02 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


CZEKOLADA W PASTYLKACH TANZANIA ORIGIN 75%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH TANZANIA ORIGIN 75%

Ulegli jej Casanova i Madame du Barry. Aztekowie ją lubili. Fascynację do czekolady doprowadziliśmy do perfekcji. Występuje nie tylko w napojach, ale także w żywności, kremach, perfumach i kto wie, gdzie jeszcze. Trudno jej nie kochać – jej zapach jest fascynujący, a gorzka łagodność w ustach… Z czekolady w pastylkach przywiezionych z gorącej Tanzanii przygotować sobie możesz co tylko zechcesz.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
232,3 zł /1000 g 23,2 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

CZEKOLADA W PASTYLKACH ŚWIĘTY TOMASZ ORIGIN 72%
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADA W PASTYLKACH ŚWIĘTY TOMASZ ORIGIN 72%

Wyspa Saint Thomas słynie z cudownych plaż, głębokich dżungli i pięknych raf koralowych. Sprowadźmy trochę tajemnicy o tej dziewiczej naturze do siebie. Kiedy rozpuścimy lokalną czekoladę w gorącym mleku, wyobrazimy sobie ogniste afrykańskie słońce, dziką przyrodę i Wyspy Świętego Tomasza, raj wszystkich czekoladek na świecie. Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
188,1 zł /1000 g 18,8 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

CZEKOLADOWE PASTYLKI BIAŁA CZEKOLADA Z KAWALKAMI WANILII BIO
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

CZEKOLADOWE PASTYLKI BIAŁA CZEKOLADA Z KAWALKAMI WANILII BIO

Pastylki z białej czekolady z kawałkami wanilii z Madagaskaru to prawdziwy rarytas. Powstają z organicznego masła kakaowego, cukru trzcinowego, mleka w proszku i wanilii. Mniam! Rozpuszczone w mleku lub dodane do deserów, urzekną was swoją delikatnością.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
164,7 zł /1000 g 16,5 zł /100 g
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

Przeglądaliście


Z MIŁOŚCI DO CIEBIE - puszka upominkowa z herbatą 250g
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

Z MIŁOŚCI DO CIEBIE - puszka upominkowa z herbatą 250g

68,9 zł brutto
Dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

JAPAN SENCHA YABUKITA - zielona herbata

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
1 727,7 zł /1000 g 172,8 zł /100 g
Świeżą herbatę dostarczymy do Środy, 5. 4. 2023
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »