Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

CZEKOLADA W PASTYLKACH ARRIBA EKWADOR MLECZNA 39%

Kod: 990
Ocena: doskonały, 2 recenzje

Skąd macie te ziarna? De Rio Arriba! – taka rozmowa pomiędzy szwajcarskim producentem czekolady przechodzący się na górnym biegu rzeki Guayas między ekwadorskimi plantatorami kakao z pewnością się odbyła. Przynajmniej według legendy.Lokalne drzewa rodzące nasiona o nadzwyczajnych właściwości dostał przydomek Arriba. Od tego czasu, czekolada z Ekwadoru odmiany kakaowca Forastero  Arriba jest uważana za najlepszą na świecie.

Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Wysyłając psa detektywa wyrażasz zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych.
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Ekwador
Różnorodność
Różnorodność:
Arriba Forastero
Smak
Smak:
Mleczna czekolada

Skład

Masa kakaowa Ekwador 39%, Masło kakaowe, Cukier, Mleko w proszku tłuste, Lecytyna sojowa, Odtłuszczone mleko w proszku, Naturalny proszek waniliowy

Smak

Doskonałe smakowe doświadczenie czeka na każdego, który wybierze sobie mleczną czekoladę Arriba Ekwador.Łagodna mleczność fantastycznie uzupełniona uczciwym kakao.Świetnie smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub jako część desera.

Źródło

Aby odkryć sekrety z tekstu wprowadzającego, musimy odkryć że"de Rio Arriba",która kiedyś w 19 wieku była wypowiedziana ekwadorskimi rolnikami producentowi czekolad z Europy oznacza " przeciwko prądu rzeki". Dokładnie tam gdzieś, w górnym biegu Guayas rosły i nadal rosną drzewa kakaowca, których owoce są z najwyższej jakości.

Kakaowce właściwe (Theobroma cacao) są znane, ale znacznie dłużej niż się stała przygoda,o której pisaliśmy powyżej.Ziarna albo fasole również były wykorzystywane do przygotowania napojów i kaszy przed 5 tysięcy lat temu. Nawet znacznie wcześniej niż na wybrzeżu Ameryki wylądował Krzysztof Kolumb, kakao było jednym z głównych surowców Ameryki Południowej i Środkowej. Wykorzystywane było zarówno do spożycia oraz jako środek płatniczy. Do Europy zostało ono wniesione w 16 wieku przez Hiszpanów. Kakao stało się niewiarygodnie żądanym smakołykiem. Co ciekawe jednak, jest to, że pierwszą czekoladę zobaczyli aż w Anglii w roku 1847.

Aby wyprodukować 1 kg najwyższej jakości czekolady potrzebne jest od 300 do 600 ziaren kakaowców. W każdym strąku,które dojrzewają na kakaowcach praktycznie przez cały rok jest możliwe znaleźć 20-40 fasoli. Dlatego łatwo sobie wyobrazić, jaką ogromną ilość owoców trzeba nazbierać, żeby zaspokojić popyt.Tylko w Republice Czeskiej zje się 6 kilogramów czekolady na osobę. A to podobno Szwajcaria dwukrotnie więcej. Uprawa i przetwarzanie ziaren kakaowca zatrudnia miliony rolników. W Ekwadorze zabezpieczają tę pracę spółdzielnie,które od drobnych rolników wykupują ziarna kakaowca i za uczciwą cenę i pod jedną marką sprzedawają na giełdzie papierów .Dzięki temu pozwala to ubogim ekwadorskim rodzinom zapewnić dostępność do usług społecznych, zdrowia i edukacji.

Zanim tak się stanie, muszą być kakaowce pozbierane. Jest to bardzo wymagająca fizycznie praca. Owoce kakaowca – wielkie żółte aż czerwone strąki, Pracownicy plantacji zbierają strąki, dokładając wszelkich starań, aby nie zniszczyć gałęzi. Po otwarciu strąki maczetą się z białego słodkiego miąższu wyciągną ziarna kakaowca.Dochodzą do fermentacji przez 2-8 dni, a następnie suszą na słońcu. Nie jest niczym niezwykłe,że do ostatecznego czyszczynie pracownicy stosowane są własne nogi – przechadzanie się po suchych ziarnach rozmieszczone na glebie czerwonego koloru usuwają wyschniętego resztki pulpy i podobno dodają im połysku i ochrony przed pleśnią.

W fabrikách ziarna alkalizują się, prażą, kruszą i mielą ... dopóki nie powstanie kakaowa masa. Z której jest oddzielone masło kakaowe i kakao w proszku. Ponowne ich mieszanie i dodanie na przykład mleka w proszku i inne składniki wytwarza się czekolada.

Czekolada jest nie tylko niezrównana delikatność, zawiera również wiele cennych substancji. W pierwszej kolei należy wspomnieć przeciwutleniacze (zostało wykazane, że jest na nie ze wszystkich pokarmów najbogatszy), minerały i witaminy. Powszechnie wiadomo, że jedzenie czekolady pomaga poprawić nastrój, promowanie zdolności do radzenia sobie ze stresem i wzmocnienia organizmu.

Czekolady w pastylkach Arriba Ekwador są odpowiednie dla wegetarian i wegan.

W odniesieniu do alergenów należy uważać, ludzie z alergią na mleko, kakao i waniliny. Produkt może zawierać śladowe ilości łupin orzechów.

Przechowywać w 12-20 ⁰C.

Uwaga

W przypadku zamówienia czekoladek w naprawdę gorące letnie dni mogą one ulec deformacji lub częściowemu stopieniu podczas transportu. Zmiana ta nie ma wpływu na jakość czekolady.

Wzór opakowania czekolady i kakao

Nasze czekolady i kakao są umieszczane w najwyższej jakości aluminiowym opakowaniu, które nie jest zbyt bogato zdobione graficznie, ponieważ nasza firma dba przede wszystkim o smak i zachowanie najwyższej jakości pakowanych produktów. Najwyższej jakości opakowanie zachowuje charakter kakao i czekolady. Kakao i czekolada są zawsze hermetycznie zamknięte w opakowaniu, aby nie miały kontaktu z wilgocią, światłem i obcymi zapachami.

Sposób przygotowania

Czekoladę w pastylkach można spożywać "tylko tak" wspaniale smakuje rozpuszczona w gorącym mleku lub w różnych deserach.

Smak i nuty:
Intensywność
Przetwarzanie

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl
Wartość odżywcza / 100 g czekoladek
Wartość energetyczna: 2 399 kJ / 573 kcal
Tłuszcze: 39,1 g
z tego nasycone: 23,5 g
Sacharydy: 44,4 g
z tego cukry: 43,3 g
Białka: 9,1 g
Sól: 0,24 g
Pomóżcie innym przy wyborze:

8. 6.

Ocena: doskonały
Bardzo dobra czekolada. Jeszcze takiej nie jadłam. Lepsza niż Milka. Super pomysł, by podzielić ją na małe pastylki.

31. 8.

Ocena: doskonały
Gładka i słodka, po prostu pyszna. Ciężko się oderwać od tych słodkich punktów :) wędruje do moich ulubionych słodkości

Najlepsze akcesoria dla tego produktu

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:


BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SANTOS NY2 SSFC 17/18 kawa ziarnista

Gorąca Brazylia daje światu nie tylko wspaniałych piłkarzy, surowce mineralne i okazję do podziwiania zabytków kultury. Jest także krajem, który zasłynął eksportem szczególnej kawy o świetnej jakości. Stuprocentowa Arabica Santos NY2 jest klasyką, która nigdy się nie znudzi. Któż, by się oparł czekoladzie i orzechom?  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
110,2 zł /1000 g 11,0 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA SOUTH OF MINAS kawa ziarnista

Zaproszenia na kawę się nie odmawia. Zachęcamy do kupna jednej z najlepszych na rynku kaw i do przygotowania pachnącego popołudnia dla tych, których lubicie. Przy filiżance gorącej pyszności z lekką nutą czekolady czas mija szybko. Brazylijska Arabika będzie dla was wspaniałym towarzyszem. I nigdy się nie znudzi.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
147,0 zł /1000 g 14,7 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA
Kupujesz jako firma? Nie przegap regulaminu handlowego.

BRAZYLIA YELLOW B. FAZENDA DA LAGOA

Bardzo dobra, bardzo pachnąca i słodka jak czekolada. Kawa z popularnej brazylijskiej plantacji Fazenda da Lagoa (Farm w pobliżu jeziora) jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Dojrzewa w łonie lasów deszczowych, w otoczeniu gór i jezior krystalicznych.  Palenie kawy musi być umiarkowanie intensywne, aby zachować jej „gładkie ciało“ i owocowy aromat.  Więcej na szczegółach produktu
Duże opakowanie:
Małe opakowanie:
Zemleć:
186,0 zł /1000 g 18,6 zł /100 g
Świeżo uprażymy i dostarczymy do Wtorku, 18. 6. 2024
Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »