

COOKIES - ziarnista kawa bezkofeinowa
Bezkofeinowa, ale z herbatnikami. Ta biszkoptowa arabica spodoba się każdemu, kto lubi połączenie kawy, mleka, czekolady i wanilii. Brazylijskie ziarna bezkofeinowe są pełne, zrównoważone i gładkie, z lekkim posmakiem orzechów i czekolady. Spróbujcie!
Skład
Arabica 100%, Naturalny aromatPianka i smak kawy
Bezkofeinowa kawa ziarnista Cookies powstała na bazie Arabiki Brazylijskiej Minas Swiss Water Decaf, dzięki czemu rozpoznacie w niej czekoladę i orzechy, zachwyci Was jej równowaga i gładkość oraz będziecie zadowoleni z długiego posmaku. Dzięki naturalnemu aromatowi zyskała coś ekstra - smak chrupiących ciasteczek czekoladowych.
Pochodzenie kawy
Brazylijska kawa to jeden z tych klasyków, które nigdy się nie starzeją. Cookies to jedna z jej odmian, dodajmy - bardzo udana. Zanim przejdziemy do tego, jak właściwie produkuje się kawę bezkofeinową i aromatyzowaną, zatrzymajmy się w regionie Sul de Minas. Pagórkowaty region słynący z plantacji kawy znajduje się na południu Brazylii - zajmuje aż 70 procent powierzchni Sul de Minas.
Zdecydowana większość to drzewa kawowca (Coffea arabica). Charakteryzuje się niską wydajnością, ale ma doskonały smak. Brazylijczycy uprawiają bourbon od końca XIX wieku i najlepiej rozwija się on na wysokościach powyżej 1100 metrów. Z tego też powodu duża część produkcji bourbona jest oznaczana jako SHG (Strictly High Grown). Na smak (każdej odmiany kawy) wpływa skład gleby, zawartość składników odżywczych, położenie plantacji, opady deszczu oraz długość i intensywność nasłonecznienia. Pod tym względem region Sul de Minas ma doskonałe warunki do uprawy odmiany bourbon.
Wiśnie kawowe zbierane są w Sul de Minas od czerwca do września. Robotnicy przetwarzają je poprzez mycie, czyli użycie wody. Owoce wlewa się do zbiorników, w których mechanicznie usuwa się wierzchnią skórkę, myje i pozostawia do fermentacji. Podczas naturalnego procesu fermentacji ziarna kawy są uwalniane z błon śluzowych. Następnie zielone ziarna należy dobrze wysuszyć.
Jeśli mają być pozbawione kofeiny, muszą zostać poddane dalszej obróbce. W tym przypadku zastosowano certyfikowany proces Swiss Water. W tym procesie kawa jest parzona w gorącej wodzie krążącej przez 10 godzin, co pozwala na stopniowe wypłukiwanie kofeiny. Jest on wychwytywany przez filtry z węglem aktywnym. W rezultacie otrzymujemy kawę zawierającą mniej niż 0,1 procent kofeiny. Zaletą tej stosunkowo wymagającej i kosztownej technologii jest to, że nie wykorzystuje ona środków chemicznych i jest bardzo łagodna dla wyjątkowego aromatu kawy.
Tak przygotowana kawa jest ponownie suszona, a następnie przez pewien czas "odpoczywa" w workach. Gdy eksperci wiedzą już, że można ją prażyć, rozpoczyna się kolejna alchemia. Jeśli kawa ma być doskonale wypalona, a także aromatyzowana, konieczne jest zastosowanie oleju nośnikowego z substancjami aromatycznymi. Nasz roaster preferuje naturalny aromat. Rozpyla go na kawę przed paleniem. Dzięki temu aromaty i smaki są dobrze wchłaniane przez ziarna i pozostają w nich przez długi czas po prażeniu.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
1. Zmielić kawę tak, aby uzyskać stopień rozdrobnienia odpowiedni do wybranego sposobu przygotowania kawy.
2. Na 1 kawę należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (ok. 7 g) kawy mielonej.
3. Zalać kawę wodą o temperaturze ok. 95°C.

























Potrzebujesz porady?

Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

BRAZYLIA MINAS SWISS WATER DECAF- ziarnista

GUATEMALA HB SWISS WATER DECAFE - kawa ziarnista
