Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



Zielona kawa – droga do zdrowia i urody

15. 1. 2019 2 minuty czytania
Słysząc słowo kawa, większość z nas w pierwszej kolejności pomyśli o filiżance tradycyjnego ciemnobrązowego i cudownie pachnącego napoju, bez którego wielu nie wyobraża sobie początku dnia. Niemniej jednak jej zielony wariant też może nam wiele zaoferować.

Uwaga we wstępie: Napisaliśmy nowszy artykuł o zielonej kawie, który uzupełniliśmy wynikami badań.

Kolebką kawy jest Etiopia, jednak szczególną popularność zyskała w Arabii, skąd następnie rozprzestrzeniła się na cały świat, ale głównie do strefy tropikalnej, ponieważ krzewom kawowca najbardziej odpowiada wilgotny i słoneczny klimat.

Obecnie kawę dzielimy na kilka podstawowych gatunków – Arabica, Robusta, Liberica i Excelsa – dwie ostatnio wymienione nie zyskały zbyt wielkiej popularności ze względu na swoje właściwości. Robusta stanowi 25% światowej produkcji i w przeciwieństwie do Coffee Arabica zawiera dwa razy więcej kofeiny a proces jej uprawy i przygotowania jest dużo mniej wymagający.Z drugiej strony jej smak jest bardziej ziemisty i nie tak przyjemny jak w przypadku bardziej jej bardziej znanej siostry Arabiki.

Coffee Arabica, z której wytwarza się między innymi i zieloną kawę, zajmuje na rynku dominującą pozycję właśnie ze względu na najwyższą jakość i delikatny smak.Jej głównym eksporterem jest Brazylia, a właściwie cały obszar Ameryki Południowej.

Zielony skarb

Proces produkcji zielonej kawy jest dość wymagający i długotrwały, ale jego wynik z pewnością jest tego wart.Najpierw z krzewów kawowca ręcznie zbiera się jego owoce przypominające jasno-czerwone jagody, starannie się je segreguje, a te o najwyższej jakości następnie suszy się na słońcu przez kilka tygodni tak długo, aż pojawi się możliwość łatwego wydobywania z nich zawsze dwóch ziarenek kawy.Są one następnie przetwarzane metodą „na mokro”, która zapewnia idealne oczyszczenie ich ze wszystkich pozostałości.Kolejnym krokiem jest pakowanie ich do jutowych worków, aby zachowały swoją świeżość.

Różnica między standardowymi ziarnami kawy palonej (brązowej) i nieprażonej (zielonej) jest wyczuwalna nie tylko w smaku i zapachu, ale przede wszystkim te drugie zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia substancji, które są niszczone podczas obróbki cieplnej.

Przygotowanie i oddziaływanie zielonej kawy

Po zalaniu zmielonej zielonej kawy gorącą wodą powstaje kwaskowaty napój o bardzo specyficznym smaku.Jeżeli jesteście w posiadaniu niezmielonej zielonej kawy, zalecamy najpierw namaczać ją przez kilkadziesiąt minut w misce z letnią wodą, ponieważ niepalone ziarenka kawy są ekstremalnie twarde i mogłyby uszkodzić zwykły młynek (jeżeli w domu dostępny jest wyłącznie zwykły młynek, to może lepszym rozwiązaniem będzie zakupienie kawy już wcześniej zmielonej).

Ostatnio zielona kawa często jest łączona z odchudzaniem.Opinię tą potwierdzają wyniki wielu badań naukowych (ostatnie ze stycznia 2012 roku dotyczące otyłości i cukrzycy), które dowodzą, że zielona kawa zawiera między innymi kwas chlorigenowy.Kwas ten pomaga w obniżaniu poziomu cukru w organizmie i przekształcaniu go w tłuszcz, zmniejszając w ten sposób ryzyko nadwagi, chorób serca i cukrzycy.Stwierdzono również, że ma pozytywny wpływ na walkę z kamieniami żółciowymi i cellulitem, a także zmniejsza ilość wolnych rodników w organizmie.

W porównaniu z kawą paloną, zielona ma wyższą zawartość kofeiny, więc można jej używać jako naturalną i zdrowszą alternatywę dla często przesładzanych napojów energetycznych.Połączenie kofeiny i kwasu chlorigenowego ma własności detoksykujące, a także niszczy bakterie - wskazane jest picie jej w przypadku przeziębienia lub bólu gardła, ale należy wziąć pod uwagę dużą ilość zawartej w niej kofeiny.I właśnie z tego powodu zielona kawa w większych ilościach nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom z poważnymi problemami z sercem.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »