ŚLIWKA Z CYNAMONEM - kawa ziarnista
Soczyste śliwki i słodki cynamon należą do siebie. W połączeniu z wysokiej jakości kawą jest to kwestia praktycznie nie do odparcia. I to nie tylko dla komfortu zimą i zachęty, ale także po letniej pracy lub relaksu po sporcie. Kawa ma po prostu wiele form. Ta aromatyzowana jest coraz bardziej popularna.
Skład
Arabica 100%, AromatPianka i smak kawy
Podstawą śliwkowej kawy z cynamonem jest wysokiej jakości Arabika, więc możesz spodziewać się delikatnego kremu i typowej słodyczy. Dzięki naturalnemu aromatowi możecie także cieszyć się ciepłymi tonami cynamonu i posmakiem soczystych śliwek.
Pochodzenie kawy
Zdecydowana większość naszych aromatyzowanych kaw opiera się na ziarnie z peruwiańskiego Puno Norte. Dlaczego? Ponieważ jest to kawa alpejska o wyjątkowej jakości. Plantacje, z których pochodzą, znajdują się w górzystym południu kraju. Stolica obszaru nazywa się Puno i leży na brzegu słynnego jeziora Titicaca. Wszystko to ma znaczący wpływ na właściwości lokalnej kawy. Temperatura, a także skład gleby wulkanicznej i wilgotność przyczyniają się do końcowego smaku każdego ziarna. Oczywiście pod uwagę należy wziąć musimy pracę rolników i palenie kawy. Ale po kolei, jedno po drugim.
Kiedy czerwone owoce kawowca w Puno Norte są dojrzałe, czyli od czerwca do listopada, udają się na plantacje przede wszystkim miejscowe kobiety. Starannie zbierają odpowiednie jagody i wkładają je w duże kosze a następnie znoszą je do gospodarstwa w celu przetworzenia. W Peru kawę zwykle tak zwanie myje się, czyli owoce wlewa się do beczek z wodą i sortuje. Następnie, za pomocą mniej lub bardziej wyrafinowanych maszyn, są przepychane przez płyty kruszące, co uwalnia je od górnej skorupy, a częściowo od słodkiego miąższu. Następnie pracownicy wkładają je z powrotem do beczek z wodą i pozwalają im fermentować przez kilka dni. Podczas naturalnego procesu fermentacji miąższ pozostaje całkowicie rozpuszczony, a nasiona - ziarna kawy są uwalniane. Te są suszone w bezpośrednim świetle słonecznym lub w suszarkach.
Ale wciąż mają przed sobą długą drogę. Po wyschnięciu kawa dojrzewa w workach jutowych przez kilka tygodni, przechowywana w ciemności i zimnie. Potem może wreszcie wędrować na giełdę i w świat. W naszym przypadku do Mistrza palenia, który zwraca jej należytą uwagę. W ciągu kilkudziesięciu minut dostosuje temperaturę wymaganą do palenia kawy, aby uzyskać doskonały smak i najcudowniejszy zapach. Jednak w przypadku kawy śliwkowej z cynamonem przed prażeniem jest posypana olejem nośnym o naturalnym aromacie. Dzięki temu kawa zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku, a jednocześnie nie traci swojego pierwotnego profilu smaku. Naturalny aromat zawiera wyłącznie substancje aromatyczne uzyskane z materiałów pochodzenia roślinnego, dlatego jest całkowicie nieszkodliwy dla zdrowia.
Przygotowanie kawy aromatyzowanej w automatycznym ekspresie do kawy
Jeśli planujesz używać kawy aromatyzowanej do przygotowania napoju w automatycznym ekspresie do kawy zalecamy upewnienie się, że jest to możliwe w instrukcji obsługi ekspresu do kawy. Jeżeli producent urządzenia nie podaje żadnych informacji na temat kawy aromatyzowanej, należy postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami. Naturalny aromat, którym aromatyzowana jest ta kawa, może reagować z tworzywami sztucznymi przy dłuższym kontakcie w zbiorniku i spowodować ich wybielenie.
Ta sama zasada obowiązuje przy mieleniu kawy aromatyzowanej w młynkach (ręcznych i elektrycznych). |
Efekty kawy
Wzór opakowania kawy
Nasza kawa jest pakowana w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które są również pozbawione elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Oryginalną świeżość naszej kawy, można sprawdzić dzięki zamknięciu, który uwalnia gazy powstałe wkrótce po prażeniu. Jakościowe opakowanie, które zachowuje charakter kawy. Kawa zawsze w opakowaniu jest hermetycznie uszczelniona i odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.
Sposób przygotowania
Kawę należy zmielić na grubość odpowiadającą wybranemu przygotowaniu kawy.
Do przyrządzenia kawy należy użyć co najmniej 1,5 - 2 łyżeczki (około 7 g) kawy zmielonej.
Zalać wodą o około 95 ° C.
Potrzebujesz porady?
20. 12.
23. 9.
29. 11.
27. 11.