Nowa rejestracja
Zapomniałeś hasła?
+48 669 731 168 (Po-Pt 7-16 godz.)
0 szt.
0,0 zł
Koszyk jest pusty. Chodźmy to naprawić!
Nie płać za wysyłkę! Dokup jeszcze za 99,0 zł a masz ją za darmo.
 
99,0 zł

Potrzebujesz porady?

Skontaktuj się z Anetą (Po-Pt 7-16 godz.)!
+48 669 731 168
aneta@manucafe.pl

Dlaczego produkty od nas?

  • Dowóz za darmo nad 99 zl.
  • Zadowolonych klientów
  • Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych

Opinie o Manutea.pl na Opineo.pl

 

 

 



Poznajcie Cascarę

23. 5. 2024 4 minuty czytania
Zastanawiacie się, szukacie w pamięci, próbujecie znaleźć jakieś powiązanie. I nic. Cascara jest znana tylko zagorzałym miłośnikom kawy. Możecie to jednak bardzo szybko zmienić i rozpieścić swoje kubki smakowe dzięki łupinkom kawowym pochodzącym z dalekiej Kostaryki.

Bezpodstawna obstrukcja

W Jemenie i Etiopii nikt nie wątpił w jej wyjątkowość, a wręcz przeciwnie, kawa zeszła tam na dalszy plan. Cascara codziennie była królową. W Unii Europejskiej sytuacja wyglądała nieco inaczej a łupiny jagód kawowca dostały czerwone światło. Dlaczego? Nie chodziło o nic konkretnego, ale o standardowy proces, w ramach którego „nowa żywność” musi zostać przetestowana pod kątem bezpieczeństwa. Sytuacja ta solidnie wstrząsnęła rynkiem, gdyż do 2017 roku Cascara była importowana bez ograniczeń. Co prawda - w niewielkiej ilości, która nie przyciągała uwagi.. Cała akcja trwała cztery lata. Weryfikacja, badania, ocena, było to żmudne i długotrwałe. I z niejednoznacznym wynikiem. Nie było pewności co do tego, jak bardzo rygorystyczne będzie prawo z 1997 r. Nie trzeba jednak było przymrużać oka ani iść na kompromis. Cascara nie ma w sobie niczego negatywnego, po prostu wcześniej nie posiadała niezbędnych dokumentów, żeby móc podróżować po całym świecie.

W 2022 roku za drugim razem szturmem wdarła się na rynek europejski i… jej wspaniała passa trwa do dziś.

Z perspektywy czasu możecie się zastanawiać, czy te niedogodności były konieczne. Kwestią dyskusyjną jest, czy taki proces powinien trwać cztery lata, jednak bez dokładnego prześwietlenia trudno byłoby nam cieszyć się Cascarą bez obaw i zastrzeżeń. Odpowiednie zasady powinny obowiązywać wszystkich. Długi okres oczekiwania nie był związany z niejasnościami wokół Cascary, ale z niewydolnym systemem.

Cascara. Kawa czy herbata?

Pewnie jeszcze o niej nie słyszeliście? Jest to możliwe. Jednak powinniście to jak najszybciej naprawić.

Wszystko zaczyna się od jagód kawowca. Jednak w tym przypadku uwaga skupia się na ich łupinach. Można powiedzieć, że jest to najstarszy sposób przetwarzania i wykorzystania owoców kawowca. Te bowiem muszą przejść bardziej skomplikowany proces, a ługowanie zdecydowanie nie wystarczy.

Cascara zawiera dużą ilość kofeiny, jednak podobieństwo smaku do kawy jest minimalne. Mamy tu do czynienia raczej z napojem owocowym o niepowtarzalnym i wyrazistym smaku zawierającym całą gamę dobroczynnych substancji, który przy długotrwałym stosowaniu potrafi zdziałać cuda dla organizmu i pobudzić go do lepszej wydajności.

W odróżnieniu do mieszanek jednogatunkowych, Cascara jest czymś w rodzaju fajerwerków smaku. Podczas delektowania się nią, nie wiadomo na czym się najbardziej skupić. Jednak poszczególne składniki nie kolidują ze sobą i działają w harmonijnej symbiozie, dzięki której możecie rozpieszczać swoje kubki smakowe i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem z każdą kolejną szklanką. Po pierwszym łyku wyczuwalne są rodzynki, dzika róża oraz hibiskus. Po kolejnych pikantne przyprawy, a następnie nuta słodyczy.

Smak, zapach i korzyści zdrowotne

Głównym składnikiem Cascary jest oczywiście kofeina. W większym kubku o pojemności około 300 mililitrów jest jej w przybliżeniu 28 mg. Z takimi wartościami może śmiało konkurować z zieloną herbatą i oferować wszystkie korzyści, jakie niesie ze sobą umiarkowane spożycie kofeiny, takie jak zbilansowana energia, bystry umysł czy większa odporność na stres. Jednak najwięcej plusów można jej przypisać za wyjątkowy smak i dobre samopoczucie.

Korzyści płynące z Cascary (przy długotrwałym stosowaniu):

  • Naturalne mechanizmy obronne
  • Przeciwutleniacz
  • Zdrowie psychiczne
  • Komfort emocjonalny
  • Tonizuje ciało i umysł

Jak podawać Cascarę

Przygotowanie Cascary nie wymaga żadnego specjalnego postępowania ani sprzętu. W przeciwieństwie do herbat ziołowych, które po dłuższym zaparzaniu lub w trakcie stygnięcia stają się gorzkie, tutaj na pierwszy plan wysuwają się składniki słodkie, a napój staje się znacznie słodszy.

Składniki: 6 g Cascary, 100 ml wody

Sposób przygotowania: Suszoną mieszankę zalewamy zalecaną ilością wody i pozostawiamy ługować przez pięć do ośmiu minut. Im dłużej herbata będzie ługować, tym bardziej wyrazisty smak będzie mieć. Jeśli jednak nadal aromat nie będzie Wam odpowiadał, możecie dodać miód i cynamon. Całość przyjemnie uzupełni mocny aromat Cascary. Odważniejsi mogą spróbować połączenia z imbirem, goździkami lub mlekiem kokosowym.

PORADA: Jeśli preferujecie smak owocowy, wybierzcie Cascarę z Kostaryki. Około 1700 roku mocno rozwinęła się tam uprawa kawy przyćmiewając kakao, cukier i tytoń. Nic więc dziwnego, że właśnie stamtąd pochodzą odmiany o największym znaczeniu. Łupin było tam tak dużo, że nie mieli pojęcia, co z nimi zrobić. Plantatorka Aida Batlle znalazła rozwiązanie. W odróżnieniu od metod znanych z Etiopii i innych krajów Afryki, nie wykorzystuje się tu kąpieli wodnej, lecz łupiny suszy się rozkładając cienką warstwą w bezpośrednim świetle słonecznym i czeka, aż same zaczną oddzielać się od miąższu. Gwarantuje to bogatszy i bardziej owocowy smak.

Cold-brew

Cascarę możesz lekko podgotować i odcedzić lub zabierać ją w postaci mączki lub batonów energetycznych udając się w podróż. Na letnie miesiące polecamy formę cold-brew.

Składniki: 20 g Cascary, zimna woda

Sposób przygotowania: Mieszankę zalewamy zimną wodą (bez lodu) i pozostawiamy ługować w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Przelewamy do szklanki i do smaku dodajemy soku z cytryny lub pomarańczy. Taki napój będzie idealnym orzeźwieniem w upalne dni.

Ma swoją cenę

Cascara jest nieco droższa od kawy. Czy wydaje Wam się absurdem, że odpad poprodukcyjny – łupiny zwykle bez możliwości dalszego wykorzystania – przekracza cenę nasion, które są głównym produktem? Powód jest prosty. Wystarczy, że podczas suszenia lub kąpieli wodnej do wsadu dostanie się jedna niedojrzała jagódka i wszystko idzie w niwecz. Stuprocentowa jakość jest kluczowa w produkcji Cascary, co w naturalny sposób podnosi jej cenę. Nauczcie się czerpać maksymalną przyjemność z napoju o wyjątkowej nucie owocowej, warto się w związku z tym nieco wykosztować.

Jak będzie wyglądać przyszłość?

Cascara balansuje na granicy kawy i herbaty, więc są tylko dwie opcje – pokochać ją lub znienawidzić. Ciągle przybywa barów i kawiarni, w których można pokosztować tego rarytasu. My także zaliczamy się do jej fanów i polecamy Wam łupinki z Kostaryki. Może spodoba się wam to balansowanie. Może czasem warto poeksperymentować. Może będziecie chcieli zaskoczyć niespodziewanych gości lub sprawić prezent bliskiej osobie. Cascara zmienną jest i doskonale spełnia funkcję wiernego partnera, jak i okazjonalnego urozmaicenia.

Możesz zrezygnować w każdej chwili. Newsletter będzie wysyłany co 2 tygodnie.
Zapisując się do otrzymywania informacji o promocjach, nowościach i ciekawostkach wyrażasz zgode na przetwarzanie swoich danych osobowych.

Warunki dla firm | Zniżka za zapisanie się do ManuTips »