

Kawa zielona Brazylia Santos - ziarnista
Ktoś lubi... nieprażone i w całości. Zielone, niezmielone ziarna kawy wzbudzają ciekawość. Są bardzo twarde, więc nie można ich samodzielnie zmielić. Z drugiej strony możecie je wykorzystać do eksperymentowania z paleniem w domu lub zaparzenia mocnego ekstraktu. A także możecie je wykorzystać do pokrycia małych przedmiotów dekoracyjnych. To, co wybierzecie, zależy od Was. Zielona kawa Brazil Santos nadaje się na każdą okazję.
Skład
Arabica 100%PIANKA I SMAK KAWY
Jeśli chodzi o smak, to przygotujcie się, że zielona kawa nie jest zbyt mocna. Być może można ją porównać do zielonej herbaty. W przypadku Brazil Santos, lekko słodkiej, niewyraźnej. Używając tych ziaren do domowego palenia, można spodziewać się intensywnego, pełnego ciała, lekkiej kwasowości i aromatów kwiatów, orzechów czy karmelu. Ale wszystko zależy od doświadczenia palacza.
POCHODZENIE KAWY
Ziarna te pochodzą ze wzgórz regionu Sao Paulo, który notabene jest bogatszy niż Argentyna, Paragwaj i Boliwia razem wzięte. To także najludniejszy region Brazylii, o niezwykle ciekawej i długiej historii, zapleczu kulturowym i doskonałej infrastrukturze transportowej. Nie pominięto również rolnictwa. Sao Paulo jest jednym z najważniejszych na świecie producentów fasoli, ryżu, pomarańczy, trzciny cukrowej, kwiatów, kukurydzy, mleka, wina, oleju i oczywiście kawy. Kawa jest niezbędnym towarem eksportowym dla całej Brazylii. Kraj ten może bezcłowo eksportować nieprzetworzoną zieloną kawę do USA, Japonii i Unii Europejskiej.
Plantacje kawy w Sao Paulo zajmują około 216 000 hektarów ziemi. Niektóre z nich są popularnymi miejscami turystycznymi, więc można zatrzymać się w pobliżu drzew kawowych i, przynajmniej przez chwilę, pielęgnować krzewy wraz z rolnikami, a nawet uczestniczyć w zbiorach i przetwarzaniu czerwonych wiśni kawy.
Zdecydowana większość zielonych ziaren trafia oczywiście do palarni. Część z nich idzie do zmielenia, ale robi się to za pomocą specjalnych maszyn, ponieważ "surowa" kawa jest niezwykle twarda. My jednak oferujemy Wam możliwość doświadczenia ziaren z Sao Paulo w takiej postaci, w jakiej zostały zebrane - czyli zielonej i niezmielonej.
Co z nimi? Jedną z opcji jest próba prażenia ich w domu. Uzyskacie najświeższy możliwy smak i autentyczne doświadczenie kawowe. Jeśli jednak po raz pierwszy zabieracie się za domowe prażenie, to również może Was czekać kilka prób i wielokrotnych regulacji temperatury, długości i innych parametrów. Niektórzy palą kawę w maszynce do popcornu, ale mądrzej jest użyć nieprzywierającej patelni. Sugeruje się również użycie piekarnika. A absolutnie najlepszym, jeśli poważnie myślicie o paleniu własnej kawy, jest zaopatrzenie się w małą palarnię domową.
Drugie zastosowanie tego ziarna kawy można znaleźć w przygotowywaniu naparów. Zawiera dużą ilość antyoksydantów, kofeiny i kwasu chlorogenowego (CGA), który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wielu narządów. Aby przygotować napar, należy umieścić zielone ziarna w garnku, przykryć wodą źródlaną, doprowadź do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Na koniec wystarczy przecedzić napój i popijać go 30 minut przed jedzeniem. Ogólne zalecenia radzą, aby nie przekraczać 2 filiżanek dziennie.
Trzeciej metody nie musimy doradzać. Możecie zieloną kawą ozdobić kieliszki, świeczniki, pudełka, stworzyć z nich obrazki lub po prostu wykorzystać jako bazę do suchych opraw. To od Was zależy, którą opcję przetestujecie.
Jeszcze więcej o zielonej kawie można znaleźć tutaj
Zalety kawy
Wzór opakowania zielonej kawy
Nasze zielone kawy pakowane są w wysokiej jakości opakowania z aluminium, które pozbawione są elementów graficznych, ponieważ nasza firma to przede wszystkim smak i jakość. Wysokiej jakości opakowanie zachowuje charakter zielonej kawy. Zielona kawa jest zawsze hermetycznie zamknięta, aby była odporna na wilgoć, światło i obce zapachy.




















Najlepsze akcesoria dla tego produktu
Szukasz inspiracji? Inni dokupili na przykład to:

CZEKOLADKI BELGIJSKIE kawa ziarnista

ZACZAROWANY PARYŻ kawa ziarnista
