

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo nad 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Kawa z kraju ludożerców
Papua Nowa Gwinea to kraj pełen sprzeczności - chociaż jest członkiem Wspólnoty Narodów, to poziom analfabetyzmu jest tu nadal stosunkowo wysoki i do dziś można spotkać się z tradycją rytualnego kanibalizmu.Jest to jednak także miejsce z fantastyczną przyrodą, pełną nieprzebranego mnóstwa najrozmaitszych zwierząt oraz idealnymi warunkami do rozwoju rolnictwa.
Gdzie duch mieszka w skale…
Chyba najbardziej znanymi obszarami z plantacjami kawy są wyżyny Wschodnia i Zachodnia (Eastern/Western Highland).Kawa w zdecydowanej większości przypadków jest tutaj uprawiana dosłownie w ogródku za domem.Drobni plantatorzy właściciele niewielkich plantacji mają około 90% udziału w rynku produkcji kawy w tym kraju, ale jakość kawy, którą oferują, jest często zróżnicowana – od premium, najczęściej eksportowanej do zagranicznych odbiorców po tą słabej jakości.W Papui Nowej Gwinei zakłada się również większe plantacje, których celem jest produkcja kawy o stale utrzymywanej najwyższej jakości, jedną z nich jest na przykład Baroida w Eastern Highland, której nazwa została zaczerpnięta ze starej legendy o duchu mieszkającym w skale na środku drapieżnej rzeki.Plantacja Baroida została założona w 1960 roku ze swoją kawą należy do czołówki producentów z okolicznego terenu.
Dotyk owoców
Na wyspie Nowa Gwinea najczęściej uprawia się kawę Arabica (około 95% plantacji) odmiany Burbon.W zdecydowanej większości przypadków jest to kawa uprawiana metodami ekologicznymi bez użycia nawozów chemicznych, która jest następnie przetwarzana tak zwaną metodą mokrą na czysto naturalnej bazie, ziarna są pozbawiane skórki i miąższu z wykorzystaniem wody.Następnie są suszone przez kilka dni na słońcu w zależności od warunków pogodowych.Ze względu na to, że plantacje często są zakładane wzdłuż sadów, kawa cały czas przyswaja zapach owoców, co znajduje odzwierciedlenie w jej smaku.Kawa z Nowej Gwinei jest najczęściej opisywana jako kawa o pełnym słodko-kwaśnym smaku, czekoladowo-cytrusowym dopełnieniu i ziołowym aromacie, dzięki czemu słusznie zasłużyła sobie na uznanie wśród miłośników tego napoju.