

Potrzebujesz porady?

Dlaczego produkty od nas?
- Dowóz za darmo od 99 zl.
- Zadowolonych klientów
- Dostawa zazwyczaj w ciągu 2 dni roboczych
Jak wybrać prawidłowy kubek
Więc prawie się pokłóciliśmy.Handlowiec twierdził, że w innym naczyniu niż porcelanowa filiżanka o grubych ściankach, espresso nie będzie espressem, asystentka rzuciła, że zaleje sobie kawę rozpuszczalną w kubku reklamowym, a księgowa nieśmiało pisnęła:„Ja parzę kawę po turecku w niebieskim cebulaku”.Zgodziliśmy się co do jednej rzeczy – najważniejszym jest, żeby kawa była dobra jakościowo i smaczna.Wszystko pozostałe nie ma większego znaczenia.
Albo tak?
Oczywiście, że wybór w czym zaparzymy sobie kawę należy wyłącznie do nas.Inaczej to wygląda, gdy kawa jest podawana w kawiarni.Serwowanie jej tam ma jasno sformułowane zasady.Na pewno przyjrzymy się im dokładniej w jednym z kolejnych blogów. Wróćmy jednak do zwyczajów panujących w domu?
Kubek, filiżanka, szklaneczka, cebulak… Jeśli chcemy dać „boskiemu napojowi” to, czego potrzebuje i chcemy naprawdę cieszyć się jego wielowątkowym aromatem, dobrze jest posiadać podstawowe informacje z tej dziedziny.
Materiał
Ma to duże znaczenie dla zachowania autentycznego smaku i aromatu kawy.Oczywiście powinien być nieszkodliwy dla zdrowia, czysty i nieuszkodzony.Z odkryć archeologicznych dowiadujemy się, że nasi przodkowie z epoki kamienia do picia używali „kubków” wykonywanych z kości.W późniejszym okresie wykorzystywali do tego celu drewno i wypalaną glinę.Trzy tysiące lat przed naszą erą do użytku weszło szkło, prawdziwa porcelana pojawiła się dopiero w VII wieku naszej ery.
-
Porcelana – szybko się nagrzewa i dobrze utrzymuje ciepło.Porcelana jest trwała, obojętna.Ekskluzywna, zdobiona porcelanowa zastawa kawowa może mieć ma wysoką wartość.Wybierać możemy z prostych i nowoczesnych wzorów.Współczesne porcelanowe filiżanki i spodki można myć w zmywarce, są odporne na zmiany temperatury, a ich specjalne kształty pozwalają na ekonomiczne przechowywanie.Nadają się do serwowania espresso lub cappuccino.
-
Ceramika - ma niską przewodność cieplną, jest twarda i jednocześnie krucha.Wytrzymuje gwałtowne zmiany temperatury i jest stabilna chemicznie i fizycznie.Kubki ceramiczne wyróżniają się nieskończoną różnorodnością kształtów i kolorów.Możliwość ich mycia w zmywarce należy skonsultować z producentem, jednak można założyć, że ceramika pokryta szklaną glazurą, nie powinna się uszkodzić.Należy tylko uważać na drobne zdobienia, kolor i ewentualne elementy drewniane.Do podawania napojów należy zawsze wybierać ceramikę glazurowaną - w przeciwieństwie do nieglazurowanej, nie jest porowata i nie pozwala na tworzenie się nalotu na ściankach.
-
Szkło - jest wyjątkowo stabilne chemicznie i fizycznie, charakteryzuje się dobrą przewodnością cieplną.Do parzenia kawy polecamy szkło grubościenne, w ten sposób minimalizujemy ryzyko pęknięcia podczas nagłego wzrostu temperatury.Jeżeli chodzi o zmywarkę, szklanki mogą w niej szarzeć.Należy używać specjalnego programu do mycia szkła lub obniżyć dawkę soli.W szklankach najczęściej podaje się latte, kawę po irlandzku lub wiedeńsku.
-
Metal – w ostatnim okresie stał się modnym atrybutem miejskiego stylu życia.Kubki ze stali nierdzewnej są proste w utrzymaniu, bezpieczeństwo zdrowotne powinno być sprawą oczywistą.Możemy się też spotkać z aluminium.Wcześniej wspomniane można myć w zmywarce, nie róbcie jednak tego z aluminium.Tak zwane kubki termiczne z podwójnym płaszczem utrzymują temperaturę kawy przez dłuższy okres.
-
Papier – spotykany w niektórych kawiarniach lub sieciówkach.Kubki jednorazowe mogą być dwuścienne lub grubościenne i nie powinny przenosić ciepła z kawy na dłonie konsumenta.Nie zawsze się to udaje… Kubki papierowe są zwykle wyposażone w wieczko uszczelniające i muszą spełniać normy higieniczne.Po użyciu powinny zostać wyrzucone do kosza na odpady segregowane.
-
Plastik - wysokiej jakości polipropylen jest wyborem w przypadku „wyższej konieczności”.W domu nawet nie pomyślelibyśmy o podaniu kawy w plastikowym kubku, ale w trakcie koncertu muzycznego lub innej podobnej imprezy takie naczynia sprawdzają się idealnie.Nadaje się wyłącznie do jednorazowego użytku i podobnie jak w przypadku papierowego kolegi – gdy zostanie zużyty, powinien trafić do odpadów segregowanych.
KSZTAŁT
Być może nie pomyśleliście o tym, ale kształt kubka również wpływa na efekt końcowy.W idealnym przypadku filiżanka powinna mieć kształt stożkowy.Zaoblony kształt zapewnia nie tylko wygodę, ale także pozwala na uzyskanie szczególnie pożądanego smaku i aromatu gorącej kawy.
POJEMNOŚĆ
Oczywiście nie ma co dyskutować na temat gustu.Ale i podczas parzenia kawy należy przestrzegać pewnych zasad.Klasyczne esprreso powinno podawać się w filiżance o pojemności 60 ml, dla podwójnego rekomenduje się 100 ml.Cappuccino powinno być serwowane w filiżance o pojemności 150 ml, cafe latte 0,3 l.
Idealnie będzie, gdy…
…zaserwujecie espresso w porcelanowej filiżance o stożkowym kształcie, którą wcześniej podgrzejecie.Jej ścianki mają grubość 5 mm, pojemność to 50-70 ml…
Najważniejszym jest, żeby Wasz kubek był czysty i nieuszkodzony.W efekcie możecie cieszyć się kawą plantacyjną doskonale paloną i idealnie zaparzoną w niebieskiej porcelanie po babci i szklance na nóżce.Czemu nie?